mandag 10. oktober 2011

Hel foliebakt ørret

Dette er for meg ordentlig søndagsmiddag. Det finnes vel knapt noen måte som er enklere å tilberede stor fisk, og samtidig være garantert et saftig og perfekt resultat.1 stor ørret (ca. 2 kg)

smør

1 sitron i skiver

salt & pepper

1 potte kruspersille
_______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 grader.

Vask og rens ørreten. Skrap ut blodranden i buken, klipp av sporene og ryggfinnen, og skjær ut gjellene dersom du vil beholde hodet på. Skrap gjerne av skjellene også. Tørk godt av fisken.

Legg et dobbelt stykke folie på et stekebrett. Smør folien godt med smør.

Salte og pepre fisken både utenpå og inni. Legg fisken på folien og fyll buken med noen smørklatter, hakket persille og noen sitronskiver.

Pakk fisken godt inn i folien, og sett den inn i ovnen. La steke i 30 - 50 minutter alt etter hvor stor/tykk fisken er. Sjekk gjerne fisken etter en halvtime. Fisken er ferdig når fiskekjøttet lett løsner fra beina.

Ta fisken ut av ovnen. La den hvile litt. Vil du lage en saus av kraften kan du lage et lite hull aluminiumspakken og helle ut kraften. La fisken ligge i pakken og hvile mens du koker saus av for eksempel kraft, fløte/rømme og urter.

Når fisken skal serveres åpner du pakken og lager et snitt i skinnet langs ryggraden med en spiss og skarp kniv. Nå er det bare å dra av skinnet oppå fisken fra toppen og ned til halen. Når folk har forsynt seg av all fisken på den ene siden, er det enkelt å dra av alle beina, sånn at man kommer til fiskekjøttet på undersiden.

Server for eksempel med agurk- og rømmesalat og andre grønnsaker du måtte like.
Hvis dere ikke er så mange til bords kan du selvfølgelig gjøre som jeg har gjort her, nemlig å bare steke halve ørreten. Ellers er rester av stekt ørret veldig kjekt å ha til både salater og pålegg. Her har jeg servert ørreten med agurk- og rømmesalat, og ovnsstekte neper.

2 kommentarer:

  1. Det var faktisk hele og halve laks på tilbud i butikken, men så tenkte jeg det var greiest med en filet (også på tilbud). Nå angra jeg på at jeg ikke gikk for den halve laksen, men orka ikke det laksehodet.. (Kunne jo ha laga ei suppe, men følte ikke helt for det..) Men jeg har en halv laks i fryseren, den må jeg tilberede en dag, skal legge den til tining i kjøleskapet.

    SvarSlett
  2. Fileter er jo veldig greie å ha med å gjøre da, så jeg skjønner tankegangen din. Man slipper jo en del avfall. Lykke til med laksen i fryseren :)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails