mandag 6. desember 2010

Janssons fetter


Janssons fristelse er en svensk potet- og ansjosrett som er uunværlig under svenskenes jul. Retten er ikke like utbredt her i Norge, men like fullt er den veldig god. Ansjosen krydrer gratengen på et helt vidunderlig vis.

Men hvem er så denne Jansson? Mange mener at Janssons fristelse er oppkalt etter en operasanger som levde på 1800-tallet, som het Pelle Janzon og som er blitt husket som en gourmand. En annen forklaring er at den svenske filmen "Janssons frestelse" fra 1928 er opphavet. Og en siste teori er at opphavet er den religiøse fanatikeren Erik Janson som reiste til USA med disiplene sine og dannet en sekt. Sekten la stor vekt på at man ikke skulle ledes inn i fristelse, men frelses fra alt det verdslige. Men da Erik Janson ble stilt ovenfor en herlig potet- og ansjosrett, så var det kjørt. Fristelsen ble for stor. Derav navnet.

På lavkarbo må man stå over potetene som er hovedbestanddelen i Janssons fristelse. Så her kommer en variant med blomkål istedenfor potet, og en mandel- og parmesanblanding istedenfor strøkavring. Konsistensen blir litt annerledes enn originalen. Derav navnebyttet til Janssons fetter. Men den deilige smaken av ansjos er fortsatt til stede, og retten blir virkelig kjempegod!

Retten kan spises som den er, eller som tilbehør.1 stort blomkålhode

1 liten løk

1 liten boks ansjosfilet

smør

salt og hvitpepper

1,5 dl fløte

1,5 dl creme fraîche

et par never skåldete og malte mandler

en neve revet parmesan
_____________________________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 grader.

Del blomkålen i skiver og hakk løken. Smør en ildfast form godt med smør.

Legg halvparten av blomkålskivene i bånn av den smurte formen. Legg et lag med løk over blomkålen, og spre ansjosfiletene over løken. Salte og pepre med hvitpepper. Spre resten av blomkålen over ansjosen, og salte og pepre litt til. Husk at ansjosen er salt, så vær litt forsiktig med saltet.

Sett formen inn i ovnen og la steke i 10-15 minutter. Grunnen til at jeg steker blomkålen en stund uten fløte og creme fraîche først, er for å unngå at retten blir alt for vannete.

Bland sammen fløte, creme fraîche og kraften fra ansjosene. Ta formen ut av ovnen og hell fløteblandingen over.

Bland sammen malte mandler og revet parmesan, og strø over retten. Sett formen inn i ovnen igjen og la steke i omtrent 45 minutter (eller mer), til blomkålen er blitt ordentlig mør, og retten er blitt ordentlig gylden på toppen.


...

6 kommentarer:

 1. Spennende!! Har faktisk aldri smakt Janssons fristelse, men denne fetteren så jo snadder ut :-)

  SvarSlett
 2. Da er det på tide at du prøver deg på det Janicke. Det er ordentlig godt altså!

  SvarSlett
 3. Innlegget er lagt ut på BloggFeber.

  Husk å pinge flere innlegg =)

  SvarSlett
 4. Så stas Celina! Takk takk :)

  SvarSlett
 5. Underbart! Du har räddat min jul! Har gått och funderat i flera veckor vad jag ska göra med just Janssons Frestelse som är ett måste på det svenska julbordet!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails