tirsdag 24. mai 2011

Rabarbra- og jordbærkompott med kanel

Jeg bruker først og fremst rabarbrakompotten som jeg ellers ville brukt syltetøy. Rabarbra har bare 0.7 gram karbohydrater per 100 gram, så dermed blir denne kompotten langt snillere mot blodsukkeret mitt en vanlig jordbærsyltetøy. Ellers funker kompotten fint som saus til panna cotta, som dessert med krem eller sammen müsli og tyrkisk yoghurt til frokost eller kvelds.400 g jordbær

400 g rabarbra

3-4 ss sukrin (evt. mer)

1 ss kanel

3 ss sitronsaft
_______________________________________________________________________________

Vask og rensk rabrarbraen, og kutt den i biter. Ha rabarbra og jordbær i en kjele sammen med  sitronsaft.

Varm forsiktig opp. Rabarbra og jordbær vil etter hvert slippe væske, slik at kompotten får koke i sin egen saft. Tilsett sukrin. La putre forsiktig i ca. 1 time.

De siste ti minuttene smaker du til med kanel, og evt. mer sukrin om du synes det er nødvendig. Husk på at du smaker til med sukrin etter at du har rørt inn kanelen. Kanelen gir en del søtsmak i seg selv.

Er ikke kompotten blitt tykk nok gir du den ti minutter ekstra koking. Oppbevar på rene lufttette glass.

Jeg har brukt ganske mye kanel i denne oppskriften, såpass mye at det faktisk setter litt farge på kompotten. Hvis du er opptatt av at kompotten skal beholde en friskere, rødere farge, går det an å la et par kanelstenger koke sammen med kompotten fra begynnelsen av, istedenfor å tilsette så mye kanel på slutten.


Her har jeg servert rabarbrakompotten i et glass sammen med mascarponekrem. Nydelig.

Her har jeg servert rabarbrakompott sammen med tyrkisk yoghurt og litt ristede sesamfrø og hakkede mandler.

20 kommentarer:

 1. Perfekt! Ei venninne var innom med rabarbra i går - og jeg ante ikke hva jeg skulle bruke det til (hadde tenkt å fryse ned.. Dette skal jeg lage i dag! :)

  SvarSlett
 2. Masse digg man kan lage av rabarbra! Rabarbragrøt har alltid vært en av mine favoritter (men jeg har ikke funnet ut hvordan jeg skal gjøre det uten potetmel eller johannesbrødkjernemel). Rabarbrapai, eller rabarbra smuldrepai (lettere å få til i lavkarbovariant) er også digg.

  Så heldig du er som har venninner som kommer innom med rabarbra. Jeg må snike meg inn i naboens hage og stjele dem. Haha. Ikke det at naboen har noe i mot det altså. Tror jeg ;)

  SvarSlett
 3. Og nå ble jeg sittende og spekulere på denne rabarbragrøten... Skal tro om det går an å få riktig konsistens på den med gelatin. Ikke så mye at det stivner, bare sånn at det tykner. Det blir litt av en balansekunst. Men det hadde vært kult å finne ut om det gikk. Jeg tror jeg må snike meg inn i naboens hage igjen i kveld ;)

  SvarSlett
 4. Det så helt nydelig ut!
  Tusen takk for oppskriften, finfint med et litt mer blodsukkervennlig "syltetøy".
  Nydelige bilder, inspirerende :)
  ...Nammmm.... Rabarbraen vokser like utenfor, mangler bare jordbærene...
  Ha en finfin uke!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 5. Takk Lokki! Ha en fin uke du også!

  SvarSlett
 6. TAKk for tips, har rabarbra i min egen hage, fikk avlegger av naboen jeg ;) Huske kjøøpe jordbær og så lage denne. Vil tro gelantin stivner den greit. Da jeg lagde den jordbærkarusellen ga gelantinen bare litt mer "støtte" til kremen -kan jo begynne med et par blad og heller ta mer i enn at det blir for mye fra starten ....

  SvarSlett
 7. Kanskje jeg skal stjele avlegger, istedenfor å stjele stilker :D

  Ja, jeg tror jeg må teste gelatinen altså. Jeg har et noe mislykket forsøk bak meg med å prøve å tykne bringebærsyltetøy med gelatin (det ble gele, ikke tykning). Men kan'ke gi seg. Jeg får prøve igjen med rabarbragrøt :)

  SvarSlett
 8. nam nam..deilig tid vi er i nå :-D Rabarbra er superdeilig!! Jeg har aldri brukt potetmel i rabarbragrøt bare mindre vann. Lykke til i naboens hage :-D

  SvarSlett
 9. Fantastisk tid! Jeg satt akkurat og tenkte på det mens jeg spiste nykål med smør på seg. Rabarbra, asparges, nykål... Mmmm! Så mange gode råvarer.

  Ingen potetmel, bare mindre vann altså? Da må jeg jo prøve det før jeg begynner å styre med gelatin :)

  SvarSlett
 10. Jepp, har alltid tyknet rabarbragrøten med masse rabarbra :-D Lurer på om jeg skal gå å sjekke naboenes hager..hehe eller kjøpe meg en plante..elsker rabarbra :-D

  SvarSlett
 11. Naboer uten barn bruker aldri opp rabarbraen sin, og blir bare glad for at noen får glede av den, har jeg funnet ut :)

  SvarSlett
 12. Hvor lang holdbarhet er det på syltstøtet tro?

  SvarSlett
 13. Jeg vet faktisk ikke hvor lenge det holder. Jeg er usikker på hvor godt sukrin konserverer sammenlignet med sukker. Men bruk rene (gjerne kokte) glass med tett lokk. Og frys gjerne i porsjoner, slik at du ikke har så mye av syltetøyet i kjøleskapet av gangen.

  SvarSlett
 14. Du er så flink Frida, blir helt imponert jeg!

  SvarSlett
 15. Takk søteste Line! Du er jo også superflink!

  SvarSlett
 16. Har hvert i hagen og plukket rabarbra, og på butikken og kjøpt jordbær, nå koker kompotten i gryta på kjøkkenet, lukter himmelsk. Gleder meg til å prøve denne friske kompotten, elsker jo både jordbær og rabarbra. Liker det at det kokker i egen veske

  SvarSlett
 17. Så spennende! Da håper jeg du blir fornøyd med resultatet :)

  SvarSlett
 18. Da står ingrediensene på kok på komfyren.. :D Ang grøt - hva mer fiberhusk? Eller blir det feil konsistens..? hm.. Jeg har ennå mer rabarbra igjen - så får se hva jeg eksperimenterer med.. ;)

  SvarSlett
 19. Da håper jeg du blir fornøyd med resultatet :)

  Hmm, fiberhusk er kanskje ikke en dum idé. JEg regner med at jeg får se resultater på bloggen din om du setter i gang med eksperimenteringen? I hvert fall hvis resultatet blir vellykket ;)

  SvarSlett
 20. Ja skal holde deg oppdatert hvis jeg tester. ;) Og må nok lese litt mer om hvordan telle kh ja.. hehe.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails