mandag 14. mai 2012

Asiatiske svinekjøttboller i salatwraps med agurk og sesamdressing

Gode asiatiske kjøttboller med blant annet sitrongress og chili. Dressingen med sesamolje i seg er med på å gi denne retten en nøttete, deilig smak. Bruk salatbladene som wraps, og spis gjerne med henda. Nam!


1 egg

1 ss fiberhusk

3 ss fiskesaus

1 ts løkpulver

1 ts finhakket sitrongress (gjerne fra tube eller glass)

1 ts finhakket rød chili

1 ss finhakket frisk mynte

2 ss finhakket frisk koriander

1 lite hvitløksfedd - finhakket

450 g svinekjøttdeig

ghee/smør/rapsolje til steking

1 ss sesamolje

2 ss limejuice/risvineddik

2 ss soyasaus

1 stor agurk

store hjertesalatblader

rista sesamfrø

limebåter

_______________________________________________________________________________

Visp sammen egg og fiberhusk. Tilsett fiskesaus, løkpulver, sitrongress, chili, hvitløk, mynte og koriander og rør godt. Tilsett svinekjøttdeigen og rør godt sammen.

Fukt hendene med kaldt vann. Rull små kjøttboller. Denne oppskriften burde holde til godt over 30 kjøttboller. Stek i ghee, smør eller olje til de er gjennomstekte.

Bland sammen sesamolje, limejuice/risvineddik og soyasaus til en dressing.

Bruk et juliennejern til å skjære agurken. Eller bruk en kniv og skjær agurken i tynne staver.

Legg agurken i hjertesalatblader. Topp med kjøttboller, dressing og sesamfrø. Server gjerne med et par limebåter ved siden av. Spis gjerne med henda.


lørdag 12. mai 2012

Kyllinglår fra Kashmir

Kyllinglår i en hot saus med smak av Kashmir.




4 ss ghee (eller rapsolje)

2 laurbærblad

1 løk - finhakket

2 cm frisk ingefær - finhakket

5 hvitløksfedd - finhakket

1/2 - 1 ts tørket chiliflak (tilpass etter hvor sterkt du vil ha det)

1/4 ts malt nellik

1/2 ts kardemomme

1 toppet ts malt spisskummin

1 toppet ts malt koriander

4 store tomater - hakket

salt

4 - 6 kyllinglår

vann
_______________________________________________________________________________

Varm ghee (eller olje) i en stor kjele. Stek løk og laurbærblad til løken er blank. Tilsett hvitløk, ingefær og chiliflak, og stek videre i et par minutter.

Tilsett alle krydderne, og stek videre til det begynner å dufte. Pass på at det ikke svir seg. Tilsett evt. mer ghee om nødvendig.

Tilsett hakkede tomater og stek til tomatene begynner å løse seg opp litt.

Tilsett 1 1/2 - 2 dl vann og kok opp. Smak til med salt. Men husk at sausen skal koke inn, så la det gjerne være litt mindre salt enn du tror. Ha kyllinglårene i kjelen, og sørg for at de ligger godt ned i sausen. Sett på lokk, og la koke i 30 - 40 minutter. Det er ikke nødvendigvis nok saus til å dekke kyllinglårene helt, så snu lårene en gang underveis i kokinga, så du sikrer at de blir ordentlig jevnt gjennomkokt. La også gjerne kyllingen koke uten lokk de siste 10 - 15 minuttene, slik at sausen får lov til å bli mer redusert.

Server sammen rikelig med grønnsaker. Grønne bønner passer godt.


onsdag 9. mai 2012

Småkaker med sjokoladesmak

Disse småkakene er lettlagde, myke og gode. Om du vil smakssette dem med noe mer enn bare kakao kan jeg anbefale litt appelsinskall, litt hakket mørk sjokolade, tørkede bær, grovhakkede hasselnøtter eller kanel.



1/2 kopp smør - smeltes

1 toppet kopp finmalte mandler

1/3 kopp sukrinmelis (eller annen søtning)

1 egg

1/3 ts vanilje

1/2 ts bakepulver

3 - 4 ss kakao
_______________________________________________________________________________

La smøret bli litt avkjølt. Rør halvparten av de malte mandlene, sukrinmelis, vanilje og kakao inn i det smeltende smøret. Rør deretter inn egget, bakepulveret og resten av mandlene. Smak på røra om den er passe søt og om den har passe mye kakao etter din smak. Juster evt. med mer kakao/søtning. Røra skal være som en veldig løs deig, ikke flytende.

Sett røra i kjøleskapet i en times tid. Smøret i røra skal stivne såpass at røra blir mer som en deig som kan rulles.

Sett ovnen på 180 grader. Del deigen i omtrent 20 biter. Rull små kuler av deigen. Vær kjapp, for deigen blir fort myk når den kommer i kontakt med varmen fra hendene dine. Plasser kulene på en bakepapirkledt stekeplate. La det være litt mellomrom mellom kulene. De smelter litt utover når de blir stekt. Press kulene litt flatere etter at du har lagt dem på stekeplaten.

Stek kjeksene i 12 - 14 minutter. Kjøl av småkakene på rist.


søndag 6. mai 2012

Hasselbakte neper


Ikke forvent at dette skal smake som hasselbakte poteter, selv om de ser sånn ut. Neper får en veldig annen konsistens enn poteter når de blir bakt. Saftige og litt søtlige. Disse hasselbakte nepene får i tillegg masse smak fra hvitløk og løk, og får ørlittegrann crisp på toppen. Ikke bare smaker de godt, men de ser ganske dekorative ut på tallerkenen også. Det er alltid et pluss synes jeg. Beregn en litt stor nepe (eller to) per person.


4 maineper

3 fedd hvitløk

3 skiver løk

1 ss olivenolje

1/4 ts salt

pepper
_______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 220 grader. Skrell nepene og skjær dype kutt i nepene. Kuttene skal skjæres som om du skjærer nepene i tynne skiver, bortsett fra at du ikke skjærer helt gjennom. De skal henge sammen nederst.

Skjær hvitløken i tynne skiver, og løken i små "fliser". Stapp hvitløk og løk ned i kuttene i nepene. Sett hver nepe på litt aluminiumsfolie. Dryss salt og pepper over nepene, og sprinkle olivenoljen over til slutt. Pakk nepene godt inn i aluminiumsfolien, omtrent som når du skal bake poteter.

Sett nepene inn i ovnen og bak dem i 15 - 20 minutter, til de er myke. Pakk nepene ut og bak dem videre i 15 minutters tid, til du ser at toppene blir gyldne og litt sprø.

Server til kjøtt, fisk eller kylling.



tirsdag 1. mai 2012

Doro W'ot


Doro W'ot er kanskje den mest kjente etiopiske retten - noen ganger kalt Etiopias nasjonalrett. Doro W'ot er en kyllinggryte med masse smak fra den etiopiske chili- og krydderblandingen berbere og det etiopiske kryddersmøret nit'ir qibe.

Berbere kan du kjøpe ferdig eller lage selv. Nit'ir qibe tror har jeg aldri sett i butikken, så der kommer du ikke unna å lage det selv. Heldigvis har både berbere og nit'ir qibe lang holdbarhet etter at du først har laget det, så med de to ingrediensene i skapet kan du kjapt lage Doro W'ot mange ganger.

Doro W'ot serveres med et hardkokt egg per person, og ayib - en etiopisk ferskost. Ayib er ikke vanskelig å lage selv, men jeg har erstattet den med ferdigkjøpt cottage cheese, da cottage cheese er så godt som identisk med ayib. Ingen grunn til å gjøre det vanskelig for seg selv.

Doro W'ot serveres også tradisjonelt med det etiopiske brødet injera. Injera er laget av meltypen teff  og er litt surt. Injera er vanskelig nok å lage i seg selv, så jeg har ikke begitt meg ut på å prøve å lage en lavkarbovariant. Men for dem som vil prøve ekte vare er det mange innvandrerbutikker i Oslo som selger fersk injera.




Til fire - seks personer

3 - 4 ss nit'ir qibe

2 løk - hakket

4 hvitløksfedd - finhakket

4 cm ingefær - finhakket

1 toppet ss berbere

1 ss paprikapulver

2 tomater - i små terninger

1/4 - 1/2 dl rød- eller hvitvin (kan utelates)

1 kg utbenet kyllinglår i store biter (spar beina til å lage kyllingkraft)

ca 3 - 4 dl kyllingkraft

1 - 2 ss sitronsaft

salt & pepper

4 - 6 hardkokte egg

frisk koriander (eller bladpersille)

cottage cheese
_______________________________________________________________________________

Varm opp nit'ir qibe i en stor kjele. Tilsett løken og stek til løken er myk og blank. Tilsett ingefær, hvitløk, berbere og paprika og stek videre i 3 - 4 minutter. Tilsett mer nit'ir qibe underveis om nødvendig. Tilsett kyllingen og rør rundt til all kyllingen er dekket av løk- og krydderblandingen, og til kyllingen ikke lenger er helt rå på utsiden. Tilsett tomatene og stek videre i et par minutter.

Tilsett kraft og evt. vin og kok opp. La småkoke mens du av og til rører i gryta til kyllingen er mør og kraften er noe redusert. Dette tar omtrent en halv time.

Ta kjelen av varmen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Ha de hardkokte eggene i gryta og rør forsiktig rundt så eggene er dekket med saus.

Ha koriander og cottage cheese over før servering.

Berbere og Nit'ir Qibe


Cottage cheese er med på å runde av den sterke smaken fra berbere.

Related Posts with Thumbnails