lørdag 21. mai 2011

Ovnsbakt jordskokk med parmesan

Dette er en god erstatning for potet. Når det gjelder karbohydratinnholdet i jordskokker, så har Lena Beatrice forsket litt på det. Du kan lese mer om hva hun fant ut her.et par jordskokker per person

rapsolje

salt & pepper

timian

finrevet parmesan
_______________________________________________________________________________

Kutt jordskokken i terninger eller båter. Hvis du vasker jordskokken godt kan du godt la skallet være på. Det er en smakssak.

Ha jordskokkbitene i en ildfast form sammen med olje, salt, pepper, timian og parmesan. Vær litt forsiktig med saltet. Det er mye saltsmak i parmesanen også. Vend alt godt sammen sånn at olje, krydder og ost er jevnt fordelt over jordskokkbitene.

Sett i ovnen på 225 grader i 30-40 minutter, til jordskokken er mør og gjerne litt gylden. Vend på jordskokken en gang eller to i løpet av steketiden, slik at den blir jevnt stekt overalt.Her er jordskokken servert til en nakkekotelett, smørstekte sukkererter og paprikasaus.

16 kommentarer:

 1. tjohoy... ! Har vært så nysgjerrig etter jeg så den på nærbutikken ved jobben og nå skal den til pers... ! Det gjelder å gå litt i sømmene så dukker skattene frem...

  SvarSlett
 2. Ja, hvis du ikke har prøvd jordskokk så må du gi det en sjans. Litt avhengig av hvordan man tilbereder dem, så smaker de veldig søtt og litt nøttete. Litt uvant. Men jeg synes det er kjempegodt. De egner seg veldig bra til fløtegratinering også.

  SvarSlett
 3. ...en raskere variant som jeg bruker mye er og steke bitene raskt 3-4 minutter i smørblandet olje sammen med timian,osten rasper jeg over når oljen er fjernet....også deilig

  SvarSlett
 4. Det vil jeg tro Arne. Takk for tips :)

  SvarSlett
 5. Jordskokk er jo så godt! Har kuttet den ut etter at jeg la om til lavkarbo nettom pga karboinnholdet, men nå ser det ut til at man kan unne seg litt jordskokk allikevel :-)

  SvarSlett
 6. Ja, jeg har liksom vært litt usikker på den jeg også. Jeg har skjønt at den ikke er så ille, men har ikke visst akkurat hvor mange av karbene man skulle telle. Så jeg har vært forsiktig med den. Mulig at man fortsatt skal være litt forsiktig, etter som at noe av de ikke-fordøybare karbohydratene kan omdannes til fordøybare under varmebehandling. Men litt må man vel kunne unne seg. Hurra!

  SvarSlett
 7. Kabohydratene i jordskokk heter inulin og påvirker ikke blodsukkeret da det ikke tas opp i tarmen!

  SvarSlett
 8. Det stemmer det Arne, i hvert fall til en viss grad. Mesteparten av karbohydratene i jordskokk er inulin, men ikke alt. I tillegg påvirker lagring (og muligens varmebehandling) inulinet slik at noe av det omdannes til fruktose. Det er imidlertid usikkert i hvor stor grad.

  SvarSlett
 9. Inspirert av deg laget jeg fløtegratinerte jordskokk til biffen i kveld, nydelig! Har aldri prøvd det før, men som diabetiker er jeg alltid på utkikk etter mat som ikke øker blodsukkeret. Nå har jeg spist og målt blodsukker...ingen økning i verdiene! :))

  SvarSlett
 10. Mmm! Fløtegratinerte jordskokker er deilig! Veldig interessant å høre resultatet av blodsukkermålingen.

  SvarSlett
 11. jeg har ikke helt vendt meg til smaken av jordskokker enda, men skam den som gir seg!

  Blir dette på samme måte som karbohydratene i løk?

  SvarSlett
 12. Hehe, må ikke gi seg, nei. I hvert fall ikke med en gang. Jeg husker jeg også synes jordskokk var litt spes til å begynne med. De er jo veldig søte, litt avhengig av hvordan de blir tilberedt. Men nå liker jeg dem veldig godt.

  Jeg har visst ikke noe greie på karbohydrater i løk... Hva er det med løkkarbene?

  SvarSlett
 13. Nå kom jeg på et restaurantbesøk før jul , da fikk jeg fritert jordskokk, det var som digg chips faktisk.....

  SvarSlett
 14. Fritert jordskokk er kjempegodt! Dessverre er jeg ikke akkurat dronninga av fritering. Men jeg har sprøstekt jordskokkskiver i stekepanne i blant. Det funker også, selv om det ikke blir helt chipsaktig, som ved fritering.

  SvarSlett
 15. Jordskokksuppe er fantastisk, og anbefales å teste ut;) ha litt hvitvin oppi så blir det mindre "gassdannelser" ;)

  SvarSlett
 16. Laget en jordskokksuppe i fjor som var veldig god. Det var vel det første jeg noensinne laget av jordskokk, så da var smaken fortsatt litt uvant. Men nå setter jeg mer og mer pris på den. Har ikke hatt problemer med gassdannelser av jordskokk, men hvitvin er alltid godt i suppe, så det skal jeg sørge for å ha i suppa neste gang jeg lager den.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails