søndag 26. desember 2010

Kakao med kanel og chili

Den opprinnelige kakaoen, slik aztekerne drakk den, var krydret med chili. Og det er ikke så rart, for sjokolade og chili passer bemerkelsesverdig godt sammen. Her er en variant som også har fått følge av kanel og vanilje sammen med chilien. Vanilje og kanel gir ekstra sødme, og chilien gir et deilig ekstra sting.

2 glass


2,5 dl vann

2,5 dl fløte

1 kanelstang

1 vaniljestang

1/2 rød chili

100 - 120 g mørk sjokolade (minst 70 %)

evt. litt sukrin

ekstra fløte til krem
_________________________________________________________________________________

Splitt vaniljestangen på langs med en kniv og skrap ut vaniljefrøene. Ha vaniljestang, vaniljefrø, kanelstang og chili i en kjele med vannet. Kok opp og la koke noen minutter slik at krydderet setter ordentlig smak på vannet.

Sil krydderet ut av vannet og ha vannet tilbake i kjelen sammen med fløten. Tilsett sjokoladen og varm forsiktig opp slik at sjokoladen smelter. Når sjokoladen er smeltet, og kakaoen er varm nok er den ferdig. Smak om du vil ha den søtere. Om du skal ha sukrin i kakaoen, og evt. hvor mye du vil ha kommer litt an på hva slags sjokolade du har brukt. Om du bruker sukrin, så rør godt slik at sukrinen løser seg ordentlig opp før du serverer kakaoen.

Pisk krem, ha kakaoen i to kopper, og topp med kremen.


.

16 kommentarer:

 1. Mmm kan tenke meg det er godt! Var innom Sunkost for noe rett for jul og klarte ikke å gå forbi Green & Blacks Maya Gold - mørk sjokolade med litt appelsinolje, kanel og ikke usansylig chili og. Tror det bare står "krydder" - den smaker litt alt i hele verden synes jeg!! MEN det er vel kanskje litt mer sukker i den enn du ville foretrukket - du får lage den selv ;) Eller har den som en sjelden nytelse.. man får jo 30 grams bar og 100 grams bar av den.

  SvarSlett
 2. Det høres ut som en himmelsk kombinasjon Vero. Spørs om jeg ikke må snike med meg en sånn neste gang jeg går forbi en Sunkostbutikk :)

  SvarSlett
 3. :) Det er noen få Meny visstnok som har Green & Blacks og. Life mener jeg og har. Er økologisk og Fair Trade - så er da bra for noe ;)

  SvarSlett
 4. Du,eg er ny på lavkarbo....og lurte på ein ting! Kvifor bruker "dere" so mykje mørk sjokolade min. 70% i div oppskrifter? Når eg leser bak på inneholder den sukker....Og da tenker eg at det er fy-fy! Kvifor ikkje bruke råkakao pulver og råkakaofett? Og søt med sukrin....?:) Lurer bare litt på ditta...hehe :)

  SvarSlett
 5. Hehe, godt spørsmål tantebleik. Det at jeg ikke bruker råkakao og råkakaofett handler bare om latskap. Rett og slett. Hva folk bruker varierer nok litt, og det er derfor jeg bare skriver "mørk sjokolade" med "minst 70 %" i parentes. Du står selvfølgelig fritt til å tolke hva det betyr selv. Personlig synes også jeg at den vanlige 70 % sjokoladen inneholder for mye sukker, så jeg bruker som hovedregel 86 % sjokkis eller 90 % sjokkis. Jeg vet også at noen av de som tåler maltitol, og som synes 86 % blir for mørkt, bruker sukkerfri 70 %.

  For min egen del synes jeg ikke det blir så mye sjokolade (kanskje med unntak av desember måned, hvor det har tatt av litt på konfektmakerifronten) at det gjør noe med det lille som finnes av sukker i 86 % sjokoladen en gang i blant.

  Men hvis du har tålmodighet til å bruke råkakao og råkakaofett, er det jo ingenting som er bedre enn det ;)

  SvarSlett
 6. Jeg tror vi tåler 70% sjokolade ganske bra for at det er mye fett, selv om det er litt sukker i den også.

  SvarSlett
 7. Det kan hende. Litt avhengig av mengden også selvfølgelig :)

  SvarSlett
 8. Dersom man er redd for sukkermengden, så holder det lenge med 50 g sjokolade i denne oppskriften.
  86% sjokolade inneholder 19 g sukker per 100 g.
  Man kan også erstatte sjokoladen med vanlig kakao (ca 3- 4 ss kakaopulver), og bare putte i 1-2 rute sjokolade. Men da trenger du mer sukrin.

  SvarSlett
 9. Veldig gode poenger! Det ble jo tross alt en ganske sterk kakao. Og ganske mange karber å spare på å bruke kakaopulver og sukrin.

  SvarSlett
 10. Kan man bruke malt kanel istedetfor kanelstang, og isåfall hvor mye?

  SvarSlett
 11. Du kan fint bruke malt kanel. Bruk noen klyper og smak deg frem.

  SvarSlett
 12. Pleie du å fjerne frøa på chilien? Eg lot dei vere i, og den vart akkurat litt sterkare enn eg var heilt fornøgd med. Men det smakte veldig godt likevel. Hadde 70% sjokolade, og to dråpe stevia vanilla cream, så det var nesten perfekt.

  SvarSlett
 13. Da får du ta ut frøene neste gang :) Det er så lenge siden jeg har laget denne at nå husker jeg faktisk ikke hva jeg har pleid å gjøre. Men du har nok rett i at det utgjør ganske stor forskjell.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails