lørdag 31. juli 2010

Gambas al Pil Pil

En absolutt vidunderlig oppskrift fra boken Til bords i Spania og Portugal av Joyce Goldstein. Servér som en del av et tapasbord, eller bare sammen med aioli og et lavkarbobrød.
 

Til to til fire personer (to middager eller fire småretter)


 
4-5 ss olivenolje
 
4 hvitløkbåter, finhakket
 
1 ts tørket rød chili, i flak
 
1 ts paprikapulver
 
500 g middels store, rensede rå scampi
 
1-2 ss nypresset sitronsaft
 
1-2 ss tørr sherry
 
salt og nymalt pepper
 
2 ss bladpersille, hakket
________________________________________________________________

Varm olivenoljen i en panne på middels varme. Ha i hvitløk, chiliflak og paprika og stek i ca. 1 minutt, til det dufter. Skru opp til sterk varme, ha i scampi, sitronsaft og sherry. Rør godt og stek i ca. 3 minutter, til scampiene blir rosa og ugjennomsiktige. Det er viktig at scampiene ikke får steke for lenge, for da blir de seige. Smak til med salt og pepper, dryss med persille og servér.

 Servér gjerne med aioli og solsikkebrød eller focaccia til å få opp all den deilige kraften med.




torsdag 29. juli 2010

Afghansk Lammegryte med Spinat

Fra klikk.no.




Til fire personer:


1 kg grytekjøtt med bein av lam

2 ss olivenolje

3 stk løk

2 fedd hvitløk

2 ts gurkemeie

0,25 ts malt muskat

0,25 ts malt kardemomme

1 ts chilipulver

0,5 ts malt kanel

4 bk hermetiske tomater i biter, uten væske

2,5 dl lammekraft eller kjøttbuljong

150 g frisk spinat

1 dl yoghurt naturell

1 ss revet sitronskall

1 ts salt

2 ss ristede pinjekjerner
__________________________________________________________________

Sett ovnen på 170 grader

Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det i olivenolje i en stor jerngryte. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.

Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til med aluminiumsfolie og stek i ovn på 170 °C i vel 1 time.

Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten. Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter.

Server for eksempel med blomkålris. Eller bare som den er.






tirsdag 27. juli 2010

Sellerirotmos

Med bare 2,8 g karbohydrater per 100 gram er sellerirot unntaket som bekrefter regelen om at man ikke skal spise grønnsaker som vokser under jorden på lavkarbokost. Desverre har selleriroten gått fra å være en av de billigste grønnsakene vi hadde, til å bli en dyrere og sjeldnere grønnsak i butikken. Men nå er sellerirotsesongen rett rundt hjørnet, så da får vi håpe at det blir mer og billigere sellerirot å oppdrive, for det er jo faktisk en veldig anvendelig grønnsak. Dessuten er det en veldig god grønnsak, til tross for et ganske traust ytre. Her kommer en oppskrift på en sellerirotmos som er kjempeenkel, og som passer til alle retter der man ellers kunne spist potetmos.


Til to personer:


1/2 stor sellerirot

1 ss smør

1-2 ss creme fraîche

salt & pepper

evt. litt hakket kruspersille 
___________________________________________________________________

Skrell og rens selleriroten og kapp den i terninger. Kok terningene i vann til de er ordentlig møre.

Hell av vannet, og la sellerirotbitene stå og dampe av litt.

Tilsett smør og creme fraîche og mos selleriroten sammen med en potetmoser. Smak til med salt og pepper. 

Pynt gjerne mosen med litt hakket kruspersille før servering.


Illustrasjonsfoto: Benjamin Harrison / CC by-nc 2.0



Illustrasjonsfoto: podchef / CC  by-nc-sa 2.0

 

Her har jeg servert mosen med stekt flesk og "duppe". Duppen laget jeg av litt fløte som fikk koke inn sammen med stekefettet fra lettsaltet flesk. 

søndag 25. juli 2010

Omelett med Spinat, Parmesan og Gresskarkjerner

Etter en lang og internettløs ferie er jeg tilbake. De siste par innleggene mine la jeg opp til publisering i løpet av ferien før jeg dro. Jeg ser at mange har vært på besøk, mange har lagt igjen kommentarer og noen har sendt meg e-poster mens jeg har vært borte. Takk for tilbakemeldingene som alltid er hyggelige. Jeg skal prøve å svare dere som har skrevet i løpet av de nærmeste dagene. 

Når man kommer hjem etter en lang dag på reise er det kjekt med noe enkelt til middag. Omelett er alltid enkelt, så her kommer en variant med spinat. Inspirasjonen er hentet herfra.


Til en porsjon:


2 egg

2 ss kremfløte

1 ss smør

salt & pepper

70 g frisk spinat

1/4 rødløk

1 fedd hvitløk

1 ss revet parmesan

1 ss gresskarkjerner (eller ristede pinjekjerner)
__________________________________________________________________

Skyll spinaten godt og la vannet renne av. Hakk rødløk og fres den lett i litt smør sammen med hvitløk. Ha i spinat og fres den til den faller sammen. Legg fyllet til side.

Visp eggene lett sammen med fløte, salt og pepper. Hell røren i en varm stekepanne. Trekk røren inn mot midten slik at massen på toppen flyter ut til sidene. Ha på parmesan og fyll og brett omeletten sammen.

Server omeletten straks, gjerne med gresskarkjerner over.



Denne er god med stekt bacon til også.

lørdag 24. juli 2010

Sjokolademousse (juksevarianten)

Jeg skriver at dette er juksevarianten, for den ekte varianten innebærer egg som skal skilles, eggehviter som skal stivpiskes og mye oppvask. Ekte sjokolademousse blir nok best, men denne er grei å ty til når man vil gjøre det litt enklere.



Til seks porsjoner:

1 boks kremfløte

1-2 ts sukrin

100 g mørk sjokolade (minst 70 %)
____________________________________________________________________

Del sjokoladen opp i små biter. Ha fløte, sjokolade og sukrin i en kjele. Varm forskiktig opp mens du rører til sjokoladen er helt smeltet og blandet med fløten. Smak på fløten. Kanskje du vil ha litt mer sukrin?

Hell blandingen over i en bolle, og sett i kjøleskapet i noen timer, gjerne natten over.

Visp kreme forsiktig. Jeg foretrekker å vispe for hånd for å ha mest mulig kontroll. Pass på at du ikke visper for mye, da det fort blir smørkonsistens på moussen.

Fordel sjokolademoussen i glass eller små boller. Pynt for eksempel med bær, hakkede nøtter, revet sjokolade eller litt krem.

(Og hvis jeg er ordentlig ordentlig lat, så pisker jeg bare kakaopulver, sukrin og vaniljeekstrakt med kremfløte. Jukse-jukse-sjokolademousse...)
 




fredag 16. juli 2010

Burgere





Til 2 personer


2 hamburgere av storfe. Kjøp ferdige eller lag selv av ca 100-120 g kjøttdeig per burger, litt salt og pepper.

noen skiver ost

pepper

litt smør til steking


2 burgerbrød:

1 dl sesamfrø - finmales i blender

1 dl revet ost

2 små egg

1 ts bakepulver

1 liten ss fiberhusk

litt salt

litt sukrin

litt ekstra sesamfrø
____________________

Bland alle ingrediensene i en blender. Juster eventuelt røra med litt fløte hvis den blir for tykk. Legg røra i to passe store (burgerbrødstørrelse) klatter på bakepapir. Pynt med sesamfrø og stek på 175 grader i ca 20 minutter.


Dressing:

2 ss majones
1 ss sennep
____________________

Bland sammen.


Tilbehør: 

grønne salatblader

noen ringer løk

4-6 skiver tomat

4-6 skiver syltegurk

noen skiver stekt bacon 
__________________________________________________________________________________

Stek hamburgerne i smør. Når du snur burgerne peprer du og har du noen skiver ost på toppen av den siden som allerede er stekt. Mot slutten av steketiden kan du ha et lokk på stekepanna for at osten skal smelte ordentlig.

Del burgerbrødene i to og ha godt med dressing på innsidene.

Monter burgerne ved å legge salat, løk, stekte baconskiver, burger, sylteagurk og tomat oppå hamburgerbrødbunnen. Legg hamburgerbrødtoppen på toppen, klem sammen og sett tenna i burgeren.




søndag 11. juli 2010

Squash- og tomatgrateng

Denne oppskriften ble til da jeg måtte kvitte meg med de grønnsakene som lå i kjøleskapet før jeg skulle være borte en langhelg. Det var helt tydelig at verken squashen, tomaten eller de ferske urtekvastene ville overleve i flere dager alene hjemme. Jeg er en av de som egentlig synes det er ganske alright med rester i kjøleskapet som brukes opp, for da er man nødt til å være kreativ. Og noen ganger blir resultatet riktig bra. Som for eksempel da denne ble til. Dette er deilig tilbehør til både kjøtt og fisk.



Til 2 personer:


1 squash i skiver

1-2 tomater i skiver

1 liten sjalottløk - finhakket

1 fedd hvitløk - finhakket

salt & pepper

ferske krydderurter (for eksempel persille og timian)

olivenolje

revet ost
__________________________________________________________________

Hell litt olivenolje i bunn av en liten ildfast form. Legg squash og tomater i et taksteinsmønster i formen. Annenhver squashskive og tomatskive. Salte og pepre.

Dryss finhakket hvitløk, løk og krydderurter over grønnsakene. Ha litt olivenolje over toppen til slutt.

Legg et stykke aluminiumsfolie over formen og la den stå i ovnen på 200 grader i 25 minutter. 

Ta formen ut av ovnen, fjern folien og dryss ost over. Sett inn i ovnen igjen, og la den gratinere til osten er gylden i ca 20 minutter.



søndag 4. juli 2010

Tomatsuppe med Kjøttdeig

2-3 porsjoner


200-300 g kjøttdeig

1/2 løk - finhakket

2 fedd hvitløk - finhakket

smør eller olje til steking

2 bokser hermetiserte tomater

3 dl vann


3-4 ss kyllingfond

nykvernet pepper

1/2 dl fløte
__________________________________________________________________

Stek kjøttdeig, løk og hvitløk i litt smør eller olje i en kjele.

Kjør tomatene i blenderen eller med en stavmikser sånn at det blir en nogenlunde jevn masse. Hell tomater, vann og kyllingfond over kjøttdeigen. Pepre godt. Kok opp og la koke i noen minutter.

Hell fløten i suppa, rør rundt. Suppa skal ikke koke etter at du har tilsatt fløten.

Øs opp i tallerkner og pynt for eksempel med en klatt creme fraiche og litt friske urter.


lørdag 3. juli 2010

Sitron- og Ingefærte

En varm drikke med masse smak av ingefær og sitron. Ingefær skal hjelpe mot både kvalme og sår hals blant mange andre ting, så denne drikken er jo fin hvis du skranter litt. Den er i grunn fin når du ikke skranter også.




Du trenger:



sitron

fersk ingefær

litt sukrin

varmt vann
__________________________________________________________________

Vask sitronen godt og skjær tynne skiver. Vask ingefæren og skjær tynne skiver eller strimler av den.

Ha ingefær, sitron og litt sukrin i et stort teglass, og hell det varme vannet over. Rør rundt og la trekke i et par minutter før du drikker.



For de som tåler sånt så er denne nydelig om du bytter ut sukrin med honning.







Related Posts with Thumbnails