mandag 9. april 2012

Ghee (eller klarnet smør)

Ghee er indisk klarnet smør, der alt av vann og melkeproteiner er fjernet fra smøret. Det gjør at ghee tåler langt høyere varme enn smør, og at du gir smøret mye lenger holdbarhet. Forskjellen på ghee og ordinært klarnet smør er slik jeg forstår det at ghee er kokt lenger, noe som gir en dypere, litt nøtteaktig aroma. På grunn av den lange holdbarheten er det ingen grunn til å ikke lage mye på en gang.Fremgangsmåte:

Smelt smør i en kjele over svak varme, og la det koke opp under omrøring. Det er viktig å passe nøye på varmen, for melkeproteinene har en tendens til å bli brent om varmen blir for høy. Først vil smøret ditt boble og frese mens vannet i smøret damper bort. Mens smøret koker fjerner du skummet som danner seg på toppen.

Smøret vil etterhvert bli klart, og melkeproteinene samler seg i bunn av kjelen. Når dette skjer kan du sette kjelen til side om det er klarnet smør du vil ha. Vent til smøret er litt nedkjølt (10 - 15 minutter), og sile smøret gjennom en sil, kaffefilter eller osteklede ned i en beholder. La bunnfallet bli igjen i kjelen. Nå har du klarnet smør.

Hvis du heller vil ha ghee, så lar du smøret koke videre på svak varme en halvtimes tid. Da vil melkeproteinene i bunn av kjelen etter hvert bli lysebrunt og gir fra seg en "ristet" nøtteaktig smak. Hvis du vil teste om ghee'en er ferdig kan du dyppe litt tørkepapir i kjelen og deretter sette fyr på papiret. Hvis flammen på papiret freser er det fortsatt fuktighet i ghee'en og den skal koke videre. Hvis papiret brenner som et stearinlys er ghee'en ferdig. Sett kjelen til side og la kjøle ned bittelitt. Hell smøret gjennom en sil, et kaffefilter eller et osteklede og ned i en ren beholder. La bunnfallet bli igjen i kjelen.

Hvis du er nøye med hygienen, passer på at glasset du oppbevarer ghee'en i er helt rent, og at du alltid bruker rene redskaper til forsyne deg med ghee fra glasset, så kan ghee'en faktisk oppbevares på kjøkkenbenken. Ellers er det jo ingen grunn til å ikke putte det i kjøleskapet. Da kan det holde i månedsvis.

9 kommentarer:

 1. Jeg har hittil ikke våget meg på å lage ghee, men kanskje jeg tørr nå! :)

  SvarSlett
 2. Det er bare å sette i gang! Det er ikke vanskelig. Det eneste man må passe på er temperaturen :)

  SvarSlett
 3. Tack för förklaringen hur man gör egen ghee. Jag har läst om det men aldrig fattat hur man ska göra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er virkelig ikke vanskelig :)

   Slett
 4. Ghee är så gott, det smakar smör om maten man steker, och det bränner inte i pannan, bra!

  SvarSlett
 5. Takk for fremgangsmåte! Hva man skal bruke ghee til er jeg usikker på men har sett at du har brukt det i oppskriftene dine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ghee bruker man istedenfor smør eller olje til å steke i. Ghee tåler mye høyere temperatur under stekingen enn smør, og gir også veldig god smak. Veldig vanlig å bruke i indiske oppskrifter istedenfor smør eller olje.

   Slett

Related Posts with Thumbnails