mandag 7. november 2011

Hjemmelaget grillkrydder

Grillkrydder må vel være en av Norges mest elskede (?) og brukte krydderblandinger. Mine faste lesere har vel etter hvert fått med seg at jeg har et relativt velutstyrt krydderskap, men et krydder jeg ikke har i skapet er nettopp grillkrydder. Jeg tror ikke jeg har brukt grillkrydder siden tenårene en gang. Da jeg kom over denne oppskriften på hjemmelaget grillkrydder på Leva med LCHF, så måtte jeg jo bare prøve å lage min egen grillkrydderblanding, med utgangspunkt i Leva med LCHFs oppskrift, og med et par av mine egne justeringer. Nå tror jeg ingen dør av å bruke ferdigkjøpt grillkrydder. Men jeg mistenker bruk av MSG, sukker og ganske store mengder salt i mange av de grillkrydderblandingene man får i butikken. Så hvorfor ikke lage selv, hvis man har ingrediensene i krydderskapet?

Jeg har bare testet det på stekte egg. Og det var jo godt (og HOT!! - mulig du vil være mer forsiktig med chilipulveret?). Men nå står jeg her da, som den uerfarne grillkrydderbrukeren jeg er, med et stort glass nyervervet grillkrydder, og lurer på hva i all verden jeg ellers kan bruke grillkrydderet til. Grillribber til sommeren er kanskje selvsagt? Men hva annet? Så da spør jeg dere: Hva bruker du grillkrydderet ditt til?


2 ss løkpulver

2 ss paprikapulver (halvparten røkt paprikapulver om du har)

1 - 2 ss chilipulver

1 ss hvitløkspulver

1 ts svartpepper

1 ts malt koriander

1/2 ts spisskummin

1/2 ts karri

1/2 ts hvitpepper

1/4 ts allehånde

1/4 ts sennepspulver

1/4 ts malt ingefær

salt etter smak (helst røkt salt, eller evt. sellerisalt)
______________________________________________________________________________

Bland sammen og oppbevar i en passende beholder.

Husk at krydder egentlig er en ferskvare, og at det mister aroma over tid. For at krydderet skal holde lengst mulig er det viktig at beholderen du bruker er lufttett, og at den oppbevares mørkt. Jeg er motstander av alle disse krydderhyllene som er plassert rett over komfyrene til folk. Ja, det kan være fint å se på forseggjorte krydderhyller med fine krydderglass. Og jada, med krydderhylla rett over komfyren er krydderglassene lett tilgjengelig under matlagingen. Men når krydderne står i lyset, og er utsatt for varme og damp fra komfyren, så holder de ikke like lenge. Sett derfor heller krydderglassene dine i et skap, der de står mørkt, tørt, og kanskje til og med litt kjøligere enn rett over komfyren.

14 kommentarer:

 1. Mitt hjemmelaget grillkrydder består av rester fra andre krydder i en herlig mix. nam nam. Alt er mulig :D

  SvarSlett
 2. Smart! Krydder er godt altså :)

  SvarSlett
 3. Oppskriften ser god ut! Det siste året har jeg brukt ferdig grillkrydder fra Sverige som var uten tull, men mye salt var det. Har tenkt på å lage det jeg også for Sander eeeelsker grillkrydder. Vi bruker grillkrydder på ovnstekte koteletter og.sellerirot fries. Guttungen bruker det i kjøttboller og hamburgere...egentlig vil han ha det på alt :-D

  SvarSlett
 4. Mmm... På sellerirot fries høres veldig godt ut. Jeg har et lass sellerirot hjemme så det var et forslag som passet meg bra. Og hehe, ja, hva er det med unger og grillkrydder? Jeg tror imidlertid denne varianten er i litt hotteste laget for barn altså. Med det går jo alltids an å tilpasse. Eller, selvfølgelig handle smart i Sverige ;)

  SvarSlett
 5. Tusen milloner takk for en fantastisk blogg!!!
  Hilsen ivrig leser og bruker.

  SvarSlett
 6. Hva med å bruke det på osteskiver som du steker i mikroen? Det er en slager her i heimen iallefall (og grei avveksling fra havsalt og kvernet pepper ;-)). Ellers så kan du jo krydre kjøttdeigen, grønnsaker og ha over fløte. Blir sikkert godt!! Lykke til!

  SvarSlett
 7. Kult! Dette må jeg prøve!
  Jeg bruker vanligvis grillkrydder på biff og i tuna melt blanding. Også veldig godt i toast eller på ostesmørbrød før steking.

  SvarSlett
 8. Jeg bruker (brukte) grillkrydder på alt jeg. Ostesmørbrød, stekt kylling, biff, kjøttdeig, pommes frites (nå sellerirot fries) og alt mulig annet! :)

  SvarSlett
 9. @ Anette: På ostechips var lurt!

  @ Hilja: Ah! Ja! Tunamelt og ostesmørbrød! Ostesmørbrød med grillkrydder gir meg flashbacks til tenårene. Det skal jeg spise en dag!

  @ Jeanette: Ja, det er liksom det jeg har inntrykk av. At folk bruker det på det meste. Jeg tror ikke jeg kommer dit igjen. Det er så utrolig mye annet godt krydder ute i verden. Men litt grillkrydder må jeg vel få brukt ;)

  SvarSlett
 10. @ Anonym: Tusen millioner takk for en hyggelig tilbakemelding ;)

  SvarSlett
 11. Jeg lager en amerikansk rub a dub krydderblanding som jeg for det meste bruker i hamburgere eller når jeg griller entrecott.
  Har aldri vært glad i "vanlig" grillkrydder, men en litt "hot" variant høres godt ut :)

  SvarSlett
 12. Den amerikanske rub a dub'en din mener jeg at jeg har sett på lavkarbo.no? Får sørge for å få testet den ut når grillsesongen kommer tilbake :)

  SvarSlett
 13. Vad roligt att du hittade mitt recept. Ska bli spännande att pröva din variant ;)

  SvarSlett
 14. Holder et øye med bloggen din vet du. Du har mange fristende oppskrifter :) Takk for lånet av grillkrydderoppskriften!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails