Paprikasaus servert til en nakkekotelett og ovnsbakte jordskokker.
torsdag 23. juni 2011
Paprikasaus
Paprikaen gir en fantastisk farge, en søtlig smak til denne sausen. Sausen passer spesielt godt til svin og kylling, og kan varieres med ulike typer ferske urter. Persille, gressløk eller timian passer bra, mens salvie er min favoritt i denne sausen. Sausen er basert på eggeplomme og smør, akkurat som hollandaise, bearnaise, choron og persillesaus, men jeg har tilsatt litt creme fraîche også, slik at den ikke er melkefri. Av en eller annen grunn har jeg ikke testet å lage den uten creme fraîche, men jeg tror det skulle gå greit for de som må droppe melka.
Paprikasaus servert til en nakkekotelett og ovnsbakte jordskokker.
Jeg bruker ferdig grillet paprika på glass i denne sausen. Jeg er for lat til å grille dem selv. Jeg foretrekker stort sett å gjøre ting selv på kjøkkenet, men enkelte ting, som å grille paprika, og plukke av skinnet etterpå, synes jeg av en eller annen mystisk grunn er drepende kjedelig. Ikke spør meg hvorfor. Vil du gjøre det selv kan du for eksempel bruke fremgangsmåten som er beskrevet i denne gode paprikasuppeoppskriften hos Mat på Bordet.
150 g smør
2 eggeplommer
litt vann
2 grillet paprika
2 - 3 ss creme fraîche
litt sitronsaft
litt eddik
salt & hvitpepper
urter - finhakket
_______________________________________________________________________________
Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.
Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.
Kok opp en liten kjele med vann.
Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da skiller den seg. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.
Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen vanndråper, så blir den fin og glatt igjen.
Skyll godt av paprikaene (ikke nødvendig hvis du har grillet dem selv), og kjør dem i en blender til en glatt masse. Rør paprikamassen og creme fraîche inn i sausen og la den forsiktig bli varm igjen.
Tilsett godt med finhakkede urter.
Smak til med sitronsaft, eddik, salt og hvitpepper.
Paprikasaus servert til en nakkekotelett og ovnsbakte jordskokker.
Her er paprikasaus servert til et kyllinglår med lun fenikkelsalat.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Dette så kjempegodt ut. :)
SvarSlettJeg har stor sympati for paprikastandpunktet ditt. Jeg pleier å ha Mojo Rojo til grillmaten, men det er tiltak med de paprikaene altså!
Haha, det er godt å høre at jeg ikke er alene :) Og nå må jeg google Mojo Rojo ;)
SvarSlettNam nam, denne bokmerker jeg :)
SvarSlettHei!
SvarSlettI mangel på saus og før jeg så denne nå, lagde jeg nettopp en saus selv som jeg gjerne deler siden den ble overraskende god. Jeg endte opp med følgende til 4 pers;
- 2-3 ss smør
- 1 liten boks (de minste) tomatpurè
- 2-3 bokser vann (samme boksen)
- 1/2 ts paprikapulver
- 2 ts løkpulver(http://www.alpnaering.no/#a=product/258)
- 1 ss soltørket tomat i olje
- salt og pepper etter smak
- en liten dæsj fløte (1-2 ss)
- litt basilikumblader
- stekefettet fra kyllinglår som ble stekt i ovn
Visp sammen og kok opp alle ingrediensene, tykner godt. Passer fint til kylling og svin.
Vi hadde kyllinglår med smørdampet brokkoli og blomkål buketter til. Sausen minner om Toro`s Bretagne saus for de som kjenner den;) Bare mye bedre:)
Så får jeg prøve din og, greit med variasjon i hverdagen! Ha en fin dag:)
Tusen takk for fin oppskrift Elisabeth. Det høres veldig godt ut! Skal prøve meg på den neste gang jeg lager kylling :)
SvarSlettHa en fin dag du også :)