søndag 2. desember 2012

Suppelapskaus på svineknokeÅ koke en svineknoke er en perfekt søndagsaktivitet. Det tar lang tid, men det blir en deilig kraft og en herlig suppelapskaus til slutt. Svineknoke er også en billig råvare, og sammen med rotgrønnsaker blir dette til en av de billigste middagene som finnes.

En suppelapskausoppskrift er ikke hugget i stein. Det er ikke kjempenøye om du bruker litt mer eller mindre av de ulike grønnsakene, eller om du velger å legge til noen andre grønnsaker som ikke står i oppskriften. Gjør som du vil, og tilpass etter hva du har liggende.

Når det gjelder karbohydratene i suppelapskausen, så vil det selvfølgelig avhenge av hvilke grønnsaker du bruker mest av. Rotgrønnsaker er jo ikke det som nødvendigvis blir mest brukt på lavkarbokost. Jeg har naturlig nok kuttet ut poteten, og jeg velger å bruke mest sellerirot nettopp fordi det er en av de mest lavkarbovennlige rotgrønnsakene. Jeg har brukt kålrot fordi jeg synes den gir en fin farge. Men bytt den gjerne ut med knutekål som ligner på smak, og som har færre karbohydrater.1 svineknoke (ca. 1 - 1,3 kg)

1/2 ts salvie

1/2 ts timian

2 laurbærblader

1 ts hel svart pepper

ca. 1 1/2 l vann

1 sellerirot

3 gulrøtter

1/4 kålrot

1 purre

1 løk

frisk kruspersille
______________________________________________________________________________

Skyll av knoken og legg den i en kjele. Ha krydder i kjelen sammen med knoken. Kutt av de øverste grønne kvastene av purren og ha det i kjelen. Kutt løken i to og ha den ene halvdelen i kjelen. Har du noe grønnsaker til overs (for eksempel gulrot) som du ikke skal bruke i suppa, så har du det også i kjelen for å gi ekstra smak til kraften.

Hell vann i kjelen til det akkurat dekker knoken. Kok opp og la småkoke/trekke i ca. 2 1/2 time. Knoken er ferdig kokt når kjøttet lett slipper benet. Ta knoken opp av kraften og la den avkjøles såpass at du klarer å håndtere den.

La kraften fortsette å koke mens du kutter sellerirot, gulrøtter, kålrot, purre og resten av løken i biter og skiver.

Sil krydderrestene og kraftgrønnsakene fra kraften, og ha kraften tilbake i kjelen sammen med alle grønnsakene. Kok opp på nytt.

Skjær av svor og det du ikke vil ha med av fett på svineknoken. Skjær kjøttet i terninger og ha det over i kjelen sammen med grønnsakene. La alt sammen koke til grønnsakene er ordentlig møre. Smak til med salt og evt. nykvernet pepper.

Dryss finhakket kruspersille over rett før servering.


.

7 kommentarer:

 1. Suppelapskaus på svineknoke er noe av det beste jeg vet, og som min mormor og mor har inspirert meg til:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fantastisk tradisjonsmat altså :)

   Slett
 2. Da er det også min tur å føre tradisjonen videre, skjønner bare ikke hvorfor det ikke har skjedd før? Syder og putrer her nå og mor som munnsjenk i mårra! Det dufter vidunderlig.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Og suverent godt ble det! Og med flatbrødet og et glass øl..... Say no more ..... ; )

   Slett
  2. Ah, det høres helt suverent ut!

   Slett
 3. Dette ble søndagsmiddagen forrige uke, nydelig! :) Tusen takk for inspirerende oppskrifter.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails