mandag 31. mai 2010

Bakte tomategg

Jeg fant oppskriften på bloggen Gunhild i et eggeskall. Jeg synes oppskriften var morsom, og jaggu ble det ikke veldig godt også. Et par tomategg er en god helgefrokost. Eller kveldsmat.Til et tomategg trenger du:


1 tomat, gjerne stor

1 egg


1 ss fløte


salt & nykvernet pepper


litt revet ost
___________________________________________________________________________________


Skjær av toppen på tomaten, og grav ut fyllet med en skje. La tomaten renne av seg opp ned på kjøkkenpapir i 15 min.


 Kvern litt salt og pepper oppi tomaten. Ha 1 egg i tomaten, deretter 1 ss fløte, og så litt ost på toppen. Sett tomaten(e) i en ildfast form og stek på 180 grader i ca en halvtime.
 
2 kommentarer:

 1. Kan undervektige som ønsker å legge på seg noen kilo også ha godt av et lvakarbo-kosthold, om man sørger for å få i seg nok energi?
  Jeg har spiser alltid svært grove kornvarer, fullkornsris og fullkornspasta, juice og frukt (jeg spiste slavisk etter de norske ernæringsrådene), men jeg opplever store komplekser med stadig oppblåst mage og ulyder etter måltidene. Nå har jeg startet å legge om kostholdet. Karbohydratene kommer fra grønnsaker, litt bær og litt frukt, men jeg har tatt det drastiske valget å heller basere kostholdet på mer fett og protein. Dette er uvant for en nittenåring som er vokst opp med at fett er farlig, og å spise mye kjøtt, fisk og egg er sløsing.
  Jeg håper nå at mageproblemene mine vil bli bedre, slik at jeg føler meg mer vel med å spise mer mat for å komme opp i en sunn vekt. :)
  Er dette en god idé? Har du noen innvendinger å komme med, så setter jeg utrolig stor pris på dette!

  Hilsen Elin

  SvarSlett
 2. Hei Elin

  Undervektige personer må gjerne gå på et lavkarbokosthold. Lavkarbo er ikke egentlig slankekost, men en vektregulerende kost. Altså, det er et kosthold som er med på å regulere hormonene, som igjen bidrar til at kroppen finner sin normalvekt uansett om problemet er undervekt eller overvekt. Det kan være verdt å merke seg at undervektige ofte må holde på litt lenger med lavkarbokost før de ønskede vekteffektene kommer. Det er nok ikke uvanlig at man går noe ned i vekt først før veksthormonene har stabilisert seg, og man begynner å gå oppover i vekt. Så ikke gi opp med en gang om du opplever noe nedgang i begynnelsen.

  Nå er det mange grunner til at man kan være undervektig. Hvis det er matintoleranser, svikt i næringsopptaket eller en underliggende sykdom, så er jo ikke lavkarbo en mirakelkur som fikser alt. Samtidig vil jo lavkarbokost eliminere for eksempel gluten som for mange kan være grunnen til undervekt. Glutenintoleranse kan hemme næringsopptaket. Samme med melkeintoleranse. Både gluten- og melkeintoleranse fører jo gjerne mageubehag med seg også. Hvis det først og fremst er ubehaget i magen som gjør at du ikke spiser nok vil jeg uansett tro at du vil få god effekt. De fleste som prøver seg på lavkarbo får en bedre fungerende mage. Meg selv inkludert.

  Skjønner veldig godt at det er uvant å skulle tenke lavkarbo. Når det gjelder dette med fett så er det kommet mye ny forskning i det siste som friskmelder fettet. Til og med ernæringsrådet har nå gått ut og sagt at fett ikke fører til hjerte- og karsykdommer, og at den eneste grunnen til at de ikke anbefaler mer fett i kosten er kaloritettheten i fettet.

  Når det gjelder dette med sløsing så vil jeg si at matbudsjettet mitt ikke har endret seg mye etter at jeg begynte med lavkarbo. Man får jo i seg flere kalorier på mindre mengde mat. Og fettrike kjøttprodukter er generelt billigere enn de magre. Det kommer jo an på hvordan man spiste før, men det ser ut som om du er vant til å spise variert og mye grønt. Jeg tror ikke du vil oppleve at det blir veldig mye dyrere å spise lavkarbo.

  Det meste av lavkarbolitteraturen fokuserer på overvekt. Men om du har lyst til å lese litt så kan jeg anbefale "Bedre uten brød" av Allan & Lutz. Den boka fokuserer først og fremst på helseeffektene av lavkarbo, og ikke først og fremst overvekt. Jeg tror det er et lite avsnitt om undervekt i den boka også. Lutz anbefaler litt flere karbohydrater enn det jeg spiser for eksempel, men man trenger jo ikke ta boka som en fasit. Den er uansett veldig informativ med tanke på hvordan et karbohydratfattig kosthold fungerer på kroppen.

  Ønsker deg veldig lykke til Elin. Jeg tror nok helt sikkert du kommer til å trives på lavkarbokost.

  Hilsen Frida.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails