torsdag 15. mars 2012

Saus og dip til skalldyr



En av de enkleste måtene å servere et lekkert og godt måltid til mange gjester er å gå for et skalldyrsbord. Tilberedelsene er minimale, men resultatet er fantastisk. Fordel for eksempel krabbeklør, kreps, blåskjell, stekte kamskjell og noen store gode reker på fat sammen med sitronbåter. Blåskjell er enkelt og kjapt å dampe i hvitvin, krabbeklørne må bare knuses litt lett med hammer og kamskjellene stekes i smør. Strø litt ferske urter over blåskjellene og kamskjellene som pynt. Så lager man 3 - 5 forskjellige diper/sauser, blander sammen en grønn salat med en enkel dressing på olje, eddik, salt og pepper, og serverer det hele med godt (lavkarbo) brød. Og selvfølgelig, ikke minst, med uanstendige mengder musserende eller hvitvin.

Forresten trenger man ikke ha gjester for å servere skalldyr. Det er jo bare å nedjustere litt. Litt krabbeklør, noen sitronbåter, et par dip'er, lavkarbobrød og en flaske prosecco, så er fredagskvelden i boks for min del.

Her kommer noen forslag til diper og sauser som er gode til skalldyr. Fremgangsmåten er den samme for alle. Bland godt, og la stå et par timer i kjøleskap før servering.



SØT CHILIDRESSING

3 dl creme fraiche

1 ss sambal oelek

1 ss sukrinmelis

1 ss risvineddik

1 lite hvitløksfedd - finhakket/revet

et par klyper salt

evt. litt finhakket koriander

evt. litt finrevet fersk ingefær



SENNEPSDRESSING MED DILL

2 dl rømme/creme fraiche

1 dl majones

1 ss skånsk sennep

2 - 3 ss frisk finhakket dill



AVOCADODRESSING

1 moden avocado

3 dl rømme

1 båt hvitløk

1 ss limesaft/sitronsaft

salt & pepper



DILLDRESSING

1,5 dl majones

1 dl rømme

saften av en halv sitron

4 ss finhakket dill

4 ss finhakket persille

1 - 2 ts sukrinmelis


KARRIDRESSING

1 dl rømme

1 dl majones

1 - 2 ss karri


URTEDRESSING

2 dl rømme

2 ss sitronsaft

2 - 3 ts sukrinmelis

salt & pepper

3 ss finhakkede friske urter (f.eks en blanding av rosmarin, basilikum og timian)


REMULADESAUS

1 dl rømme/creme fraiche

1 dl majones

1/2 dl finhakket sylteagurk

1 ts skånsk sennep

1 - 2 ss kapers - hakket

pepper

evt. hakket gressløk

11 kommentarer:

  1. Spiste blåskjell på Fransk maner forleden...hvitvinsdampet med aioli og (hold deg fast) pommes frittes!! Utrolig godt og syndig ! Fransk junk food på sitt beste :)

    Hjemme kan en jo bruke selleri-frittes!

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh! Nam! Også pommes frites da! Din gærning! Haha. (Men jeg lar meg ikke sjokkere Nannah, jeg har akkurat vært ute og spist skikkelig italiensk pizza med hvetebunn og greier. Og kremt... tiramisu til dessert.)

      Slett
  2. Mmmmm....er sikker på at de dressingene kan brukes til mye annet godt også i tillegg til skalldyr.

    SvarSlett
  3. Nam! Masse gode oppskrifter Frida :-)

    Tove
    http://sjelemat.blogspot.com/

    SvarSlett
  4. Det ser kjempegodt ut, og du tar fantastiske bilder!

    SvarSlett
  5. Dette så jo utrolig fristende ut - merker meg disse :)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails