torsdag 30. juni 2011

Ostesmørbrød med kylling og mozzarella


Her en en skikkelig god grunn til å sørge for å ha rester til overs etter middag. Disse ostesmørbrødene ble til dagen etter en kylling saltimbocca-middag med caprese-salat. Jeg skar en saltimboccabit i skiver, og la dem i taksteinsmønster på et stykke lavkarbobrød med mozzarella og tomater fra salaten i mellom lagene. Så hadde jeg litt salt og pepper på toppen, ringlet litt olivenolje over, og hadde dem 7-8 minutter i ovnen på 225 grader til mozzarellaen hadde smeltet. Deilige deilige ostesmørbrød!



Brødet jeg har brukt på bildene er en variasjon på frokostrundstykkene. Jeg har brukt samme oppskrift som til frokostrundstykkene, men jeg har malt linfrøene istedenfor å ha dem i røra hele. Så fordelte jeg røra utover en bakepapirkledt stekeplate, på samme måte som jeg gjør med solsikkebrødet, og skar brødet i ruter når det var ferdig.

tirsdag 28. juni 2011

Frisk tomat- og oreganoslat

Denne salaten smaker av sommer! Bruk gode, modne tomater. Og om du oppbevarer tomatene dine i kjøleskapet må du ta dem ut og sette dem på kjøkkenbenken i god tid før salaten skal serveres. Tomatene smaker best om de serveres romtempererte. Oppskriften er en tilpasset versjon av en oppskrift i kokeboken Friskt og Fristende.


1 liten salatløk - delt i to og skåret i tynne skiver

1/4 ss sukrin/sukrinmelis

1 ss hvitvinseddik

3 modne klasetomater (eller andre gode tomater)

havsalt

nymalt pepper

blader av 1 potte oregano

extra virgin olivenolje
_____________________________________________________________________________

Bland løk og sukrin og la blandingen stå i en halv time. Tilsett eddik.

Del tomatene i åtte og rør dem inn i løken. Dryss havsalt og pepper over.

Når salaten skal serveres blander du inn oreganoblader og drypper litt olivenolje over.

Server som tilbehør til kjøtt, fisk eller kylling.



 Her er salaten servert til mandeltorsk. Mandeltorskoppskriften kommer når jeg får rota meg til å skrive den ned...

søndag 26. juni 2011

Koreansk svinewok med spinat og blomkål

Dette var skikkelig digg! Jeg bare elsker den herlige nøttete smaken av sesamolje, og kan ikke helt skjønne hvorfor jeg har tendensen til å bare bruke sesamolje til scampi (som her og her). Jeg må altså bli flinkere til å bruke denne deilige oljen.

Jeg har brukt benfrie nakkekoteletter i strimler i denne oppskriften. Jeg tror nok at retten blir mer "autentisk" om man bruker magrere kjøtt som kan stekes kortere ved hjelp av litt kjapp røresteking på høy varme. Men jeg synes at det litt fetere nakkekotelettkjøttet smaker bedre, og metter lenger.


400 g benfrie nakkekoteletter i strimler

1 stor ss sesamfrø (gjerne ferdig ristet)

2 fedd hvitløk i tynne skiver

4 vårløk - hakket

1/2 ts cayennepepper

2 ss rapsolje

1/2 ss sesamolje

1/2 liten blomkål i små buketter

2 ss soyasaus

1 ts sukrin/sukrinmelis

400 g fersk spinat
______________________________________________________________________________

Hvis du ikke får tak i ferdig ristede sesamfrø begynner du med å riste sesamfrøene dine i en tørr panne. Det tar et par minutter. Ta frøene ut av pannen så snart de er ferdig rista, og pass på at de ikke svir seg, da blir de bare bitre.

Varm opp rapsolje og sesamolje i pannen. Stek kjøttet godt på høy varme. Når du er omtrent halvveis i stekeprosessen tilsetter du hvitløk, vårløk, cayenne og blomkål og steker videre under omrøring.

Hvis du bruker svinefilet istedenfor nakkekotelettkjøtt kan du godt la hvitløk, vårløk, cayenne og blomkål steke med kjøttet fra begynnelsen av. Men da bør du steke i omganger - gjerne tre - for å beholde høy varme hele veien, og slippe at kjøttet blir mer kokt enn stekt.

Vask spinaten, og fjern gjerne de groveste stilkene. Når kjøttet er ferdig stekt tilsetter du spinat, sukrin og soyasaus. Stek videre under omrøring til spinaten har falt helt sammen, et minutt eller to. Tilsett de ristede sesamfrøene, rør rundt og server!

Ferdig rista og urista sesamfrø.

lørdag 25. juni 2011

Eggereder

Artig oppskrift fra simply recipes. Dette er nok ikke noe jeg kommer til å lage ofte, da speilegg er like godt, men veldig mye enklere å lage. Men jeg synes oppskriften er morsom, så den er verdt å poste i alle fall.




2 egg

1/4 ts salt

1/4 kopp finrevet gruyere eller parmesan
_______________________________________________________________________________

Varm ovnen til 225 grader. Legg bakepapir på en bakeplate.

Separer eggeplommer fra eggehviter. Pass på at du ikke får noe rester av eggeplommene i eggehviten. Da blir eggehviten umulig å piske stive. Legg plommene hele i hver sin bolle.

Ha saltet i eggehviten og stivpisk i en helt ren bolle. Eggehviten skal bli så stiv at eggehvitetoppene står av seg selv.

Vend osten forsiktig inn i de stivpiskede eggehvitene. Legg eggehviten som to reder på stekeplaten. Form en liten grop til eggeplommen midt i eggehviteredene.

Stek eggehvitene i tre minutter. Ta stekebrettet ut av ovnen og legg en plomme i hver grop. Sett inn i ovnen og stek i nye tre minutter.

Server umiddelbart!



Bittelittegrann for mye stekt kanskje....

fredag 24. juni 2011

Feite kjøttkaker i heite tomater

... eller kjøttkaker med bacon i en hot tomatsaus.



500 g kjøttdeig

1 pk bacon i terninger

smør

2 dl fløte

1 egg

1 ss fiberhusk

pepper

1 boks hakkede tomater

1 ss sambal oelek

pepper

salt eller fond
_______________________________________________________________________________

Stek baconet, og sett til side for avkjøling.

Pisk sammen egg, 1 dl av fløten, fiberhusk og godt med pepper. La stå i et par minutter. Bland inn kjøttdeig og bacon i fløteblandingen. Rør godt til deigen begynner å bli seig.

Ha smør i panna du stekte baconet i, og lag kjøttkaker ved hjelp av en skje som dyppes i kaldt vann mellom hver kjøttkake. Brun kjøttkakene i smøret.

Hell over hakkede tomater, sambal oelek og 1 dl fløte. Kok opp. La putre i noen minutter. Smak til med salt (eller fond, jeg bruker 1 ss kalvefond) og pepper.

Server for eksempel med kokte grønne bønner.



torsdag 23. juni 2011

Paprikasaus

Paprikaen gir en fantastisk farge, en søtlig smak til denne sausen. Sausen passer spesielt godt til svin og kylling, og kan varieres med ulike typer ferske urter. Persille, gressløk eller timian passer bra, mens salvie er min favoritt i denne sausen. Sausen er basert på eggeplomme og smør, akkurat som hollandaise, bearnaise, choron og persillesaus, men jeg har tilsatt litt creme fraîche også, slik at den ikke er melkefri. Av en eller annen grunn har jeg ikke testet å lage den uten creme fraîche, men jeg tror det skulle gå greit for de som må droppe melka.



Jeg bruker ferdig grillet paprika på glass i denne sausen. Jeg er for lat til å grille dem selv. Jeg foretrekker stort sett å gjøre ting selv på kjøkkenet, men enkelte ting, som å grille paprika, og plukke av skinnet etterpå, synes jeg av en eller annen mystisk grunn er drepende kjedelig. Ikke spør meg hvorfor. Vil du gjøre det selv kan du for eksempel bruke fremgangsmåten som er beskrevet i denne gode paprikasuppeoppskriften hos Mat på Bordet.





150 g smør

2 eggeplommer

litt vann

2 grillet paprika

2 - 3 ss creme fraîche

litt sitronsaft

litt eddik

salt & hvitpepper

urter - finhakket
_______________________________________________________________________________

Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

Kok opp en liten kjele med vann.

Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da skiller den seg. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.

Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen vanndråper, så blir den fin og glatt igjen.

Skyll godt av paprikaene (ikke nødvendig hvis du har grillet dem selv), og kjør dem i en blender til en glatt masse. Rør paprikamassen og creme fraîche inn i sausen og la den forsiktig bli varm igjen.

Tilsett godt med finhakkede urter.

Smak til med sitronsaft, eddik, salt og hvitpepper.



Paprikasaus servert til en nakkekotelett og ovnsbakte jordskokker.


Her er paprikasaus servert til et kyllinglår med lun fenikkelsalat.

onsdag 22. juni 2011

Timian- og sitronkylling

Saften fra sitronbåter som er stekt har en mye rikere og rundere smak en frisk sitron. Det er det som gir den deilige smaken til denne kyllingen. Også timianen da!




Til fire personer

4 - 6 kyllinglår delt i to

paprikapulver

salt & hvitløkspepper

1 sitron i båter

frisk timian

olivenolje
_______________________________________________________________________________

Gni kyllinglårene med paprikapulver, salt og hvitløkspepper. Legg dem i en ildfast form. Legg sitronbåtene og litt av timianen inn mellom kyllingbitene. Strø rikelig med frisk timian over.

Stek på 200 grader i ca. 40 minutter.

Server for eksempel med salat og fløtegratinerte jordskokker. Og kanskje med sopp i hvitløkssmør?




Her er kyllingen servert med jordskokkmos og nykål med bacon.

mandag 20. juni 2011

Lun kålsalat med ingefær og hvitløk (med limelaks)

En forfriskende måte å bruke nykålen på, om du trenger en avveksling fra den klassiske varianten med smør. Dette er godt til blant annet fisk og lyst kjøtt.


1 lite nykålhode - strimlet

1 løk i tynne skiver

2 fedd hvitløk finhakket

1 ss revet/strimlet ingefær

1 ts maldon salt

olje til steking

rikelig med pepper

noen dråper hvitvinseddik
_______________________________________________________________________________

Ha olje og salt i pannen og tilsett løk, ingefær og hvitløk. Stek i 2-3 minutter under omrøring til løken er myk. Pass på at det ikke blir brent.

Ha i finsnittet kål, pepre godt og fres det hele et par minutter. Mot slutten drypper du litt hvitvinseddik over. 

Server for eksempel til fisk, pølser eller svinekjøtt.



Her har jeg servert limelaks til kålsalaten. Laksen har jeg bare saltet og pepret med hvitløkspepper, hatt litt limeskall og limesaft over, og stekt i ovnen på 180 grader i ca. 12 - 15 minutter.

fredag 17. juni 2011

Limeostekake med sjokoladebunn

Jeg vet ikke hvilken ostekake som er best. De er alle så gode på sin måte. Jeg bare vet at i kakeverdenen så er det ostekaken som er dronningen. Den beste! Lykken er en ostekake! Dette er en variant med mørk og myk sjokoladebunn med en tykk, syrlig og søt, og akkurat passe fast ostekrem på toppen.





Bunn:

100 g meierismør

100 g mørk sjokolade (minst 70 %)

2 egg

100 g malte hasselnøtter (kan byttes ut med andre nøtter)

2 ss sukrin / sukrinmelis

vaniljeekstrakt


Ostekrem

ca. 2 dl vann

skall av 1 lime (bare det grønne)

saft av 1- 2 lime

2 - 3 ss sukrinmelis

6 plater gelatin

1 pk philadelphia kremost

1 pk seterrømme

3 dl kremfløte

70 - 100 g sukrinmelis

vaniljeekstrakt
_______________________________________________________________________________

Smelt smør og sjokolade sammen i en kjele. Avkjøl.

Visp sammen eggene og pisk dem inn i sjokoladeblandingen. Tilsett malte nøtter, vanilje og sukrin. Det gjør ikke noe om nøttene ikke er helt jevnt finmalte. En nøttebit her og der i bunnen er bare godt. Smak på røra om du synes den er søt nok før du setter den i ovnen.

Stek på 180 grader i 10 - 15 minutter. Kaka skal ikke "disse" om du rister på forma når du tar den ut. La bunnen avkjøles.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter til de er blitt myke. Kok opp 2 dl vann. Klem det kalde vannet ut av gelatinplatene, og rør dem godt ut i det varme vannet. Rør også inn 2 - 3 ss sukrinmelis, limeskall og limesaft. La geleen kjøles ned, men ikke stivne.

Pisk sammen rømme, kremost, vaniljeekstrakt og 80 - 100 g sukrinmelis. Visp kremen for seg, og bland den inn i osteblandingen. Hell den avkjølte geleen ned i ost- og kremblandingen i en tynn stråle og bland forsiktig, men godt. Smak! Tilsett mer sukrin hvis du ikke synes det er søtt nok. Du kan også tilsette mer limesaft eller limeskall hvis du vil ha kaken syrligere.

Hell ostemassen over den avkjølte sjokoladebunnen. La stå avkjølt i 4 - 6 timer.

Pynt toppen med limeskall, kakao eller bær. Litt jordbærsaus over kaka gjør seg også godt.





Neste gang jeg lager denne kaken tror jeg at jeg skal prøve å putte noen hele pistasjnøtter i bunnen. Da vil man få grønne flekker i skjæreflaten nederst på kaken som matcher limepynten på toppen. Jeg tror det kan bli ganske stilig.

torsdag 16. juni 2011

Parmesangratinerte jordskokker

Det øverste laget på denne jordskokkgratengen skal være sprø, og under skal den være myk. Digg tilbehør til for eksempel kylling eller biff.


1-3 jordskokker per person

smeltet smør

rikelig med finrevet parmesan

pepper
_______________________________________________________________________________

Skjær jordkokkene i tynne skiver. Ha litt smeltet smør i bånn av en ildfast form. Legg deretter lagvis jordskokker, pepper, godt med smeltet smør og parmesan. Gjenta tre ganger, avslutt med parmesan på toppen.

Stek i ovnen på 225 grader i ca. 45 minutter til toppen er sprø og bunnen er ordentlig myk.


Her er jordskokkene servert til kylling saltimbocca.