torsdag 16. desember 2010

Førjulsgrateng med dampepølse og rosenkål

Denne oppskriften er egentlig fra matprat.no, og er egentlig ganske lavkarbo sånn som den står der. Men jeg har likevel klusset litt med originaloppskriften for å få den enda mer lavkarbo. Jeg har selvfølgelig byttet ut margarin med smør, og matfløte med kremfløte. Og så har jeg byttet ut vossakorven med dampepølse. Dampepølsa jeg brukte er fra Nordfjord og ble funnet i frysedisken på Rema 1000. Grunnen til at jeg byttet ut vossakorven med dampepølse er at dampepølsa bare inneholdt 2 g karbohydrater per 100 g, og smaker like mye jul som vossakorven. Ulempen med dampepølsa er at den er rå, og må derfor, i motsetning til vossakorven, kokes før du kan skjære den i biter. Uansett er gratengen er rask og enkel, og gir en deilig forsmak på julen.


Til tre porsjoner


400 g dampepølse

400 g rosenkål

1 rødløk

2 ss smør

2-3 dl fløte (her kan du bytte ut deler av fløten med creme fraîche hvis du vil)

2 dl revet edamer
_____________________________________________________________________________________

Legg dampepølsa i en gryte med vann, og la trekke i et kvarters tid.

Rens rosenkålen, del dem i to og kok dem sammen med dampepølsa de siste fire minuttene av koketiden til pølsa.

Ta skinnet av pølsa og del den i biter.

Skrell og finhakk løken. Stek løken i en kjele i smør sammen med dampepølsa. Ha i rosenkål og fløte og kok opp.

Rør inn halvparten av osten. Hell blandingen i en ildfast form. Strø over resten av osten. Stekes på 250 ºC i 10 minutter i øverste del av stekeovnen.Og så noe helt annet, sånn på tampen....

Har du lyst til å titte meg i kortene? Her er et lite tips til dem av dere som er av den nysgjerrige typen.

Det er ofte sånn at jeg prøver ut en oppskrift, tar bilder, og legger oppskrift og bilder til siden i noen dager, eller ukesvis, før jeg faktisk poster oppskriften her på bloggen. Det kan være flere grunner til det. Det kan være så enkelt som at jeg allerede har postet en oppskrift den dagen, og kanskje har andre oppskrifter på tapeten de nærmeste dagene. Eller det kan være at jeg vil lage retten flere ganger for å justere ingrediensene før jeg offentliggjør oppskriften. Eller at jeg sparer på den til en periode der lysten til å lage mat ikke er på topp. Da har jeg et par oppskrifter  i bakhånd, sånn at det ikke blir helt stille på bloggen.

For en liten stund siden fikk jeg beskjed om at jeg hadde brukt opp den gratis lagringskapasiteten min på Picasa nettalbum, der alle bloggbildene er lagret. Det var veldig billig å kjøpe  mer lagringsplass, men jeg fikk rett og slett ikke til betalingen. Så da måtte jeg finne en annen løsning. Nå laster jeg opp alle bildene jeg skal bruke i bloggen på flickr istedenfor. Det vil si at hvis du vil titte meg i kortene, og få noen hint om hvilke oppskrifter du kan forvente deg i løpet av den nærmeste tiden her på bloggen, så kan du titte på hva jeg har lastet opp på flickr. Mange av bildene vil selvfølgelig være bilder du kjenner igjen fra allerede postede oppskrifter. Men mange kan altså være hint om fremtidige oppskrifter.

11 kommentarer:

 1. ååå dette så supert ut!! Har gått å sett på dampepølsa noen ganger. Er såå glad i ekte vossakorv og da er jo dampepølse et godt alternativ. Nam nam hele gratengen så yammi ut!!

  SvarSlett
 2. Åh irritabel situasjon da. Jeg brukte photobucket lenge, aner ikke om det er noe sånt der.. helt ærlig. Brukte det vel i 2 år men mye endring på bildene der så jeg slettet jo ofte.

  Wordpress har mange GB lagring av bilder ;) jeg tror jeg har fullt opp 1% nå... hehe

  Grateng er alltid godt, fine bilder :)

  SvarSlett
 3. Janicke: Det er jo ingen grunn til å bare SE på dampepølsa da! Den var god altså. jeg skal ha dampepølse til middag igjen i dag. Men sikkert i en litt annen innpakning for variasjonens skyld.

  Veronica: Ja, det funker jo helt fint med flickr altså. Men det var litt mer lettvindt med Picasa som liksom er knyttet til blogspot fra før av. Jeg har ingenting i mot å betale fem dollar i året, eller hva det var, for å få det jeg trenger av lagringsplass, men det funka bare ikke å betale som sagt. Jeg har snust litt på wordpress-plattformen, men jeg vet ikke om jeg orker den jobben det er å flytte altså.

  Og takk for bildekompliment :)

  SvarSlett
 4. Nå har jeg fått dampepølse i hus!! Spiste mye dampepølse hos foreldre mine for mange år siden og skjønner ikke hvorfor jeg bare har sett på den..hehe Nå blir det pølse en dag :-)

  SvarSlett
 5. Frida: Hvis du flytter bloggen, jeg kan anbefale selfhosted Wordpress (da får du jo eget domene) hos Hostgator. Jeg bruker Hostgator, betaler 10 dollar (ca 60 kr)/mnd, og har ubegrenset lagringsplass.
  Bra support har de også, hvis du skulle trenge hjelp. Det har aldri tatt mer enn 2 timer før jeg har fått svar, gode svar. Også lite nedetid.

  SvarSlett
 6. Jacob's har vossakorv med 2 g kh..fåes på Meny :o)

  SvarSlett
 7. Janicke: Bra jobba! Men jeg skjønner deg. Av og til har ting en tendens til å bli ved tanken ;)

  Lena Beatrice: Takk for tips. Jeg skal tenke litt på det. Jeg har jo tenkt at det hadde vært kult med eget domene og større frihet. Jeg må uansett vente til det er litt mindre travelt på jobb. Men tar med meg gode råd. Takk :)

  Lisbeth: Så bra! Jeg tenkte meg det, at hvis det finnes lavkarbiske vossakorv, så kommer den garantert fra Jacob's. Jeg digger det merket. Ikke no tull i de pølsene.

  SvarSlett
 8. Ja, de pølsene er supergode, jeg kjøpte noen med chili i dag, som blir morgendagens mat ;o)

  Jacob's har forresten også julepølse og medisterkaker med lite karbo.. :o)

  SvarSlett
 9. Hmm, var på butikken i dag og tittet etter Jacob's vossakorv. Fant den, men den hadde 5,5 karber...

  SvarSlett
 10. Har jeg blingsa så mye..?? Kanskje jeg blander den med julepølsa..

  SvarSlett
 11. Ja, julepølsa hadde bare to. Så kanskje det :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails