torsdag 4. august 2011

Klassisk omelett

Jeg vil gjerne slå et slag for den klassiske omeletten. Det er så mange måter å lage omelett på, og jeg har stort sett gått for frittataer (som denne, denne eller denne). Og når jeg lager klassisk omelett har jeg en tendens til å fylle den med alt for mye fyll. Men den beste omeletten er kanskje den helt enkle og ukompliserte osteomeletten. Men den må lages riktig. Den skal ikke snus, bare brettes. Du trenger en god stekepanne, riktig temperatur og riktig timing. Men så fort du har det inne, er det en av verdens beste, enkleste og raskeste retter.


Til en omelett trenger du:

2 egg

smør

salt & pepper

god ost (f. eks cheddar)
______________________________________________________________________________

Varm en non-stick stekepanne på medium til høy varme og ha smør i panna. Visp eggene lett sammen med litt salt og pepper.

Når smøret er smeltet (men ikke brunet) og freser lett, hell eggene i panna og vipp på panna så de blir jevnt fordelt utover. De første sekundene kan du dra eggemassen fra kantene og inn, og deretter vippe på pannen så den delen av eggemassen som er flytende renner ut i kantene igjen.

Strø ost over halve omeletten. Vent i noen sekunder til du ser at omeletten så vidt begynner å stivne på toppen. Vipp den halvdelen uten ost over halvdelen med ost, vent i noen få sekunder til så omeletten får satt seg innvendig, og la omeletten skli av pannen og ned på en tallerken. Den skal ikke være brunet på utsiden, bare ha antydning til noen fargede flekker. Oversteking er døden for en omelett. Du vil ha den saftig og myk på innsiden, men selvfølgelig uten at den fortsatt er rå.


Du kan gjerne fylle omeletten med mer enn ost. Skinke, strimlet salami, kylling, champignoner, urter, løk, vårløk eller laks er godt. Min favoritt nå om dagen er cheddarost, litt sprøstekt bacon og to tre tynne skiver tomat. Men husk at når det gjelder klassisk omelett så gjelder regelen "less is more". Tenk på fyllet som smakstilsetning, ikke som det som skal mette. Da er det lettere å få den fløyelsmyke, perfekte konsistensen innvendig i omeletten som gjør den så god.


Se for eksempel hvordan Jamie Oliver gjør det i videoen under. Jeg ser at Jamie bruker tre egg i oppskriften sin. Jeg synes det er enklere å få til en perfekt konsistens på omeletten om jeg bare bruker to egg, og dermed lager den litt tynnere.



Sjekk også ut denne omeletteknikken til matikonet Julia Child:



Apropos Julia Child, så kan jeg jo anbefale den søte filmen Julia & Julia som handler om Julia Child, matbloggeren Julia, og selvfølgelig om mat. God mat!


Omelett med sveitserost servert med tomat og persilledryss.


Klassisk omelett fylt med litt fetakrem og to tomatskiver.

10 kommentarer:

  1. Kjekt med noen påminninger om det enkle som regel er det beste. Merker jeg blir litt opphengt i " hvordan gjore det spennede" av og til så trenger slike back to basic påminninger. Kjekt for komme skikkelig i gang igjen etter ferietid :)

    Så filmen "Julia & Julia"tidligere i sommer og er helt enig med anbefalingen om den.

    SvarSlett
  2. Mmmm, enig, en kvalitetsomelett er det beste :) Det er en mulighet at når man ikke er så flink så er det lett å ty til alt det ekstra fyllet for å kompansere for kvaliteten. Kvalitet vs kvantitet osv ;)

    SvarSlett
  3. Omelett høres så enkelt ut å lage, men det kan sannelig være tricky av og til, så dette var nyttig! Det samme var videoen til Oliver :)

    SvarSlett
  4. Må nok prøve meg på en omelett a'la Julia i morgen :)

    SvarSlett
  5. Hej, jag vill börja med att tacka för en föträffligt inspirerande blogg. Jag har redan gjort flera rätter och framförallt fick jag äntligen till LCHF-bröd som blev helt okej.

    jag brukar alltid ha en skvätt grädde i min omelett och sist vi åt det la vi på en blandning av stekt lök, bacon, champinoner och kantareller och massor med ost! Så enkelt så gott!

    SvarSlett
  6. Omeletten er undervurdert :)

    SvarSlett
  7. Nå fikk jeg ordentlig lyst på omelett!!! For min del er det viktigste å huske på når jeg lager omelett, at eggene skal være økologiske. På den måten er jeg sikret at de kommer fra lykkelige høner som har fått lov til å løpe, bevege på seg og være ute i sollys. I tillegg til at eggene er sunnere!

    SvarSlett
  8. @ Makronella: Ja, back to basics er ikke så dumt altså. Jeg har heldigvis enda litt mer ferie til overs, så jeg kommer nok ikke ordentlig i gang på enda et par uker. Men DA skal det sikkert bli godt å komme i gang igjen :)

    @ Malin: Hehe, ja det kan du si ;) Men det er ikke så vanskelig å lære seg å lage ordentlig omelett da heldigvis.

    @Melusine: Et par småtriks, og den perfekte omeletten er i boks veitu.

    @ Ulrica: Takk. Så bra å høre at du har fått til et brød du synes var ok. Fløte (grädde) er godt i omelett ja. Løk, bacon og sopp også. Mmm!

    @ Lene: Word!

    @ sunnmiddag: Jeg er helt enig med deg! Jeg kjøper som regel noen lokalproduserte egg som jeg helt ærlig ikke helt vet hvordan produseres. De kommer i umerket emballasje. Jeg tør ikke spørre, for jeg er så redd for at svaret skal være feil. Hehe. Det er helt fantastiske, store, deilige egg, så jeg tror nesten de må være laget av lykkelige høner. Men kjøper jeg egg i butikken så går jeg også alltid for de økologiske, nettopp på grunn av dyrevelferd. Jeg håper at folk blir flinkere til å velge økologiske egg, for de ekstrakronene er de verdt, både for hønenes og vår egen skyld.

    SvarSlett
  9. Hei! Har for første gang i mitt liv lagd omelett som ikke ble til eggerøre i løpet av stekinge. En super blogg som jeg bruker MASSE selv om det er første gang jeg kommemterer. Tusen takk. Hilen Tromsø dame

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails