onsdag 10. februar 2010

Restefest med Tacograteng

Av og til er kjøleskapet mitt fullt av små mengder av uendelig mange typer grønnsaker. Et par blomkålbuketter, en kvart squash, en halv tomat, noen sukkererter som snart begynner å henge litt, et par champignoner som begynner å bli litt skrukkete i kanten.  Det er kanskje tre fire bokser med ymse melkeprodukter - et par ss creme fraiche, en kvart boks kremost, noe rømme som snart går ut på dato, en liten slump fløte... Så ligger det en halv pakke kyllingkjøttdeig igjen etter gårsdagens carbonara, og en skalk med ost som ikke bør ligge særlig mye lenger... Kanskje kan man bruke noe av det i en rett i dag, forhåpentligvis kan man bruke noe annet i morgen, og tredje dagen er squashen så trist og slapp at den ikke kan brukes til noe som helst. Når helgen kommer må det ryddes i kjøleskapet, og de fleste restene går rett og slett i søpla. Og det er jo ikke bra. Så det beste er hvis man kan få brukt mesteparten av restene på en og samme dag, ikkesant?

Jeg har noen oppskrifter i bakhånd til de dagene jeg innser at jeg må gjøre noe med restesituasjonen i kjøleskapet. Og en av de mest effektive rettene til å gjøre rent bord i kjøleskapet  med er denne tacogratengen. Den er genial fordi den er så fleksibel. Og selv om noen rester må sies å være mer kjærkomne (for eksempel kremosten og soppen) enn andre når gratengen skal lages, så har jeg aldri opplevd at resultatet ikke blir så godt at noen skulle tro det var en restemiddag.

Dette er ikke en spesielt lekker eller sofistikert oppskrift. Man kan til og med stille spørsmålstegn ved det å kalle det en oppskrift. Kanskje er det heller noen retningslinjer? Uansett så er det veldig anvendelig, praktisk, miljøvennlig og ikke minst godt! Hva mer krever du? 

Til tre - fire personer trenger du:


- 400 gram kjøtt (storefekjøttdeig, svinekjøttdeig, kyllingkjøttdeig, storfekjøtt i biter, svinekjøtt i biter eller kyllingkjøtt i biter)

- 2 fedd hvitløk - finhakket

- 1/2 løk - finhakket

- ymse grønnsaker, nok til å fylle en ildfastform halveis opp til kanten etter at de er stekt - kuttet i mindre biter (alle grønnsaker som tåler varme egner seg - sopp, blomkål, squash, asparges, grønne bønner, purre, paprika, sukkererter, minimais, brokkoli, aubergine, stangselleri - you name it) 

- litt tomat i en eller annen form (hakkede ferske tomater eller cherrytomater delt i to, hermetiserte tomater eller tacosalsa)

- melkeprodukter (kremost, rømme, creme fraiche eller fløte. Gjerne en blanding av de nevnte. Tøm slumpene du har i kjøleskapet)

- hjemmelaget tacokrydder - rikelig

- limejuice

- evt. chili 

- salt og pepper

- revet ost

___________________________________________________________________

Begynn med å sette ovnen på 220 grader.

Stek kjøttet i litt smør til det er gjennomstekt, og legg kjøttet til siden.

Stek løk, hvitløk og de ymse grønnsakene til grønnsakene er myke.

Tilsett de valgte melkeproduktene, ditt valg av tomat i en eller annen form, tacokrydder, limejuice, salt og pepper. Du tilsetter melkeprodukter til passe konsistens, og tomat, krydder og limejuice etter smak. Bruk en skje og smak på sausen mens den putrer så du får justert de ulike smakene, slik at gratengen blir slik du vil ha den.

Legg grønnsaksblandingen i bånn av en ildfast form. Spre kjøttet oppå grønnsakene, og topp det hele med ost. Pynt eventuelt toppen med for eksempel cherrytomater og jalapeños. Hvis du har.

Gratiner i ovnen til osten begynner å bli gylden. 

Enjoy! 

 
 Skulle ikke tro det var rester.
Denne gratengen funker også som ajvargrateng. Da bytter du bare ut tacokrydderet med ajvar. Om jeg velger ajvar- eller tacovarianten kommer litt an på hvilke rester jeg har å gå på. Prøv deg frem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails