Du kan lese mer om boka her.
Jeg har fått lov til å videreformidle en oppskrift fra boka, og har valgt denne oppskriften på sosekjøtt (for mange også kjent som kjøtt i mørke), som er en av mine favoritter fra boka.
To personer
350 gram grytekjøtt av storfe (f.eks bog uten ben eller høyrygg)
1 stor løk - i tynne ringer
2 laurbærblader
10 hele allehånde
kjøttkraft (gjerne av fond) - nok til å dekke løk og kjøtt i kjelen
1/4 ts sukkerkulør
smør til steking
evt. 2-3 ss fløte
______________________________________________________________________________
Skjær kjøttstykkene i tre cm store terninger, og brun dem i en stekepanne sammen med tynne løkringer. Ha kjøttet og løken over i en kjele. Ha litt vann i stekepanna og kok ut kraften fra panna. Ha kraften fra panna over kjøttet. Hell kjøttkraft over kjøttet og løken, til kjøttet er dekket av kraft. Legg i laurbærblad og allehånde. La koke i 1 1/2 til 2 timer til kjøttet er ordentlig mørt.
Sausen koker inn og løken kokes til dels i stykker, noe som gjør at sausen tykner ganske godt. Hvis sausen ikke har fått nok brunfarge kan du hjelpe til med bittelitt sukkerkulør. Sausen på bildene er ikke tilsatt sukkerkulør da den ble brun nok uten. Smak til med pepper og evt. litt salt. Du kan også tilsette litt fløte hvis du ønsker en mer kremete saus.
Server med tyttebærsyltetøy og kokt rosenkål. Sukkerfritt tyttebærsyltetøy kan du enkelt lage selv ved å koke tyttebær og litt sukrinmelis (etter smak) sammen i noen minutter.
Så hyggelig Frida, takk takk :-)) Har linket til deg i bloggen i dag, og jeg tror jammen jeg må lage sosekjøtt snart igjen!
SvarSlettTusen takk Lena Beatrice! Sosekjøttet var nydelig, og det blir ikke lenge til jeg også lager det igjen.
Slett