mandag 3. desember 2012

Sosekjøtt


I sommer en gang fikk jeg en veldig hyggelig pakke i posten, nemlig Lena Beatrice sin kokebok Lavkarbo til hverdags (tusen takk!). Lavkarbo til hverdags er en kokebok som jeg tror mange lavkarbospisere har savnet. Her er det enkle, jordnære, rimelige, ujålete og reale oppskrifter. Boka til Lena viser at lavkarbo slettes ikke trenger å være komplisert, dyrt og tidkrevende. Den burde være obligatorisk for alle nybegynnere på lavkarbo, og for alle viderekommende som har rotet seg bort på kjøkkenet og i spesialprodukter og erstatningsmat underveis i kostomleggingen.

Du kan lese mer om boka her.

Jeg har fått lov til å videreformidle en oppskrift fra boka, og har valgt denne oppskriften på sosekjøtt (for mange også kjent som kjøtt i mørke), som er en av mine favoritter fra boka.

To personer

350 gram grytekjøtt av storfe (f.eks bog uten ben eller høyrygg)

1 stor løk - i tynne ringer

2 laurbærblader

10 hele allehånde

kjøttkraft (gjerne av fond) - nok til å dekke løk og kjøtt i kjelen

1/4 ts sukkerkulør

smør til steking

evt. 2-3 ss fløte
______________________________________________________________________________

Skjær kjøttstykkene i tre cm store terninger, og brun dem i en stekepanne sammen med tynne løkringer. Ha kjøttet og løken over i en kjele. Ha litt vann i stekepanna og kok ut kraften fra panna. Ha kraften fra panna over kjøttet. Hell kjøttkraft over kjøttet og løken, til kjøttet er dekket av kraft. Legg i laurbærblad og allehånde. La koke i 1 1/2 til 2 timer til kjøttet er ordentlig mørt.

Sausen koker inn og løken kokes til dels i stykker, noe som gjør at sausen tykner ganske godt. Hvis sausen ikke har fått nok brunfarge kan du hjelpe til med bittelitt sukkerkulør. Sausen på bildene er ikke tilsatt sukkerkulør da den ble brun nok uten. Smak til med pepper og evt. litt salt. Du kan også tilsette litt fløte hvis du ønsker en mer kremete saus.

Server med tyttebærsyltetøy og kokt rosenkål. Sukkerfritt tyttebærsyltetøy kan du enkelt lage selv ved å koke tyttebær og litt sukrinmelis (etter smak) sammen i noen minutter.


2 kommentarer:

  1. Så hyggelig Frida, takk takk :-)) Har linket til deg i bloggen i dag, og jeg tror jammen jeg må lage sosekjøtt snart igjen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Lena Beatrice! Sosekjøttet var nydelig, og det blir ikke lenge til jeg også lager det igjen.

      Slett

Related Posts with Thumbnails