tirsdag 7. februar 2012

Crema Catalana

En spansk versjon av crème brûlée, smakssatt med appelsin og kanel. Du kan også bytte ut appelsin med sitron hvis du vil det.

Du kan bruke hvilket søtningsmiddel du vil i selve kremen. Men skal du få til en fin karamellisert skorpe på toppen må du bruke tagatesse til toppingen. Dette er det eneste søtningsmiddelet (utenom sukker så klart) jeg vet om som egner seg godt til karamellisering.
6 eggeplommer

3 ss tagatesse

1 ts kanel

0,5 ts appelsinskall (eller sitronskall)

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

tagatesse til topping
_______________________________________________________________________________

Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene. Ha vaniljefrøene og stangen i en kjele med fløten. Varm opp fløten uten at fløten koker.

Pisk sammen eggeplommer, tagatesse, kanel og appelsinskall. Heller over litt av den varme fløten og visp inn. Hell resten av fløten over i en tynn stråle, mens du pisker.

Hell røren i fire små ildfaste former. Bruk for eksempel spanske cazuelas, eller franske crème brûlée-former.  Sett dem i en stor ildfast form.

Kok opp vann, og hell det i den ildfaste formen, slik at vannet rekker halvveis opp på de mindre ildfaste formene.

Bak i ca 50 minutter på ca. 100 grader til fløteblandingen har begynt å stivne til en kremet konsistens. Det minner litt om en fast vaniljekrem i konsistensen. Steketiden kan variere litt avhengig av hva slags former du bruker.

Kjøl ned til kjøleskapstemperatur.

Strø et sjenerøst lag med tagatesse på toppen. Bruk en crème brûlée-brenner til å brenne av sukkeret. Det skal få en fin, gyllen, hard skorpe.

Dersom du ikke har brenner kan du forsøke å bruke grillen i ovnen. Sett ovnen på fullt og ha formene helt øverst i ovnen. Følg med som en hauk! Ellers er desserten god også uten skorpen på toppen.


.

18 kommentarer:

 1. Så aldeles nydelig ut Frida!
  Har ennå ikke prøvd Tagatesse, men ser at denne helt klart har bruksområder som ligner mer på vanlig sukker enn sukrin.

  Tove
  http://sjelemat.blogspot.com/

  SvarSlett
 2. Ja, tagatesse har definitivt en del egenskaper som jeg har savnet hos sukrin. Dessverre har de blandet sukralose sammen med tagatosen i tagatesse. Jeg er ikke så glad i den bismaken som sukralosen gir. Men det er jo smak og behag :) Og avhengig av bruksområde selvfølgelig. Kommer nok til å fortsette å bruke sukrin i en del der det egner seg.

  SvarSlett
 3. Ser ut som en herlig dessert! Jeg reagerer veldig på tagatose. Spiste sjokolade med tagatose i og endte opp med å kaste opp og være dårlig en hel dag etterpå. En venninne av meg tok én bit av samme sjokoladen og fikk vondt i magen. Siden tagatesse innehodler tagatose velger jeg å avstå fra dette produktet. Veldig dumt, siden jeg ser at fordelene til tagatesse er mange, kontra sukrin. Siden du fortsatt bruker tagatesse i din mat, går jeg ut i fra at du tåler deg ganske bra.

  Virkelig vanskelig dette med søtningsmidler. Noe funker, noen ikke. Lager jeg desserten blir det uten den flotte skorpa på toppen og med sukrin i kremen:D

  SvarSlett
 4. Uff, så ergerlig! Det er faktisk bare andre gang jeg bruker tagatesse, dette her. Men ja, jeg tåler det fint. Ellers har jeg jo klart meg helt fint med sukrin i flere år nå, og det hadde jeg nok fint klart fremover også. Desserten er supergod uten lokket altså. Lokket er mest bare pynt :)

  SvarSlett
 5. Jeg tror fruktose som har en GI på 19 eller noe kan brukes til det. Den karamelliserer men på lavere temperatur enn sukker mener jeg å huske. Jeg synes det er en grei erstatning av og til. Spesielt at man slipper kuldesmaken til sukrin. Samt at fruktose er veldig søtt, og man trenger ikke så mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det funker nok for de som spiser fedonsk i hvert fall ;)

   Slett
 6. Åh, guri! Det ser nydelig ut!

  SvarSlett
 7. Dette så nydelig godt ut! Ble rett og slett litt sulten. Skal prøve denne oppskriften, forhåpentligvis i helgen :D

  SvarSlett
 8. Disse står til avkjøling nå! Hadde litt rester, så det ble en liten "prøveskål" til meg. Smaker nydelig! Jeg bruke mindre former og hadde mer i, så mine måtte stå i ovnen nesten 2 timer for at de skulle bli faste. Men smaken er nydelig! Spent på karamelliseringen senere i dag! (Og av alle eggehvittene skal lage disse mandelkransene med sjokolade! De gleder jeg meg VELDIG til! (Mulig det blir litt hasselnøtter og valnøtter også, jeg tar det jeg har siden jeg laget halvannen porsjon creme catalane, så har jeg jo veldig mange eggehviter!))

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at det smakte! Håper mandelkransene smaker like godt :)

   Slett
 9. Ser ju helt fantastiskt ut och detat måste vi testa! Vi köpte en brännare bara någon månad innan vi började med LCHF och hann bara göra crème brûlée 2 gånger. Sen dess har den stått i köksfläktskåpet och dammat...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var supergodt! Ingen grunn til å ikke lage crème brûlée på LCHF om man bare får tak i riktig søtningsmiddel :)

   Slett
 10. Hva kan jeg ha gjort galt? Etter 50 min var det ikke stivnet så jeg lot de stå en time til (hadde creme brullee-former). Men nå har det skilt seg!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails