torsdag 5. mai 2011

Meksikansk kjøttbollesuppe med koriander

I dag feirer jeg Cinco de Mayo med en oppskrift på meksikansk kjøttbollesuppe med masse koriander. Suppa er ikke særlig hot. Hvis du vil ha litt spenst i suppa kan du la en jalapeño (ta gjerne ut frøene) koke sammen med suppa.suppa:

3 ss rapsolje

1/2 hakket løk

2 hvitløksfedd - hakket

2 laurbærblad

1 liter kalve- eller oksekraft (kan lages med vann og fond)

1 boks hakkede tomater

1/2 dl tacosalsa (hot eller medium)

1/2 bunt koriander - finhakket


kjøttbollene:

1 dl fløte

1/2 ss fiberhusk

1 egg

300 g kjøttdeig av storfe

300 g kjøttdeig av svin

1/2 bunt finhakket koriander

1/2 finhakket løk

2 fedd hvitløk - finhakket

1/2 - 1 ts salt

1/2 - 1 ts pepper

1 ts malt spisskummin
_______________________________________________________________________________

Varm oljen i en stor kjele. Stek hvitløk, løk og laurbærblad til løken blir blank.

Tilsett kraft, hakkede tomater, salsa og hakket koriander og kok opp. La putre i ca. 15 minutter, mens du lager kjøttbollene.

Visp sammen egg, fløte og fiberhusk i en bolle. La stå og trekke i et par minutter. Tilsett alle de andre ingrediensene til kjøttbollene og bland godt. Rør til deigen begynner å bli litt seig.

Rull kjøttboller av kjøttbollerøra. Men litt trening klarer du å rulle dem ved hjelp av en spiseskje og en stor teskje. Da slipper du så mye gris på henda.

Legg kjøttbollene forsiktig i suppa, og la dem trekke på kokepunktet i ca. 20 minutter.

Smak til suppa med salt, og evt mer salsa om du vil ha suppa hottere. Det er viktig at du smaker til etter at kjøttbollene har fått trekke, fordi suppa tar en del smak fra kjøttbollene.
Oppdatering: Så har Magne fra VG vært på besøk og lagt ut kjøttbollesuppa på vg.no. Det er alltid trivelig med ekstra besøk fra folk som er sultne på kjøttboller.

13 kommentarer:

 1. Som vanlig, dette ser bare helt fantastisk ut

  SvarSlett
 2. Åh, nydelig! Men jeg dropper koriander'n. jeg fixer ikke helt den parfymerte smaken.Mulig det er bare er litt tilvenning som skal til for jeg er veldig glad i Indisk mat og de bruker jo ganske mye koriander uten at jeg har steila av det.
  Snart er nok min egen urtehage oppe å går igjen etter vinter'n da er det jo bare å eksprimentere!

  SvarSlett
 3. Det der med å ikke fikse koriander er ganske vanlig. Jeg var en av dem før. Jeg husker jeg synes det smakte såpe. Men så ble jeg tvangstilvendt i forbindelse med at jeg bodde et år i et korianderelskende land. Og etter det har jeg vært fullstendig hekta. Kan ikke få nok. Det er en ganske artig artikkel om akkurat det der med at mange ikke fikser koriander her: Corianderhaters - it's not your fault.  Ellers er det jo ikek verre enn at man bytter ut koriander med bladpersille.

  Urtehagen min er stort sett oppe og går allerede. Det er så herlig altså. Jeg jukset litt med ferdiggrodde urter som bare ble plantet ut i potter. Men jeg har vært litt bekymra for dem de siste par nettene med frost, så de har fått lov til å overnatte innendørs.

  SvarSlett
 4. Jeg går og leter etter koriander i butikkene (fersk vel og merke). Men enten er de utsolgt når jeg er der, eller så fører de ikke koriander.
  Bortsett fra vanskeligheter med å få tak i koriander så ser oppskriften ganske så lett ut. Og ikke minst ser den utrolig smakfull ut!

  SvarSlett
 5. Da synes jeg du skal spørre i butikken om dette er noe de kan ta inn. Koriander kan jo brukes til så mye, særlig meksikansk og asiatisk mat. Ellers går det jo helt fint an å dyrke egen koriander nå i sommerhalvåret. Du kan bruke hele korianderfrø som selges som krydder (om ikke i vanlig butikk, så i hvert fall i innvandrerbutikk) og så i potter i vinduskarmen, eller ute om det er varmt nok. Jeg har et par potter som spirer og gror i vinduskarmen min nå :)

  SvarSlett
 6. Hei Frida, Magne fra VG Nett her. Jeg har lagt innlegget ditt som anbefaling på lesernes VG nå. Det kan være jeg poster det på Facebook-siden til Lesernes VG også, http://www.facebook.com/lesernesvg

  SvarSlett
 7. Dette ser supert ut som alltid Frida.

  Barna mine er ikke så glad i koriander så jeg bytter det som regel ut med bladpersille. Pleier å funke bra :-D

  SvarSlett
 8. Hei Magne! Takk takk! Alltid hyggelig å få deg på besøk ;)

  SvarSlett
 9. Takk Janicke! Jeg mener å huske at koriander kalles for Asias persille, eller noe i den duren, så det er jo logisk at det burde funke.

  SvarSlett
 10. Så deilig det ser ut:)

  SvarSlett
 11. Koriander(bladene) er bare å styre unna, noe så forferdelig? Men friske basillikumblader gjøre seg sikkert mye bedre!

  Espen

  SvarSlett
 12. @ Lila: Takk :)

  @ Espen: Hehe, ja det er rart det der hvordan folk enten elsker eller hater koriander. Som nevnt tidligere opp her er også bladpersille et godt alternativ i de aller fleste oppskrifter der koriander er en av ingrediensene. Jeg er imidlertid en korianderjunkie ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails