søndag 15. august 2010

Hvitvinsdampede Blåskjell

Blåskjell er noe av det aller enkleste i verden å tilberede. Også er det fantastisk godt. Dessuten lager du samtidig en kraft som er fullstendig himmelsk å bruke til fiskesuppe. Spar på den!

Du kan godt plukke blåskjellene selv, men da må du ringe Mattilsynets blåskjelltelefon først for å sjekke om det er trygt å plukke blåskjell der du bor. Dessuten må du skrubbe blåskjellene fri for skjegg og rusk. Eller du kan kjøpe blåskjell i nett i butikken, som er ferdig skrubbet. Sjekk plukkedatoen på blåskjellene. Det skal ikke ha gått mer enn 7 dager siden de ble plukket.


Til 2 personer:


1/2 kg blåskjell (minst!)

1 - 2 sjalottløk - hakket

1 fedd hvitløk - finhakket

1/2 fennikel - i fine strimler

2 dl tørr hvitvin

olivenolje

1 liten kvast timian

litt hakket gressløk
_______________________________________________________________________________

Skyll blåskjellene godt i kaldt vann. Sjekk alle skjellene. De som er skadet kaster du. De som ikke vil lukke seg når du dunker skjellet lett i kjøkkenbenken kaster du også.

Varm olivenoljen i en kjele. Tilsett sjalottløk, hvitløk og fennikel. Stek til løken er myk. Tilsett hvitvinen, blåskjell og urter. Rør godt og sett på lokk. La dampe i ca. 5 minutter, eller til skjellene har åpnet seg.

Og nå kommer den viktigste delen av oppskriften:  Sil av kraften og ta vare på den! Hvis du ikke skal bruke den med en gang, så fryser du den ned. De beste fiskesuppene er laget på blåskjellkraft.

Sjekk skjellene igjen. De som ikke har åpnet seg under dampingen kaster du.

Servér som de er, eller med det du måtte ønske av tilbehør.

Illustrasjonsfoto: Hjortefoto / CC by-sa 2.0

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails