onsdag 15. juni 2011

Grillet kje med libanesisk marinade, tomat- og myntesalat og yoghurtdressing


Jeg fikk tak i kjekjøtt på bondens marked for et par helger siden, og i pinsehelgen ble flere oppskrifter med kje testet ut. Først ut var denne deilige oppskriften som jeg fant på hjemmesidene til produsenten jeg handlet kjekjøttet fra - Haugen Gardsmat (med noen småjusteringer). Både jeg og hyttegjestene var storfornøyde! Kjekjøtt er et helt fantastisk produkt - mørt og saftig, og marinaden og tilbehøret ga en deilig midtøstenfølelse. Har du muligheten til å få tak i kje - løp og kjøp!En viktig ingrediens i denne oppskriften er krydderet sumac. Sumac er et krydder laget av røde, syrlige bær, som jeg er mest vant til å bruke i salater eller dressinger. Men det fungerte kjempebra i denne marinaden, og ga en utrolig kul farge til kjøttet. Jeg vet at det kan være litt tricky å få tak i sumac her i Norge. Det går an å spørre på en innvandrerbutikk, eller du kan handle på denne nettbutikken.  Det er forøvrig en kongenettbutikk - særlig for dere som bor langt unna en innvandrerbutikk og som vil utvide krydderhylla. Den nettbutikken har ALT du kan drømme om av krydder!Til fire personer

1, 2 kg spekje i stykker

1 liten løk

1 ts malt kardemomme (mal gjerne selv frøene fra hele kapsler)

2 toppede ts sumac

olivenolje

sitronbåter


Salat:

småtomater - delt i to

rødløk - i tynne skiver

en neve mynteblader - grovt hakket

en neve bladpersille - grovt hakket

olivenolje


Dressing:

1 agurk

tyrkisk yoghurt (ca. 2 dl)

1/2 fedd hvitløk

salt & pepper

revet sitronskall

tørka chiliflak
_____________________________________________________________________________

Skjær løken i to, og deretter i tynne skiver. Bruker du hele kardemommekapsler, knus kapslene, ta ut de svarte frøene, og knus dem godt i en morter.

Bland løk, kardemomme, sumac og godt med olivenolje i en pose. Tilsett kjøttet, og masser marinaden inn i kjøttet. Legg kjøttet i kjøleskapet, og la det marinere i minst fire fem timer.

Grill kjøttet på grillen til kjøttet lett slipper beinet.

Bland sammen alle ingrediensene til salaten.

Del agurken til dressingen i to på langs. Skrap ut frøene med en teskje. Riv agurken på et rivjern og klem ut overflødig væske. Bland den revne agurken med yoghurt. Smak til med hvitløk, litt salt, pepper og litt sitronskall. Dryss sitronskall og chiliflak over som pynt. Denne dressingen er egentlig en tzatzikivariant, men jeg har blant annet tilsatt veldig mye mindre hvitløk enn jeg ville tilsatt en den ordinære tzatzikien. Jeg vil ikke at hvitløken skal overdøve de andre smakene i denne retten. 

Server kjøttet med salaten, yoghurtdressing og sitronbåter ved siden av.


Kjekjøtt til folket på VG.no:


8 kommentarer:

 1. HEr var det mye uprøvd, aldri smakt kje tror jeg. Det ser utrolig godt ut :)

  SvarSlett
 2. Kje er fantastisk! Så det må du bare sørge for å prøve. Lett å tilberede også. Det er synd det ikke er lettere å få tak i.

  SvarSlett
 3. Hei! Nå ligger dette innlegget som dagens anbefaling på Lesernes VG, og jeg deler det muligens på Facebook også: http://www.facebook.com/lesernesvg Hilsen Magne og VG Nett.

  SvarSlett
 4. Så trivelig Magne. Takk :)

  SvarSlett
 5. har kje kjøtt til salgs , skjærgårdskje . ta kontakt 91714890

  SvarSlett
 6. Så flott! Hvordan skjer levering til folk som bor langt unna?

  SvarSlett
 7. Grillet kje må prøves :-)

  Arild

  SvarSlett
 8. Ja, jeg har ingen problemer med å anbefale grillet kjekjøtt. Saftig og smakfullt altså!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails