fredag 7. mai 2010

Rødkål og aspargessalat med tahinidressing

Jeg trengte ikke en gang lese ingredienslisten på denne oppskriften før jeg visste at jeg skulle prøve å lage den. Det var nok å se på bildet. For en PEN salat dette er! Og jaggu smakte den ikke ganske godt også. Det var ikke noen bombe, for det meste med tahini blir godt. 

Desverre har jeg klart  å miste linken til den originale oppskriften, men legger den inn så fort jeg finner den igjen. Si gjerne i fra om du har sett oppskriften noe sted.


1 bunt asparges

2 ss tahini

1-3 ss vann

2-3 ss sitron

1 lite fedd finhakket hvitløk

litt sukrin

ca 300 gram rødkål i fine strimler

2-3 reddiker i tynne skiver

2 vårløk i tynne ringer

2 ss smuldret fetaost

2 ss ristede pinjekjerner

1 ss hakket fersk dill
___________________________________________________________________

Kok aspargesene i 2-3 minutter. Ha dem umiddelbart i kaldt vann slik at du stopper kokeprosessen.

Bland sammen tahini, vann, sitronsaft og hvitløk. Tilpass mengden vann sånn at dressingen blir flytende. Tahinien har en tendens til å bli litt tykkere i konsistensen hvis det er en stund siden glasset ble åpnet. Smak til med litt sukrin.

Bland sammen rødkål, reddik, vårløk, dill og pinjekjerner. Hell dressingen over og bland godt.

Strø smuldret fetaost over før servering.
  


10 kommentarer:

 1. Vil bare si TUSEN TAKK for ei flott side og mange fristende og gode oppskrifter. Vet ikke hva jeg skulle gjort uten deg og siden din!! Den er fantastisk!! Er ny på lavkarbo (følger Lutz, under 72 gr. karbo dagen) og det er vanvittig deilig å ha noen som deg som gjør hverdagen så enkel for meg og andre. Er så imponert! Tusen takk fra Anne Grethe

  SvarSlett
 2. Oi, Anne Grethe. Tusen tusen takk. Jeg ble helt rørt jeg nå. Du er alt for generøs! Virkelig. Men det er veldig hyggelig å høre at du finner inspirasjon her hos meg.

  Og gratulerer med oppstart på lavkarbo. Det kommer du ikke til å angre på. Dette kostholdet har uten tvil forandret livet mitt i hvert fall. Det startet som en slankekur, men nå er det ingen vei tilbake. Jeg er et helt annet menneske på dette kostholdet. Lykke til med fortsettelsen Anne Grethe :) Jeg håper at jeg klarer å fortsette å friste deg ;)

  SvarSlett
 3. Hmmm... Denn salaten oppførte seg ikke helt som jeg ville den skulle oppføre seg.

  Den var god, nøttete og frisk den første dagen. Jeg lagde en stor porsjon fordi jeg tenkte at dette skulle være en sånn salat som var enda bedre dagen etter. Da skulle smakene liksom ha satt seg, litt som i en coleslaw. Men dagen etter var den rett og slett bitter! Skuffa! Jeg vet ikke hva som var grunnen. Og om det vil bli sånn hver gang. Kanskje jeg gir det et nytt forsøk en gang. Men som sagt: Fersk og nylaga var den uansett god :)

  SvarSlett
 4. Hei igjen,

  Ja, du kommer til å friste meg masse fremover - og i dag inkludert :)

  Takk, jeg begynte på lavkarbo i april etter å ha hatt kronisk hodepine (hodepine hver dag) i over 3 mnd. En lege ba meg prøve å trappe ned på karbo. Jeg trener mye, er slank, men spiste mye karbo siden det er det "en har lært at man skal spise når en trener masse". Var utrolig skeptisk til legens råd i februar, og måtte lese masse om det. Har jo lært gjennom 40 år at lettprodukter (lite fett) og karbo er et sunt kosthold, så det å spise fett var vanskelig. Liker fett, men tanken på å legge på meg, bli "usunn", var jo ikke lokkende. Leste alt jeg kom over, både i Google og i kvalitetssikrede databaser, bl.a. i den medisinke databasen PubMed. Fant masse, og ble mer og mer overbevist. Leste tilslutt "Bedre uten brød" (Lutz, 2005) og ble HELT overbesvist. Var jo skeptisk til ketose/Atkins siden jeg veide 60 kg (170 høy) og ikke skulle ned i vekt. Nå spiser jeg under 72 karbo dagen. Hodepinen forsvant etter 2 dager!!! (JIPPI!!) Gikk ned 3 kg på 10 dager (vann), var uttafor og slapp og fikk ikke til å trene, men etter 2,5 uker løsnet det. Vekten har stabilisert seg (59 kg), energien er på topp og hodepinen er fortsatt borte. Og jeg liker det jeg spiser, har ikke problemer med fett lengre. Din blogg har gjort hverdagen min - og samboeren min sin - til en fest. Lager så mye godt takket være deg!!:) Så keep up the amazing good work!! :)) - Anne Grethe

  SvarSlett
 5. Ja, jeg spiser altså under 72 gram karbo adgen, ikke under 72 karbo ;-)
  - Anne Grethe

  SvarSlett
 6. For en fantastisk historie Anne Grethe. Takk for at du deler den. Ja, det er jo gjerne mye fokus på slanking når det er snakk om lavkarbo, men de andre helsefordelene er egentlig enda viktigere. Selv begynte jeg som sagt med lavkarbo fordi jeg trengte å gå ned i vekt, men nå som jeg merker alle de andre "bivirkningene" av dette kostholdet ville jeg aldri ha sluttet selv om jeg ikke gikk ned et eneste gram til. Jeg er blitt kvitt allergier, søvnproblemer, hormonubalanser, jeg har fått mye mer energi og bedre humør. Blant mange andre positive effekter. Er det rart man blir litt frelst? Sånt gjør en jo overbevist om at dette er det eneste riktige for kroppene våre.

  For meg var det også en lang prosess for å bli 100 % overbevist om dette med at fett er sunt. Det er jo ikke rart man er skeptisk. Bedre uten brød var en god bok. Samme med Gary Taubes' Good Calories Bad Calories. Det er trist at dette fortsatt er og antageligvis fortsatt i lang tid kommer til å være et "sært" kosthold. Tenk så mange som kunne fått forbedret livskvaliteten sin.

  Det som undrer og imponerer meg i din historie er at det faktisk var legen din som foreslo å kutte ned på karbohydratene. Sånne leger er sjeldne. Noen er nok klar over at overvektige personer kan bruke lavkarbo som slankemetode, men leger som foreslår lavkarbo mot andre helseplager er det nok langt i mellom. Du får holde godt på denne legen. Sånne trenger vi flere av!

  Og ja, det er utrolig deilig at vi kan kose oss med kjempegod mat samtidig som at vi er sunne. Jeg elsker det :D

  Frida

  SvarSlett
 7. Undrar om det inte är tahinien som gjorde salladen bitter? Jag provade att laga dressingen och den var väldigt bitter tills alla ingredienserna fått stå lite.

  Vad är din erfarenhet av tahini annars? Googlade tahini och det kan verka som att folk har lite olika uppfattningar om vad som är bittert och inte, men att många upplever tahini som just det..

  SvarSlett
 8. Ja, kanskje det var det som skjedde? Ellers opplever jeg vel egentlig ikke tahini som spesielt bittert. Mulig at det kan bli bittert i kombinasjon med visse andre ingredienser? Interessant at det er mange som opplever den bitterheten altså.

  SvarSlett
 9. Jeg er sååå imponert over siden din, veldig mange gode matoppskrifter! Både mannen min og jeg har holdt på i 5 uker og er allerede nå overbevist at dette er "vår" måte å leve videre på. I tillegg-helt utrolig god og næringrik mat, mange kg ned på oss begge :-) og bedre nattesøvn! Vi er helfrest!!

  Takket være bl.a deg gjør vi dette så lett :-)

  Nina

  SvarSlett
 10. Hei Nina! Tusen takk for en hyggelig tilbakemelding. Så bra at du og mannen din har funnet veien til lavkarbokosten. Skjønner at dere er helfrelste, jeg er jo helfrelst selv. Og enig, nattesøvnen er blitt dramatisk mye bedre etter omleggingen. Deilig!

  Frida :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails