lørdag 19. januar 2013

Porchetta

Porchetta er et vidunderlig, italiensk mesterstykke. En urtespekket rullade av saftig svinkjøtt Lag gjerne en av et stort kjøttstykke mens du først er i gang slik at du, som italienerne, har rester i dagesvis etterpå. Restene egner seg godt som pålegg for eksempel.

Italienerne bruker helst pattegris til porchetta, men det blir både litt for kostbart og litt for vanskelig å oppdrive for meg. Jeg har brukt en tynnribbe som er benet ut. Enklest er det kanskje å kjøpe sideflesk. Poenget er at det skal være et relativt flatt, rektangulært benløst stykke, gjerne med skinn (svor).

Før du setter i gang med snitting og krydring av kjøttet kan det være lurt å prøve å rulle det sammen. Av og til kan kjøttstykket være såpass tjukt at det kan være vanskelig å få til en pen rull. Det du kan gjøre da er å skjære kjøttet slik at du får to flater. Litt som når du skjærer et sukkerbrød til bløtkake. La gjerne de to flatene henge sammen på den ene langsiden. Så krydrer du begge flatene, og ruller bare den ene flaten først, og deretter flaten med skinn på seg rundt til slutt. Da får du også spredd krydderet enda bedre rundt omrkring i rullen.2-3 kg side av svin eller utbenet tynnribbe

4 - 6 fedd hvitløk

2 ss hakket frisk rosmarin

3 - 4 ss hakket frisk salvie

litt frisk timian

2 ts fennikelfrø

rikelig nykvernet svart pepper

salt

2 ts revet sitronskall

en klunk olivenolje
______________________________________________________________________________

Legg kjøttet på benken med skinnsiden ned. Lag noen grunne snitt i kjøttsiden. Hakk hvitløk og urter, og mos alle krydderiene sammen med olivenolje i en morter eller krydderkvern. Gni krydderblandingen ut over kjøttsiden på svinekjøttet, også godt ned i snittene. Rull kjøttet sammen og bind rullen stramt sammen med hyssing. Har du tid, kan du godt la rullen ligge i kjøleskapet pakket inn i plastfolie til dagen etter.

Sett ovnen på 120 grader, og stek rullen i 3 - 4 timer, eller til kjernetemperaturen er ca. 67 - 70 grader. Du kan selvfølgelig korte ned steketiden ved å skru opp temperaturen litt. Men porchettaen blir best om du langsteker den. Ta porchettaen ut av ovnen, og skru temperaturen på ovnen kraftig opp. Når ovnen er blitt ordentlig varm setter du porchettaen inn i ovnen igjen og steker videre under oppsyn, til skinnet (svoren) begynner å bli sprøtt.

La kjøttet hvile i 15 - 20 minutter før du skjærer skiver av rullen. Server med gode grønnsaker.


Her har jeg servert porchetta sammen blomkålmos.

4 kommentarer:

 1. Mmmmmmm, her blir det en annen variant av utbenet tynnribbe i morgen. Pulled pork! Og nå kunne snart "Blogger" la meg få blogge litt igjen synes jeg :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Oooh! Pulled Pork er fantastisk! Jeg er misunnelig! Håper du tar bilder sånn at du får lagt ut herligheten på bloggen. Jeg er spent på å se hvordan du serverer Pulled Pork. Jeg har bare laget det et par ganger, men sliter litt med å finne på serveringsmåter.

   Og enig! Nå synes jeg Blogger er treige. Hvilken nettleser bruker du? Har du prøvd å bruke en annen nettleser når du laster opp bilder? Det er som regel minst feil dersom du bruker Chrome til å lage blogginnlegg på Blogger.

   Slett
 2. Har lasta opp Chrome (gadd ikke vente mer) så nå blir det oppskrifter igjen! :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails