lørdag 28. november 2009

Hjemmelaget vaniljeekstrakt

Denne har jeg funnet på Clotilde Dusouliers matblogg. Ekte vanilje kommer fra vaniljeorkideen - opprinnelig fra Mexico - og må ikke forveksles med vanilin som er et billigere syntetisk fremstilt produkt. Vanilin er det som brukes i vaniljesukker, vaniljeessens og de fleste andre produkter som selges i Norge med "vaniljesmak".
Vanilje er fantastisk i de fleste desserter og søte drikker. Ikke bare setter vaniljen en vidunderlig smak, men den gjør at du trenger mindre søtt i desserten fordi vaniljen i seg selv gir en søtlig smak. Dessuten skjuler vaniljen den bismaken som er helt uungåelig dersom du bruker kunstig søtning.
En av mine yndlingsdesserter er friske bringebær med pisket krem søtet med en klype sukrin og vaniljeekstrakt. Gjerne med hakkede rista mandler og sjokoladesaus laget av smeltet mørk sjokolade og Cocosa. Jeg bruker også vaniljeekstrakt  kakao og hjemmelaget sjokolade.
 
3 medium store vaniljestenger
1 kopp rom eller vodka (rom gir selvsagt romsmak til ekstrakten)
____________________________________________________________________
Hell kokende vann i et lite rent syltetøyglass med tett lokk. La vannet stå i glasset i 10 minutter for å sterilisere glasset. Hell ut vannet.
Skjær vaniljestengene på langs og putt dem i syltetøyglasset. Hell spriten over, sett på lokket og rist på glasset. Sett glasset på et mørkt og kjølig sted og la det stå i 8 uker. Rist på glasset et par ganger i uka. Ekstrakten vil bli mørkere og mørkere i løpet av de 8 ukene.
Etter at du har begynt å bruke av ekstrakten kan du med jevne mellomrom etterfylle glasset med sprit. Når du bruker vaniljefrø i andre oppskrifter tar du vare på de tomme stengene og legger dem i glasset med ekstrakt. Ta ut gamle vaniljestenger dersom det blir litt fullt i glasset. Hvis du fortsetter å "mate" glasset på denne måten vil du ha deilig vaniljeekstrakt for evig og alltid.
Her har jeg helt litt av vaniljeekstrakten sammen med en vaniljestang over på et mindre flaske. Det har gått et par uker og ekstrakten har fått litt farge. Den skal bli mørkere, og nytt bilde kommer når ekstrakten har fått stå noen uker til.

4 kommentarer:

 1. Tror du det går greit å lage ekstrakt med rein sprit det er som regel det eg har i huset for å kokkelere likør osv med. Det har jo ikkje nokon spesiell eigensmak. Aner ikkje om vodka har det, har aldri smakt det?

  SvarSlett
 2. Tja, det burde gå like greit som med vodka. Er det sterkere enn vodka? Kanskje det blir mer spritsmak? Ellers kan jeg ikke tenke meg at det blir noe forskjell. Hvis spriten er sterkere er det kanskje lurt å bruke mer vanilje?

  SvarSlett
 3. Blir det alkohol i det vi serverer når vi bruker dette? Jeg tenker lage godteri og desserter som barna og kan spise.

  SvarSlett
 4. Du bruker så små mengder at det ikke er noe problem. Bruker du det i tillegg i ting som varmes opp fordamper uansett alkoholen bort.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails