tirsdag 19. juni 2012

Sushi på lavkarbovis: Maki



Sushi er noe av det beste jeg vet. Selv om jeg stadig vekk faller for fristelsen for å bestille sushi med ris og det hele, så er det flaks at det lar seg gjøre å lage sushi på lavkarbovis også. Da er det litt lettere å holde seg unna høykarbovarianten.



For dere som har forsøkt dere på å lage makiruller med sushiris, så kan jeg først si noe om forskjellen på å bruke sushiris og blomkål. Når jeg lager blomkålrisen bruker jeg betraktelig mindre riseddik og sukrin (sukker) enn jeg ville gjort til sushiris. Et eller annet gjør at eddik og søtsmak blir mye tydeligere i blomkålen enn i risen. Men litt må til synes jeg. En annen ting er at jeg bruker betydelig mindre blomkålris enn sushiris i makirullene. Blomkålrisen klistrer seg ikke så godt sammen som sushiris, så makirullene detter fort litt fra hverandre om de inneholder for mye blomkål. Dessuten smaker åpenbart ikke blomkål det samme som ris, så jeg foretrekker å legge hovedvekten på det øvrige fyllet.



Ingredienser:

1 middels stort blomkålhode per 3 noriblad

litt olje til steking

1 kork riseddik per blomkål

et par kluper sukrin

noen klyper salt

3 noriblader

soyasaus

wasabi

syltet ingefær (gari)

evt. wakamee (havalger)

bambusmatte til rulling


Hva du fyller makien med er jo opp til deg og din fantasi, men her er tre forslag:


Fyll 1: salmalaks

salmalaks

agurk i staver


Fyll 2: lodderogn

kokt laks

rød lodderogn

chilimajones

wasamee

avocado i staver

paprika i staver


Fyll 3: reker

kokte reker/kongereker

chilimajones

rød lodderogn

avocado i staver

paprika i staver
_______________________________________________________________________________

Rasp blomkålen på et grovt rivjern. Varm litt olje i en non-stick stekepanne og stek blomkålen i 5 - 7 minutter til den begynner å bli myk, men gjerne fortsatt har litt tyggemotstand. Mot slutten av steketiden tilsetter du litt riseddik og sukrin, og smaker til med litt salt.

Avkjøl blomkålrisen helt.

Forbered fyllet. Om du velger samme fyll som meg må du gjøre følgende: Skjær grønnsakene i staver som er ca. 5x5 mm og 20 cm lange (eller om mulig like lange som noribladenes bredde). Skjær laksen i 1 cm brede remser. Bland sammen kokt laks, lodderogn og chilimajones til en tjukk røre. Skjær evt. rekene i to.

Legg et noriblad på bambusmatten. Fordel 1/3 av blomkålrisen i et jevnt tynt lag på noribladet. La det være igjen en 1 - 1,5 "remse" cm uten blomkål helt øverst og neders på noribladet.

Legg fyllet i en stripe nederst på laget av blomkål. Rull noribladet med fyll jevnt i retning fra deg, samtidig som at du gir rullen et lett trykk ved hjelp av bambusmatten. Drypp litt vann på den delen av noribladet som er lengst vekk fra deg, og lukk rullen. Vannet fungerer som lim.

Del rullen i to på midten ved hjelp av skarp kniv. Legg de to halvdelene ved siden av hverandre og kutt dem i tre like lengder.

Anrett makien på en tallerken sammen med en skål soyasaus, wasabi, syltet ingefær og evt. wakamee.

Domo arigato!



Maki fylt med salmalaks og agurk.

Maki fylt med lodderogn, kokt laks chilimajones, avocado, paprika og wakamee.

Maki med kongereker, lodderogn, avocado og paprika.

Jeg hadde en del laks til overs etter at jeg hadde brukt opp noribladene. Da laget jeg noen lakseruller fylt med blomkålris, agurk og wakamee, bundet opp med gressløk, og rullet i litt ristede sesamfrø.
Related Posts with Thumbnails