mandag 5. desember 2011

Asiatisk ørret med korianderyoghurt og wokede grønnsaker


Jeg simpelthen elsker koriander. Det er bare et problem med koriander, og det er at den har så kort holdbarhet. Jeg har enda ikke funnet en oppbevaringsmetode som gjør at korianderen holder seg mer enn et par dager etter at jeg har kjøpt den. Den beste sjansen man har er om man finner en korianderbunt der røttene fortsatt er intakte. Da kan man sette korianderen med røttene ned i et glass med vann, omtrent som en bukett blomster.

Koriander er noe som folk elsker eller hater. Det er noe med korianderen som gjør at jeg ennå ikke har møtt noen som stiller seg likegyldig til den. Selv om jeg nå knapt kan leve uten koriander, så vet jeg hvordan dere korianderhatere har det. Jeg har vært der selv en gang. Men etter å ha bodd en periode i et land der koriander ikke var til å unngå, så ble jeg omvendt. Og det er jeg veldig glad for. For dere som ikke enda er omvendt kan man stort sett i alle retter der det er brukt frisk koriander, bytte ut korianderen med bladpersille (ikke kruspersille altså).

Denne retten ble til da jeg hadde en god bunt med koriander til overs, som jeg fryktet ville visne for meg om jeg ikke brukte den sporenstreks. Korianderyoghurten ble et friskt innslag til den småhotte asiatiskinspirerte ørreten.180 g ørretfilet per person

litt finhakket hvitløk

litt finhakket frisk ingefær

chiliflak

limesaft

sesamolje

salt/fiskesaus (nam pla)

sesamfrø (gjerne svarte)

1 bunt koriander

1 dl tyrkisk/gresk yoghurt

litt sitronsaft

pepper

grønnsaker til woking
_______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 grader.

Smør en ildfast form med litt rapsolje, og legg ørretfiletene i. Dryss litt finhakket ingefær, hvitløk og chiliflak over fisken. Drypp limesaft og sesamolje over. Dryss litt salt eller fiskesaus og sesamfrø over til slutt.

Finhakk koriander og bland det med yoghurten. Smak til med litt sitronsaft og pepper.

Sett fisken inn i ovnen, og la steke i ca. 12 minutter.

Varm litt rapsolje i en panne, og wok de grønnsakene du har lyst til å servere til. På bildene har jeg brukt skråskjært vårløk og stangselleri. Smak til med litt salt og pepper, eller fiskesaus og chiliflak.

Server fisken med grønnsaker og korianderyoghurt.


19 kommentarer:

 1. Jeg pleier å fryse korianderen. Det funker kjempe fint synes jeg!

  SvarSlett
 2. Har du prøvd urtepottene fra Eva Solo (selvvanningspotter)? Jeg har prøvd de i et par uker og urtene holder seg så bra!

  SvarSlett
 3. jeg kan spise mat med koriander, men jeg elsker det ikke, nei! Synes det smaker parfyme. Jeg bruker det ikke selv, men har det i hagen. Og jeg er veldig glad i Indisk mat..og der er jo koriander nesten ikke til å ungå...så litt blir det jo. Ørreten ser nydelig ut!

  SvarSlett
 4. Denne skal jeg teste nå :)
  http://www.coolstuff.no/Herb-Savor-Urteoppbevaring

  SvarSlett
 5. det så kjempegodt ut! hva kan jeg erstatte yoghurten med? tåler ikke melk..

  SvarSlett
 6. Det er rart med det, jeg likte overhodet ikke koriander før. Men sakte men sikkert har smaken sneket seg innpå meg. Har en samboer som ELSKER koriander, det øker jo motivasjonen. Og listen over ting jeg ikke kunne fordra som jeg elsker nå er jo milelang, og inkluderer alt fra salat og oliven til pepperrot og gåselever. Man må bare finne ut av hvordan det skal brukes og tilberedes! Og i noen tilfeller (som oliven) handler det jo bare om å finne råvarer med kvalitet :)

  Forøvrig ser dette knallgodt ut, tenkte å prøve i kveld.

  SvarSlett
 7. @ Anonym: Frysing er jo alltid et alternativ ja. Men jeg synes urtene mister litt av smaken sin etter frysing. Også var det det å huske at man har urter liggende i fryseren da ;)

  @ Anonym2: Nei, jeg har ikke prøvd de pottene, men jeg har vurdert å investere i dem. I hvert fall når jeg hører at du er så fornøyd.

  @ Nannah: Skjønner! Jeg husker jeg synes det smakte såpe av koriander. Nå forstår jeg ikke hvorfor... Rart det der med smak altså.

  @ Helen: Takk!

  @Marerita: Det så ut som en smart innretning!

  @levtil100: Jeg vet rett og slett ikke... Hva pleier du å bruke for å erstatte yoghurt eller rømme og slikt i andre oppskrifter?

  @ Anne Siri: Jeg kjenner meg så godt igjen i det du sier altså! Og ja, kvalitet og tilberedning har alt å si. Lykke til med retten i kveld da! Jeg håper den faller i smak :)

  SvarSlett
 8. Hei! Ser kjempedeilig ut!

  Det er vel ikke tilfeldigvis Mexico du har bodd i? Her er det ihvertfall koriander på hvert gatehjørnet ;) Jeg bor her nå, og egentlig er ikke LCHF så vanskelig å få til her siden det blir brukt utrolig mye ost og kjøtt og urter av forskjellig slag. Det er vel helst tortillaen som bør styres unna. Har du en god oppskrift på lavkarbo tortilla? Andre tips du kommer på i forhold til LCHF i Mexico?

  Super blogg forresten! Har prøvd mange av oppskriftene dine.

  SvarSlett
 9. Jeg er ikke noe glad i koriander, så jeg bytter det ofte ut med basillikum. Men retten så nydelig ut da! :)

  SvarSlett
 10. Ååå. Dette skal jeg prøve. Jeg elsker koriander. Men liker ikke oregano. Fin blogg du har.

  SvarSlett
 11. TIPS! Jeg også elsker koriander, og kjøper alltid koriander med røtter (de er fantastiske å bruke også), og den beste måten å oppbevare de på er å dynke et kjøkkenhåndkle i kaldt vann, legge korianderen inni håndkleet og rull rundt, ha dette i en brødpose, lukk igjen og legg i kjøleskapet. Holder seg i mange dager, men skyll gjerne håndkleet med friskt vann hver dag eller annenhver dag :)

  SvarSlett
 12. Takk for en flott side - finner mange gode oppskrifter her!

  Jeg har noen spørsmål angående LCHF - av ren nysgjerrighet.

  Jeg har prøvd LCHF selv, og for meg har det mange positive virkninger. Vet du om det finnes vitenskapelige studier på dette kostholdet, over flere år? Gjerne over en periode på ti år. Jeg tenker på langtidseffekten av økt fettinntak, og om det evt kan ha innvirkning på arterier og hjerte- og karsykdommer. Mvh Maria.

  SvarSlett
 13. Hei, for an fantastisk inspirerende blog! Hurra for deg! Her i huset er det kun mannen som lager mat, men skal si jeg ble inspirert nå ja.. Takk ; )

  Hedda

  SvarSlett
 14. Så enig med deg angående koriander. Mitt forhold til den er veldig på elsk :-)

  Hos meg så varer den mer enn et par dager, men det er viktig at den står i lys.

  SvarSlett
 15. Hei! Kom tilfeldigvis over bloggen din! Dette er den beste hittil når det gjelder matoppskrifter! Utrolig!
  Jeg er ny i gamet. Den beste effekten som kom bare etter et døgn var mye bedre søvn, og behov for mindre søvn. Sover nå 6-7 timer mot 8-9, og er uthvilt! I tillegg kommer vekttap, og mindre/ ingen søtsug. Her har jeg lagt inn bokmerke og kommer garantert tilbake! God helg! :)

  SvarSlett
 16. Hei igjen! Denne skal jeg teste ut neste uke. Jeg elsker laks (så det blir laks) og jeg elsker yoghurt som er litt kraftig og jeg elsker koriander. Jeg tror jeg skal prøve meg på å fryse koriander, som er tipset ovenfor, og som jeg tenkte tipse deg om. For holdbarheten er jo veldig kort. Når man i tillegg har klart å flytte ut av Oslo som har så utrolig mange fine innvandrerbutikker så må man planlegge innkjøp mye mer når det kommer til endel asiatiske ting.

  En super flott blogg (nå har jeg sett på mange oppskrifter). Jeg har funnet ut at det beste er å sette opp ukesmenyer og handle inn ingredienser ut fra det man skal spise. Så nå blir det null impulskjøp og mye bedre samvittighet. Snop og annet tøys overlater jeg til min bedre halvdel og sønn (på lørdagen). jeg har lyst å prøve meg på noe snickersgodt som så deilig ut!

  SvarSlett
 17. Nybliven lchf:are och prenumerant på din blogg. Ser framemot många trevliga receptfynd på din blogg!

  SvarSlett
 18. @ Stinita: Så deilig å bo i Mexico. Jeg har ikke selv bodd i Mexico, men var der mye i forbindelse med oppholdet mitt i Mellom-Amerika. Råvarene på markedene der er jo fantastiske. Da er det moro å lage mat. Jeg har ikke funnet noen gode oppskrifter på lavkarbotortilla dessverre. Når det gjelder gode tips, så er det vel bare å komme seg på markedene og få inspirasjon av alle de deilige råvarene ;)

  @ Hege, Modini & anonym: Takk og takk for koriandertips.

  @ Anonym: Jeg vet ikke hva slags studier som finnes av den typen du etterspør. Jeg anbefaler deg å sjekke ut bloggen til Espen Rostrup. Still spørsmål på facebooksiden hans så får du garantert godt svar. Han er hjertekirurg og har god kunnskap om lavkarbo :)

  @ Jeanette: Tusen takk for koselige kommentarer! Gøy å høre om hva slags effekt kostholdet har hatt for deg. Jeg har opplevd det samme ifht søvn. Det er fantastisk altså. Lykke til videre med det nye kostholdet :)

  @ Helen: Tusen takk og lykke til :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails