søndag 29. april 2012

Brenneslesuppe

For meg vekker brenneslesuppe barndomsminner om å plukke brennesleskudd bak garasjen hos mormor, med påfølgende suppeservering på terrassen i maisola. Det er nok en av grunnene til at jeg er så glad i brenneslesuppe. Men det er ikke bare minnene som gjør at brenneslesuppe er en favoritt. Det er jo nesten litt magisk at et slemt ugress kan bli til noe så godt!


Når du plukker brennesle, så bør du være tidlig ute. Du vil ha de friske toppskuddene av den unge brennesleplanten. Når planten vokser seg stor blir den trevlete. Bruk hansker når du plukker for å ikke brenne deg. Når du kommer hjem fjerner du de groveste stilkene og vasker brenneslen. Hvis du ikke skal bruke alt du har plukket med en gang kan du forvelle brenneslen ved å ha skuddene i kokende vann et par minutter, til bladene har falt sammen. Hell av vannet, og legg bladene i kaldt vann. Hell av det kalde vannet og frys brenneslen ned i porsjonsposer. Du kan bruke frossen forvellet brennesle på akkurat samme måte som spinat.Til fire porsjoner

1 - 2 liter brennesleskudd

1 vann

evt. 2 dl hvitvin (kan utelates)

1/2 løk

1 lite hvitløksfedd

litt smør

1 - 2 ss kyllingfond

2 dl kremfløte

salt & hvit pepper

litt revet muskat

2 - 4 smilekokte egg
_______________________________________________________________________________

Finhakk løken og hvitløken. Varm litt smør i en stor kjele og stek løken i smøret til løken er blank og myk. Hvis du bruker hvitvin i suppa tilsetter du denne nå og lar den koke inn.

Tilsett vann. Kok opp vannet og tilsett brenneslen. La koke i fem seks minutter. Bruk en stavmikser og kjør til en glatt suppe, eller evt. bare til brenneslen er finhakket hvis du som meg liker litt mer tekstur på suppa. 

Tilsett fløte og fond og la koke noen minutter. Smak til med salt, pepper og litt revet muskatnøtt. Om du ikke har brukt hvitvin i suppa kan det være godt å smake til med bittelitt hvitvinseddik eller noen små dråper sitronsaft også.

Server med halve smilekokte egg i suppetallerknene.


11 kommentarer:

 1. Morsomt at du la ut denne akkurat i dag, jeg var ute å plukket nyskudd i formiddag og laget suppe til lunsj, etter nesten samme oppskrift :-)) Nyydelig :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo perfekt timing for skuddplukking denne helga :)

   Slett
 2. Det är verkligen supergott med nässelsoppa! Vi gjorde det nästan samtidigt som dig, fast med ett ganska annorlunda recept.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikkesant! Tror jeg må ut og lete etter mer brennesle. Deres oppskrift ser også ut som en herlig variant. Ost i suppa høres godt ut. Så kanskje jeg prøver deres oppskrift neste gang :)

   Slett
 3. Takk Magne. Det var veldig koselig :)

  SvarSlett
 4. Mammaen min snakket mye om brenneslesuppe, men jeg har ikke hatt oppskrift å gå etter. Skal prøve denne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du! Hvis du ikke har prøvd før er jeg sikker på at du har en positiv overraskelse foran deg :)

   Slett
 5. skal i skogen og plukke brennesle i dag:) Vi pleier å lage brenneslesuppe i Russland og.

  SvarSlett
 6. Håper du fant brennesle i går! Kult å høre at man spiser brenneslesuppe i Russland også :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails