søndag 17. februar 2013

Syltede grønnsaker med jalapeño


Jeg har tilbrakt ganske mye tid i Mellom-Amerika. Det begynner å bli en stund siden nå, men en ting husker jeg godt fra alle måltidene i Mexico, Guatemala og Honduras. De kom nesten alltid akkompagnert av en liten skål med syltede jalapeños og grønnsaker. Både på restauranter, og særlig hjemme hos familiene jeg kjente. Det spilte ingen rolle om det var frokost, middag eller kvelds, det var alltid hotte syltede grønnsaker på bordet. Du vil bli overrasket over hvor mange retter som gjør seg godt med denne relishen på siden.

Mengdeforholdet mellom de ulike grønnsakene er ikke så viktig. Oppskriften er kun et forslag. Du bruker mest av de grønnsakene du liker best, og litt mindre av de andre. Men det er viktig at du har en del jalapeños hvis grønnsakene skal få den rikige "heten". Min personlige favoritt er blomkålen, så jeg kjører som regel på med litt ekstra blomkål. I Mellom-Amerika var det jalapeõene som forsvant raskest.  Jeg følte meg av og til litt pinglete der jeg satt med blomkålkvastene mine, mens husets femåringer lesset et par tre jalapeños over middagsmaten.

Kryddermengde og væskemengde er også omtrentlig. Det kommer an på hvor store grønnsakene dine er, og om du bruker små eller store glass. Men jeg har vært litt romslig på mengden væske i oppskriften, sånn at du i hvert fall ikke bør ha for lite. Om det likevel skulle bli litt knapt, kan du godt bruke litt mer vann. Når det gjelder krydderet sørger jeg for å i det minste ha et laurbærblad og en timiankvast i hvert glass.



minst 1/2 liter jalapeños

1 stor løk - i båter

1 hvitløk - skrelt og delt i fedd

1 stor blomkål - i buketter

3 gulrøtter - skjært i diagonale skiver

noen pepperkorn

2 - 3 laurbærblader

3 kvister timian

1/2 ts tørket oregano

2 ts salt

1 liter hvit eddik

2 dl vann
______________________________________________________________________________

Skjær jalapeñoen i skiver, eller behold dem hele og skjær et kryss i den spisse enden. Eller gjør som jeg gjør og gjør litt av begge deler. 

Kok opp eddik og vann i en stor kjele, sammen med pepperkorn, timian, laurbærblader, oregano og salt. Tilsett alle grønnsakene, og kok i ca. 3 minutter, eller til jalapeñoene skifter farge fra klart grønne til mer "militærgrønt". 

Ha grønnsakene over i sylteglass, og hell laken over til laken dekker grønnsakene. Sett på lokket, og la glassene kjøles ned før de settes i kjøleskap. Glassene kan oppbevares i romtemperatur også, men jeg innbiller meg at de varer lenger i kjøleskapet. Og husk at jo lenger glassene står, jo hottere blir grønnsakene.


Her har jeg som du ser brukt rødløk. Jeg prøvde meg på det for fargens skyld. Men det gikk ikke mange dagene før rødløken hadde mistet all fargen sin, og blomkålen hadde fått et svakt rosaskjær. Så rødløk blir bytta ut med vanlig gul løk neste gang tenker jeg.

4 kommentarer:

  1. Hei. oi for en fantastisk bra LCHf blogg :) mange mange gode oppskrifter, vet ikke hvor jeg skal begynne:)) Mange takk for alt arbeidet du legger ned:) Glad for at jeg "snubla" over deg:)Gleder meg til å følge deg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Og jeg er glad for at du snubla innom! Tusen takk for hyggelige ord. Håper oppskriftene faller i smak etter at du har prøvd dem ut også :)

      Slett
  2. hei! :) hvor lenge bør disse stå før de er brukandes? Fin blogg, jeg vurderer å legge om kostholdet litt da jeg skal ned litt i vekt og søker sunnere alternativer på nett. jeg sliter imidlertid litt med ale de "fete" varene man skal spise. altså helmelk, fløte, ekte meierismør etc. jeg får meg ganske enkelt ikke til å spise det.. men noen ting kan jeg jo plukke opp :)

    SvarSlett
  3. Dette tror jeg må prøves. Har bare prøvd fermentering hittil, men dette er vel noe litt annet. Ser godt ut :)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails