søndag 15. mai 2011

Persillesaus

Dette er en smørsaus laget nesten utelukkende av smør og eggeplomme. Samme prinsipp som bearnaise og hollandaise, bare smakssatt på en annen måte. Ingredienslista er intet mindre enn perfekt for oss som spiser LCHF. Det gjør heller ikke noe at sausen smaker nydelig, at den er melkefri (for de som trenger det) og at den passer til både fugl, fisk, svin og storfe.150 g smør

2 eggeplommer

litt vann

litt sitronsaft

litt eddik

salt & hvitpepper

kruspersille - finhakket
_______________________________________________________________________________

Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

Kok opp en liten kjele med vann.

Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da skiller den seg. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.

Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen vanndråper, så blir den fin og glatt igjen.

Juster sausen med litt vann, alt ettersom hvor tjukk saus du vil ha.

Tilsett godt med finhakket persille.

Smak til med sitronsaft, eddik, salt og hvitpepper.Her er sausen før jeg har justert den med vann. Jeg liker den litt tynnere, men den kan fint serveres med denne tjukke konsistensen også. Smak og behag.

Her er sausen servert til Biff Lindstrøm og ovnsstekt sellerirot.

Jeg har oppdaget at jeg har problemer med å varme opp igjen rester av peresillesausen. Da har den bare med å skille seg. Løsningen er at jeg varmer litt creme fraiche i en liten kjele, og tilsetter litt og litt av sauserestene mens jeg rører. Da får jeg en ny variant persillesaus som er litt mildere på smak. Når sausen blandes ut med creme fraiche må du smake til sausen på nytt med salt, hvitpepper og evt. mer eddik.


På dette siste bildet har jeg servert hjemmelaget lavkarbo svinesnitzel og paprikasalat med rester av persillesaus som er varmet opp med creme fraiche.

(Jeg kommer sikkert til å legge ut en oppskrift på hjemmelaget svinesnitzel etter hvert også. I mellomtiden kan jeg jo fortelle til de som måtte lure at jeg bruker omtrent samme metode som når jeg lager fiskepinner.)

9 kommentarer:

 1. Ah, genialt! Jeg har alltids bruk for flere melkefrie lavkarbo-sauser!! :)

  SvarSlett
 2. No fekk eg eit spark i ræva til å komma meg ut i hagen og så masse persille og andre krydderurter!
  Dette er den beste matbloggen eg veit!

  SvarSlett
 3. @ Helen: Ja, det kan man egentlig ikke få nok av. Og smør- og eggeplommesaus kan jo egentlig varieres i det uendelige :)

  @ anonym: Ja, det må du gjøre! Jeg sådde 7-8 slag urter i påsken, og gleder meg til å kose meg med tilgang til ferske urter hele sommeren. Og tusen takk, så koselig å høre at du liker matbloggen min :)

  SvarSlett
 4. Denne sausen bruker jeg mye, men med bladpersille. Hele familien er helt gale etter smørsauser og jeg får aldri rester uansett hvor mye jeg lager..hehe..mannfolkene spiser til det er tomt!!!

  SvarSlett
 5. Hehe, det beste er jo når det blir tomt! Skulle hatt meg et par gale mannfolk her i huset også ;)

  SvarSlett
 6. Kan få noen av mine ....... eller kanskje ikke.
  Sausen ser nydelig ut -merker meg den :D

  SvarSlett
 7. Har du så mange å ta av Makronella? Jeg tviler vel egentlig på at de vil sette så stor pris på å bli gitt bort til meg. ;)

  SvarSlett
 8. hehe...klager ikke altså...supert når maten blir spist :-DDDD

  SvarSlett
 9. Ja, i hvert fall når man er glad i stå på kjøkkenet og kokkelere. Og det tror jeg du, som meg, liker ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails