søndag 12. september 2010

Blomkålstabbouleh


Etter å ha levd et par år på lavkarbo/LCHF er det faktisk veldig få matvarer med høyt karbohydratinnhold jeg savner. Men en av de tingene jeg savner i blant er bulgur, og særlig fordi tabbouleh er noe av det beste jeg vet.

Tabbouleh er en klassisk libanesisk, frisk og smakfull bulgursalat med mynte og persille, og er en selvskreven salat på et mezebord (meze er midtøstens svar på tapas). Men salaten passer også fint til grillet kjøtt, fugl og fisk, på lavkarbobrød, som tilbehør til frokosteggene eller som en rett i seg selv. Det passe i grunn til alt!

Bulgur er selvsagt ikke aktuelt på LCHF-kost, så etter å ha drømt om tabbouleh i ukesvis fant jeg ut at jeg måtte prøve meg frem med andre ingredienser. Det er tull å si at raspet blomkål er en fullgod erstatning for bulguren i denne sammenhengen. Blomkålen trekker jo ikke til seg smak og dressing på samme måte som bulgur. Men det er jo først og fremst urtene som setter den deilige smaken på salaten, så i mangel av bulgur så får blomkålstabbouleh'en mer enn en ståkarakter. Dette var godt!

Tabbouleh holder seg fint i kjøleskapet i en lufttett boks i et par dager, så lag en stor porsjon og prøv den i kombinasjon med flere retter. I og med at blomkålen ikke trekker til seg fuktighet samler det seg vann og dressing i bånn av skålen. Derfor holder ikke denne like lenge som vanlig tabbouleh. Hvis du skal oppbevare salaten mer enn et døgn kan det være lurt å helle av den overflødige væsken som har samlet seg i løpet av natten.


3-4 dl finhakket bladpersille

1-2 dl finhakket mynte

4 dl raspet blomkål

3-4 faste tomater

3 vårløk - finhakket

salt og pepper

0,6 dl extra virgin olivenolje

0,6 dl ferskpresset sitronsaft
____________________________________________________________________________

Kok den raspede blomkålen i noen minutter. Hell av vannet og la blomkålen renne av i et dørslag til den er helt avkjølt. Klem ut eventuelt overflødig væske.

Fjern den bløte masssen med frø i tomatene. Finhakk det faste tomatkjøttet.

Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt. La gjerne stå en times tid før den spises.

Litt tabbouleh ved siden av egg og bacon frisker opp frokosten.


Blomkålstabbouleh til marokkanske kjøttboller.

4 kommentarer:

  1. Takk Emma. Du har en utrolig lekker blogg. Mye godt å finne der :)

    SvarSlett
  2. Jeg laver min taboulleh med mandler i stedet for bulgur. Den smager bedre med mandler end med bulgur.

    SvarSlett
  3. Kjempelurt Susanne! Det skal jeg virkelig prøve! Takk for tips :)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails