Fire burgere til to sultne personer:
600 g laks uten skinn og ben
1 ts dijonsennep
2 stilker finhakket vårløk
litt hakket kapers eller en neve finhakkede kryddeurter som for eksempel dill
1 ss majones
en skvis fra sitron
salt & pepper
___________________________________________________________________
Finhakk laksen. Jeg synes det er bedre å finhakke laksen med kniv på skjærefjøla enn å kjøre laksen i blenderen eller kjøkkenmaskinen fordi jeg vil at burgerne skal være litt grove.
Bland den finhakkede laksen med sennep, vårløk, kapers/krydderurter, majones, sitron, salt og pepper. Rør godt. Røra skal ha en konsistens som er lett å forme til burgere. Hvis du har problemer med å forme kaker kan du evt tilsette en ts eller to med fiberhusk og la røra stå i noen minutter.
Form røra til burgere og stek dem i 2-3 minutter på hver side i smør.
Server for eksempel med salat og guacemole.
▼
onsdag 31. mars 2010
søndag 28. mars 2010
Chiliribbe
Ribbe er helt utmerket mat når man spiser LCHF. Jeg koser meg med at ribbe kan spises året rundt, og ikke bare en stakket stund i desember måned. Men når ribbe er blitt så dagligdags, så er det viktig å variere den litt. Man blir jo faktisk lei om man skulle spise juleribbe året rundt. Så her kommer det en oppskrift på chiliribbe med masse smak av både hvitløk og ingefær. Den er nydelig.
1 kg ribbe
salt
pepper
6 - 8 fedd hvitløk
rikelig med fersk ingefær
1 rød chili
tørket koriander
sesamolje
__________________________________________________________________
Gni ribba inn med salt og pepper. Ha massevis av hakket hvitløk, ingefær og chili på ribba. Stapp godsakene godt ned i alle sprekker i kjøttet. Hell litt sesamolje over og strø litt tørket koriander over til slutt. Pakk ribba inn i litt matpapir og la den stå i kjøleskapet til dagen etter.
Ta gjerne ribba ut av kjøleskapet et par timer før du skal steke den. Forvarm ovnen til 200 grader.
Legg ribba med svorsiden ned i en ildfast form. Hell kokende vann i formen til det dekker svoren. Dekk formen med aluminiums folie, sett den inn i ovnen og la den dampe i 30 minutter.
Ta ribba ut av ovnen, fjern aluminiumsfolien, og snu ribba med svorsiden opp. Legg eventuelt en liten tallerken under ribba om det er nødvendig for å få fett og kraft til å renne av svoren etterhvert som ribba steker.
Sett ned temperaturen til 160 grader og stek videre i 1,5 til 2 timer. Dersom svoren ikke er blitt sprø setter du opp temperaturen til 275 grader, skrur på grillfunksjonen på ovnen og lar ribba stå i noen minutter til svoren blir sprø. Følg godt med. Dette går fort. Det er sekunder mellom perfekt sprø svor og en svidd ribbe.
La ribba stå og hvile i et kvarter utenfor ovnen før du begynner å skjære i den.
1 kg ribbe
salt
pepper
6 - 8 fedd hvitløk
rikelig med fersk ingefær
1 rød chili
tørket koriander
sesamolje
__________________________________________________________________
Gni ribba inn med salt og pepper. Ha massevis av hakket hvitløk, ingefær og chili på ribba. Stapp godsakene godt ned i alle sprekker i kjøttet. Hell litt sesamolje over og strø litt tørket koriander over til slutt. Pakk ribba inn i litt matpapir og la den stå i kjøleskapet til dagen etter.
Ta gjerne ribba ut av kjøleskapet et par timer før du skal steke den. Forvarm ovnen til 200 grader.
Legg ribba med svorsiden ned i en ildfast form. Hell kokende vann i formen til det dekker svoren. Dekk formen med aluminiums folie, sett den inn i ovnen og la den dampe i 30 minutter.
Ta ribba ut av ovnen, fjern aluminiumsfolien, og snu ribba med svorsiden opp. Legg eventuelt en liten tallerken under ribba om det er nødvendig for å få fett og kraft til å renne av svoren etterhvert som ribba steker.
Sett ned temperaturen til 160 grader og stek videre i 1,5 til 2 timer. Dersom svoren ikke er blitt sprø setter du opp temperaturen til 275 grader, skrur på grillfunksjonen på ovnen og lar ribba stå i noen minutter til svoren blir sprø. Følg godt med. Dette går fort. Det er sekunder mellom perfekt sprø svor og en svidd ribbe.
La ribba stå og hvile i et kvarter utenfor ovnen før du begynner å skjære i den.
lørdag 27. mars 2010
Kyllingpletter
Disse funker fint til både frokost, lunsj og middag. En plett eller to i hånda en travel morgen, ved siden av salaten til lunsj eller med kokte grønnsaker til middag. For eksempel. For meg er disse først og fremst frokost, men du gjør som du vil. Målene i oppskriften er ganske omtrentlige. Det er fordi dette for meg er en oppskrift jeg bruker når jeg har rester av kylling til overs, så jeg tar det litt på slump. Det varierer jo litt fra gang til gang hvor mye kylling man har.
kjøtt av en kvart til en halv kylling - hakket i små biter
1 - 2 egg
2 - 3 ss majones (blir best med Hellmanns)
en god og stor neve ferske krydderurter (en blanding av koriander og persille er min favoritt)
rikelig med nymalt pepper
gurkemeie (mest fordi jeg liker at plettene blir ordentlig gyllengule)
paprikapulver
chilipulver
en skvett limesaft
en halv ts dijonsennep
__________________________________________________________________
Bland sammen alle ingrediensene. Røra blir ganske bløt. Bruk en skje og legg pletter i en varm stekepanne med smør eller olje. Stek noen minutter på hver side på middels varme til plettene er gjennomstekte og gyllenbrune.
1 - 2 egg
2 - 3 ss majones (blir best med Hellmanns)
en god og stor neve ferske krydderurter (en blanding av koriander og persille er min favoritt)
rikelig med nymalt pepper
gurkemeie (mest fordi jeg liker at plettene blir ordentlig gyllengule)
paprikapulver
chilipulver
en skvett limesaft
en halv ts dijonsennep
__________________________________________________________________
Bland sammen alle ingrediensene. Røra blir ganske bløt. Bruk en skje og legg pletter i en varm stekepanne med smør eller olje. Stek noen minutter på hver side på middels varme til plettene er gjennomstekte og gyllenbrune.
onsdag 24. mars 2010
Bearnaise
En klassiker! Hjemmelaget bearnaise tilhører en helt annen dimensjon en posesausen. Prøv! Det er ikke så vanskelig som du tror.
300 g smør
3 stk eggeplommer
litt sitronsaft
litt eddik
salt og hvitpepper
1 ss hakket frisk estragon
1 ss haket frisk bladpersille
___________________________________________________________________
Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.
Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.
Kok opp en liten kjele med vann.
Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.
Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da vil den skille seg. Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen kalde vanndråper, så blir den fin og glatt igjen.
Smak til med sitronsaft, eddik, krydderurter, salt og hvitpepper.
300 g smør
3 stk eggeplommer
litt sitronsaft
litt eddik
salt og hvitpepper
1 ss hakket frisk estragon
1 ss haket frisk bladpersille
___________________________________________________________________
Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.
Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.
Kok opp en liten kjele med vann.
Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.
Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da vil den skille seg. Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen kalde vanndråper, så blir den fin og glatt igjen.
Smak til med sitronsaft, eddik, krydderurter, salt og hvitpepper.
mandag 22. mars 2010
Spareribs med Oliven, Rosmarin og Sitron
En oppskrift fra fantastiske Mark Bittman i NYT. Jeg har ikke vært noe flink til å bruke oliven i matlagingen. Det må det bli en endring på, for dette var deilig mat. Kjøttet ble så mørt at det bare smeltet i munnen. Og olivensmaken hadde virkelig trengt inn i kjøttet. Av den grunn er det viktig at du bruker gode oliven.
Oppskriften sier at det skal være spareribs. Jeg hadde bare grillribbe denne gangen, men det fungerte like bra.
Til fire personer trenger du:
1 kg spareribs/grillribbe
litt olivenolje
3-4 fedd hvitløk - hakket
1 tørket rød chili - hakket (fjern gjerne frøene)
1 ts rosmarin
salt & pepper
1 kopp gode oliven (f.eks. kalamati)
1 sitron - vasket og i tynne skiver
1 kopp vann eller hvitvin (jeg hadde ikke vin og brukte derfor vann og en god klunk med tørr sherry, det fungerte også bra)
___________________________________________________________________
Ha olje, hvitløk, chili og rosmarin i stekepanna. Når det begynner å frese legger du ribbebitene i panna. Brun kjøttet på begge sider. Det tar omtrent ti minutter tilsammen. Salte og pepre kjøttet mens du steker det.
Hell vann/hvitvin i panna og la det koke kort før du tilsetter sitronskiver og oliven. Skru ned varmen og la kjøttet putre med lokk. La det putre i 30-40 minutter, og snu kjøttstykkene hvert tiende minutt. Pass på at kraften ikke koker bort. Tilsett litt ekstra vann underveis om nødvendig.
Legg kjøttet på tallerkner, legg sitronskiver og oliven på kjøtt og øs av kraften over det hele.
Oppskriften sier at det skal være spareribs. Jeg hadde bare grillribbe denne gangen, men det fungerte like bra.
Til fire personer trenger du:
1 kg spareribs/grillribbe
litt olivenolje
3-4 fedd hvitløk - hakket
1 tørket rød chili - hakket (fjern gjerne frøene)
1 ts rosmarin
salt & pepper
1 kopp gode oliven (f.eks. kalamati)
1 sitron - vasket og i tynne skiver
1 kopp vann eller hvitvin (jeg hadde ikke vin og brukte derfor vann og en god klunk med tørr sherry, det fungerte også bra)
___________________________________________________________________
Ha olje, hvitløk, chili og rosmarin i stekepanna. Når det begynner å frese legger du ribbebitene i panna. Brun kjøttet på begge sider. Det tar omtrent ti minutter tilsammen. Salte og pepre kjøttet mens du steker det.
Hell vann/hvitvin i panna og la det koke kort før du tilsetter sitronskiver og oliven. Skru ned varmen og la kjøttet putre med lokk. La det putre i 30-40 minutter, og snu kjøttstykkene hvert tiende minutt. Pass på at kraften ikke koker bort. Tilsett litt ekstra vann underveis om nødvendig.
Legg kjøttet på tallerkner, legg sitronskiver og oliven på kjøtt og øs av kraften over det hele.
torsdag 18. mars 2010
Fennikelkylling
Dette er en av rettene som beviser at det enkle ofte er det beste. Få ingredienser, få smaker, men sammen blir de absolutt nydelige. Kyllingen tar til seg smak fra fennikelen og fennikelen tar til seg smak fra kyllingen. Denne retten kommer til å bli en gjenganger på mitt middagsbord. Oppskriften har jeg funnet på matbloggen til Mark Bittman i The New York Times.
Til fire porsjoner
Rikelig med olivenolje
6 kyllinglår
2-4 fennikler (avhengig av størrelsen)
salt & pepper
hakket bladpersille
1 sitron i båter
__________________________________________________________________
Sett ovnen på 230 grader
Kutt fenniklene i biter, hell rikelig med olivenolje i en ildfast form og spre fennikelbitene utover i formen. Salte og pepre. Hell litt mer olivenolje over bitene. Grill fennikelbitene i ca. 10 minutter.
Del kyllinglårene i to ved leddet. Salte og pepre kyllingen. Ta den ildfaste formen ut av ovnen og spre kyllingbitene oppå fennikelen. Stek i 15 minutter.
Ta formen ut av ovnen igjen. Øs litt av kraften over kyllingene og sett inn i ovnen igjen. Skru eventuelt ned temperaturen litt sånn at kyllingen ikke blir svidd, og stek videre i 15 minutter til.
Anrett fennikel og kylling på tallerken. Hell litt kraft over fenikkelen, og pynt med bladpersille og sitronbåter.
Til fire porsjoner
Rikelig med olivenolje
6 kyllinglår
2-4 fennikler (avhengig av størrelsen)
salt & pepper
hakket bladpersille
1 sitron i båter
__________________________________________________________________
Sett ovnen på 230 grader
Kutt fenniklene i biter, hell rikelig med olivenolje i en ildfast form og spre fennikelbitene utover i formen. Salte og pepre. Hell litt mer olivenolje over bitene. Grill fennikelbitene i ca. 10 minutter.
Del kyllinglårene i to ved leddet. Salte og pepre kyllingen. Ta den ildfaste formen ut av ovnen og spre kyllingbitene oppå fennikelen. Stek i 15 minutter.
Ta formen ut av ovnen igjen. Øs litt av kraften over kyllingene og sett inn i ovnen igjen. Skru eventuelt ned temperaturen litt sånn at kyllingen ikke blir svidd, og stek videre i 15 minutter til.
Anrett fennikel og kylling på tallerken. Hell litt kraft over fenikkelen, og pynt med bladpersille og sitronbåter.
Jeg glemte visst både sitronbåter og persilledryss denne gangen. Det var godt i alle fall.
tirsdag 16. mars 2010
Tacosuppe
Kjapp og enkel hverdagssuppe. Nok til en stor stor gryte.
400 g kjøttdeig
1 løk - hakket
1/2 rød chili uten frø - hakket
2-3 fedd hvitløk - hakket
1 boks hakkede tomater
1 ss tomatpuré
1 liter vann
1 bujongterning (kjøtt og/eller grønnsaksbuljong)
6-8 ts tacokrydder (det hjemmelagde)
saften av en lime
1 boks hermetiske minimais - i skiver
hakket frisk koriander
revet ost
(evt. hvis du har noen rester av hermetiske champignoner, paprika eller andre passende grønnsaker så hakk det og hiv det i suppa)
__________________________________________________________________
Stek kjøttdeigen. Tilsett løk, hvitløk og chili og stek videre til løken er blank og myk.
Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, vann, 6 ts tacokrydder, buljongterning og limesaft. Kok opp.
Tilsett minimais og smak til med resten av tacokrydderet.
La koke i noen minutter.
Øs opp i suppetallerkner og strø rikelig med hakket koriander og revet ost på toppen.
1 løk - hakket
1/2 rød chili uten frø - hakket
2-3 fedd hvitløk - hakket
1 boks hakkede tomater
1 ss tomatpuré
1 liter vann
1 bujongterning (kjøtt og/eller grønnsaksbuljong)
6-8 ts tacokrydder (det hjemmelagde)
saften av en lime
1 boks hermetiske minimais - i skiver
hakket frisk koriander
revet ost
(evt. hvis du har noen rester av hermetiske champignoner, paprika eller andre passende grønnsaker så hakk det og hiv det i suppa)
__________________________________________________________________
Stek kjøttdeigen. Tilsett løk, hvitløk og chili og stek videre til løken er blank og myk.
Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, vann, 6 ts tacokrydder, buljongterning og limesaft. Kok opp.
Tilsett minimais og smak til med resten av tacokrydderet.
La koke i noen minutter.
Øs opp i suppetallerkner og strø rikelig med hakket koriander og revet ost på toppen.
søndag 14. mars 2010
Lakseruller
Perfekte til Tapas!
3 egg
2-3 ts fiberhusk
evt. litt salt
litt smør til steking
150-200 g røkelaks
50 g snøfrisk
50 g philadelphia
fersk hakket koriander
fersk hakket dill
litt pepper
__________________________________________________________________
Visp sammen egg, fiberhusk og evt. litt salt. Jeg synes det kan være vanskelig å få blandet fiberhusken ordentlig inn i eggene uten at det klumper seg uten å bruke stavmikser eller blender.
Stek to tynne "pannekaker" i litt smør av eggeblandingen. La pannekakene kjøle av litt.
På den ene pannekaken smører du et lag med snøfrisk. Pass på at du får ost helt ut i den ene kanten. Osten virker som "lim" i sluttenden når du skal rulle pannekaka. Strø rikelig med frisk koriander utover osten. Spre et lag med røkt laks på toppen. La minst en centimeter av den enden som skal lime rullen sammen være uten laks.
Rull pannekaken sammen. Prøv å rulle litt stramt, da blir rullene penest. Skjær rullen i passende biter.
Gjenta samme prosedyre med den andre pannekaka, men denne gangen med philadelphia og dill.
Her er varianten med snøfrisk og koriander. Prøv gjerne med for eksempel persille og spekeskinke istedenfor laks også.
3 egg
2-3 ts fiberhusk
evt. litt salt
litt smør til steking
150-200 g røkelaks
50 g snøfrisk
50 g philadelphia
fersk hakket koriander
fersk hakket dill
litt pepper
__________________________________________________________________
Visp sammen egg, fiberhusk og evt. litt salt. Jeg synes det kan være vanskelig å få blandet fiberhusken ordentlig inn i eggene uten at det klumper seg uten å bruke stavmikser eller blender.
Stek to tynne "pannekaker" i litt smør av eggeblandingen. La pannekakene kjøle av litt.
På den ene pannekaken smører du et lag med snøfrisk. Pass på at du får ost helt ut i den ene kanten. Osten virker som "lim" i sluttenden når du skal rulle pannekaka. Strø rikelig med frisk koriander utover osten. Spre et lag med røkt laks på toppen. La minst en centimeter av den enden som skal lime rullen sammen være uten laks.
Rull pannekaken sammen. Prøv å rulle litt stramt, da blir rullene penest. Skjær rullen i passende biter.
Gjenta samme prosedyre med den andre pannekaka, men denne gangen med philadelphia og dill.
Her er varianten med snøfrisk og koriander. Prøv gjerne med for eksempel persille og spekeskinke istedenfor laks også.
lørdag 13. mars 2010
Vietnamesiske squashnudler med scampi
Ris og nudler er grunnstammen i det vietnamesiske kjøkkenet. Så for å få til vietnamesisk mat må det jukses litt på stivelsesfronten. Jeg har byttet ut nudlene med squash, og det funker helt utmerket.
Vietnameserne bruker ikke salt, men en fiskesaus som er laget av tørket ansjos, og som gir akkurat passe salt smak. Det høres kanskje merkelig ut, og nei, det lukter ikke spesielt godt av den sausen, men jeg lover at det blir godt i maten.
Det kan være lurt å lese gjennom hele oppskriften før du begynner. Ting skal nemlig skje kjapt mot slutten.
Til 2 personer
20 scampi (eller 12 store)
1 rød chili uten frø - hakket
3 ss sesamolje
2 båt hvitløk - knust og hakket
2 ss revet frisk ingefær
2 ss finhakket sitrongress (bare den hvite tyggbare kjernen)
2 ss soyasaus
kvernet sort pepper
2 ss fiskesaus
squash
bønnespirer
limebåter
___________________________________________________________________
Bland sammen chili, hvitløk, ingefær, sitrongress (kan evt byttes ut med litt lime), sesamolje, soyasaus og fiskesaus. Mariner scampiene i blandingen i minst et par timer. Gjerne over natten.
Del squashen i to på langs. Bruk en ostehøvel til å høvle av lange strimler av squashen. Legg strimlene i et dørslag og salte dem godt. La ligge i minst en halvtime.
Kok opp vann.
Begynn å steke scampiene på den ene siden i 30 - 60 sekunder. Når du snur scampiene har du squashen i det kokende vannet.
Stek scampiene på andre siden i 30-60 sekunder. Mens scampiene steker ferdig på den andre siden heller du squashen fra det kokende vannet og over i dørslaget igjen. Squashen bør ikke koke mer enn et halvt minutt. Rist godt på dørslaget så du kvitter deg med mesteparten av vannet.
Hell squashen over scampiene i panna sammen med marinaden du brukte til scampiene og bønnespirer. Pepre. La alt frese i panna et minutts tid eller to mens du rører det hele forsiktig sammen.
Legg på tallerkner sammen et par båter lime. Limen skvises over før du spiser.
Vietnameserne bruker ikke salt, men en fiskesaus som er laget av tørket ansjos, og som gir akkurat passe salt smak. Det høres kanskje merkelig ut, og nei, det lukter ikke spesielt godt av den sausen, men jeg lover at det blir godt i maten.
Det kan være lurt å lese gjennom hele oppskriften før du begynner. Ting skal nemlig skje kjapt mot slutten.
20 scampi (eller 12 store)
1 rød chili uten frø - hakket
3 ss sesamolje
2 båt hvitløk - knust og hakket
2 ss revet frisk ingefær
2 ss finhakket sitrongress (bare den hvite tyggbare kjernen)
2 ss soyasaus
kvernet sort pepper
2 ss fiskesaus
squash
bønnespirer
limebåter
___________________________________________________________________
Bland sammen chili, hvitløk, ingefær, sitrongress (kan evt byttes ut med litt lime), sesamolje, soyasaus og fiskesaus. Mariner scampiene i blandingen i minst et par timer. Gjerne over natten.
Del squashen i to på langs. Bruk en ostehøvel til å høvle av lange strimler av squashen. Legg strimlene i et dørslag og salte dem godt. La ligge i minst en halvtime.
Kok opp vann.
Begynn å steke scampiene på den ene siden i 30 - 60 sekunder. Når du snur scampiene har du squashen i det kokende vannet.
Stek scampiene på andre siden i 30-60 sekunder. Mens scampiene steker ferdig på den andre siden heller du squashen fra det kokende vannet og over i dørslaget igjen. Squashen bør ikke koke mer enn et halvt minutt. Rist godt på dørslaget så du kvitter deg med mesteparten av vannet.
Hell squashen over scampiene i panna sammen med marinaden du brukte til scampiene og bønnespirer. Pepre. La alt frese i panna et minutts tid eller to mens du rører det hele forsiktig sammen.
Legg på tallerkner sammen et par båter lime. Limen skvises over før du spiser.
torsdag 11. mars 2010
Eggesalat
God på lavkarbobrød, eller bare i noen hjertesalatblader. Lag en stor porsjon og ha i kjøleskapet, så har du til noen kjappe frokoster.
1 - 1,5 dl majones
2 ts sennep
1 vårløk - finhakket
1-2 ss hakket fersk dill
1-2 ss hakket fersk bladpersille
litt hvitpepper
litt sitronsaft
noen dråper tabasco
hardkokte egg
___________________________________________________________________
Bland sammen majones, sennep, vårløk, urter og hvitpepper. Smak til majonesrøren med sitronsaft og tabasco.
Kutt de hardkokte eggene i små terninger. Bruk en eggedeler og del eggene først på langs og deretter på tvers.
Bland eggene i majonesen. Justér eventuelt med mer majones. La blandingen stå litt før du spiser slik at smakene får satt seg.
1 - 1,5 dl majones
2 ts sennep
1 vårløk - finhakket
1-2 ss hakket fersk dill
1-2 ss hakket fersk bladpersille
litt hvitpepper
litt sitronsaft
noen dråper tabasco
hardkokte egg
___________________________________________________________________
Bland sammen majones, sennep, vårløk, urter og hvitpepper. Smak til majonesrøren med sitronsaft og tabasco.
Kutt de hardkokte eggene i små terninger. Bruk en eggedeler og del eggene først på langs og deretter på tvers.
Bland eggene i majonesen. Justér eventuelt med mer majones. La blandingen stå litt før du spiser slik at smakene får satt seg.
tirsdag 9. mars 2010
Asiatiske Lakseboller
Disse laksebollene ble jeg veldig fornøyd med, om jeg så må si det selv. Kjempegode! Denne oppskriften er beregnet på 2 personer. Hvis jeg lager hver bolle med ca. en spiseskje laksebolledeig blir det 10-12 boller.
250 gram benfri og skinnfri laks - ferdig kokt og avkjølt
2 ss majones (blir nok best med Hellmanns majones)
1-2 vårløk - finhakket
1 hvitløksfedd - finhakket
1/2 ss revet fersk ingefær
2-3 ss hakket fersk koriander
1/4 - 1/2 rød chili uten frø - finhakket
1-2 ss limejuice
1-2 ss asiatisk fiskesaus (kan evt. byttes ut med salt om du ikke har fiskesaus)
2 ss sesamfrø
2 ts fiberhusk
olje til steking
___________________________________________________________________
Bland alle ingrediensene unntatt oljen. Rør godt til det er blitt en masse som er lett å forme. Sett stekepannen på middels varme og stek bollene i oljen til de er gyldenbrune.
Server for eksempel med salat og evt. en rømmeklatt.
Hvis du serverer med en dip kan disse fungere som tapas også.
250 gram benfri og skinnfri laks - ferdig kokt og avkjølt
2 ss majones (blir nok best med Hellmanns majones)
1-2 vårløk - finhakket
1 hvitløksfedd - finhakket
1/2 ss revet fersk ingefær
2-3 ss hakket fersk koriander
1/4 - 1/2 rød chili uten frø - finhakket
1-2 ss limejuice
1-2 ss asiatisk fiskesaus (kan evt. byttes ut med salt om du ikke har fiskesaus)
2 ss sesamfrø
2 ts fiberhusk
olje til steking
___________________________________________________________________
Bland alle ingrediensene unntatt oljen. Rør godt til det er blitt en masse som er lett å forme. Sett stekepannen på middels varme og stek bollene i oljen til de er gyldenbrune.
Server for eksempel med salat og evt. en rømmeklatt.
Hvis du serverer med en dip kan disse fungere som tapas også.
søndag 7. mars 2010
Kylling med Timian og Rosmarin
Dette er en rett som jeg stadig vekk vender tilbake til. Det er noe med kombinasjonen av timian, rosmarin og hvitløk som gjør at det aldri kan bli feil.
Her gir jeg deg bare grunnoppskriften på selve kyllingen. Som regel steker jeg den sammen med grønnsaker, og hva slags kommer an på hva jeg har i kjøleskapet. Et par tips gir jeg deg i uansett litt lenger ned.
Til fire personer trenger du:
6 kyllinglår
2-3 ts rosmarin
2 ts timian
4-6 hvitløksfedd
salt
pepper
olivenolje
1 ss sitronsaft
__________________________________________________________________
Sett ovnen på 220 grader.
Del kyllinglårene i to ved leddet. Bland alle de andre ingrediensene i en liten plastpose. Ha kyllingen oppi og massér til olje og krydder er godt fordelt over alle kyllingbitene. La gjerne posen ligge en time eller to for å marinere kyllingen.
Legg kyllingen i en ildfastform. Gjerne med grønnsaker (se under). Stek i 15 minutter. Ta ut formen, øs litt av kraften over kyllingen, sett inn og stek i nye 15 minutter.
Legg på tallerken og øs av stekekraften over både kylling og tilbehør.
Som regel steker jeg denne retten sammen med noen grønnsaker. Da gir grønnsakene ekstra smak til kyllingen, og kraften fra kyllingen renner over grønnsakene og gjør dem vidunderlige. Det spiller ikke så stor rolle hva slags grønnsaker du bruker, men en av mine favoritter er squash, cherrytomater og løk. Jeg blander da gjerne grønnsakene i en bolle sammen med olivenolje, salt og pepper, før jeg har dem i den ildfaste formen. Kyllingstykkene legger jeg oppå grønnsakene før jeg setter alt sammen inn i ovnen. Noen grønnsaker kan kanskje trenge litt mer enn en halvtime i ovnen. Da steker jeg dem i 10-15 minutter før jeg har kyllingbitene på toppen og steker videre.
Her har jeg laget en blanding av squash, vårløk og litt hakket chili til å ha under kyllingen.
Her gir jeg deg bare grunnoppskriften på selve kyllingen. Som regel steker jeg den sammen med grønnsaker, og hva slags kommer an på hva jeg har i kjøleskapet. Et par tips gir jeg deg i uansett litt lenger ned.
Til fire personer trenger du:
6 kyllinglår
2-3 ts rosmarin
2 ts timian
4-6 hvitløksfedd
salt
pepper
olivenolje
1 ss sitronsaft
__________________________________________________________________
Sett ovnen på 220 grader.
Del kyllinglårene i to ved leddet. Bland alle de andre ingrediensene i en liten plastpose. Ha kyllingen oppi og massér til olje og krydder er godt fordelt over alle kyllingbitene. La gjerne posen ligge en time eller to for å marinere kyllingen.
Legg kyllingen i en ildfastform. Gjerne med grønnsaker (se under). Stek i 15 minutter. Ta ut formen, øs litt av kraften over kyllingen, sett inn og stek i nye 15 minutter.
Legg på tallerken og øs av stekekraften over både kylling og tilbehør.
Som regel steker jeg denne retten sammen med noen grønnsaker. Da gir grønnsakene ekstra smak til kyllingen, og kraften fra kyllingen renner over grønnsakene og gjør dem vidunderlige. Det spiller ikke så stor rolle hva slags grønnsaker du bruker, men en av mine favoritter er squash, cherrytomater og løk. Jeg blander da gjerne grønnsakene i en bolle sammen med olivenolje, salt og pepper, før jeg har dem i den ildfaste formen. Kyllingstykkene legger jeg oppå grønnsakene før jeg setter alt sammen inn i ovnen. Noen grønnsaker kan kanskje trenge litt mer enn en halvtime i ovnen. Da steker jeg dem i 10-15 minutter før jeg har kyllingbitene på toppen og steker videre.
Her har jeg laget en blanding av squash, vårløk og litt hakket chili til å ha under kyllingen.
lørdag 6. mars 2010
Egg Benedict
Lykken er Egg Benedict på en søndag morgen.
Til to personer trenger du:
2 (evt. 4) runde stykker av solsikkebrød eller sesambrød (bruk en kopp til å presse ut pene rundinger)
2 posjerte egg
1 liten porsjon hollandaise (jeg bruker 1 egg og 100 gram smør til to porsjoner egg benedict)
2 skiver skinke
__________________________________________________________________
Lag hollandaise etter denne oppskriften, men bare en tredjedel av den.
Posjer eggene etter denne oppskriften.
Legg de runde brødskivene på en tallerken. Jeg bruker ofte to skiver oppå hverandre for å få litt høyde, og for å være sikker på å ha nok brød til å få meg meg mest mulig saus og flytende eggeplomme uten å måtte bruke en skje på slutten av måltidet.
Legg en skinkeskive på hver av skivene. Anrett et posjert egg på toppen av skinkeskivene og hell hollandaise på toppen.
Til to personer trenger du:
2 (evt. 4) runde stykker av solsikkebrød eller sesambrød (bruk en kopp til å presse ut pene rundinger)
2 posjerte egg
1 liten porsjon hollandaise (jeg bruker 1 egg og 100 gram smør til to porsjoner egg benedict)
2 skiver skinke
__________________________________________________________________
Lag hollandaise etter denne oppskriften, men bare en tredjedel av den.
Posjer eggene etter denne oppskriften.
Legg de runde brødskivene på en tallerken. Jeg bruker ofte to skiver oppå hverandre for å få litt høyde, og for å være sikker på å ha nok brød til å få meg meg mest mulig saus og flytende eggeplomme uten å måtte bruke en skje på slutten av måltidet.
Legg en skinkeskive på hver av skivene. Anrett et posjert egg på toppen av skinkeskivene og hell hollandaise på toppen.
fredag 5. mars 2010
Oksehalesuppe
Hva er det med oksehaler som gjør at de lager verdens beste suppe? Lager du oksehalesuppe en gang, så garanterer jeg deg at du kommer til å gjøre det igjen.
1 kg oksehaler
smør
2 fedd hvitløk
1 gul løk
timian
2 ss tomatpuré
oksefond eller grønnsaksfond
salt & pepper
sherry
2 laurbærblad
vann
__________________________________________________________________
Brun oksehalene i smør. Legg dem over i en kjele. Stek løk og hvitløk, og legg dem over i kjelen sammen med oksehalene. Ha timian, tomatpuré, fond, pepper, laurbærblad og en klunk sherry (el. evt. portvin) i kjelen. Hell over vann til det dekker kjøttet. La koke i 3-4 timer. Kjøttet skal bli så mørt at det faller av benet.
smør
2 fedd hvitløk
1 gul løk
timian
2 ss tomatpuré
oksefond eller grønnsaksfond
salt & pepper
sherry
2 laurbærblad
vann
__________________________________________________________________
Brun oksehalene i smør. Legg dem over i en kjele. Stek løk og hvitløk, og legg dem over i kjelen sammen med oksehalene. Ha timian, tomatpuré, fond, pepper, laurbærblad og en klunk sherry (el. evt. portvin) i kjelen. Hell over vann til det dekker kjøttet. La koke i 3-4 timer. Kjøttet skal bli så mørt at det faller av benet.
onsdag 3. mars 2010
Indisk blomkål
4 porsjoner
ca 700 g blomkål i buketter
1 1/2 ts finhakket hvitløk
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
2 1/2 ts malt koriander
1 ts tørket bladkoriander
1/2 krm kanel
1/2 krm grovmalt svartpepper
1 krm kardemomme
1 krm spiskummin
1/2 krm malte nelliker
2 ss sitronsaft
2 ss matolje
3 ss vann
1/2 ts salt
__________________________________________________________________
Bland alt krydderet med salt og sitronsaft. Varm oljen i stekepannen og fres krydderblandingen i et par minutter. Tilsett vannet. Legg i blomkålen, rør rundt så blomkålen er godt dekket i krydderet og la koke på svak varme under lokk i syv til ti minutter. Rør rundt igjen.
Og ja, det skal være så lite vann i kjelen. Derfor er det viktig at du har så svak varme at det bare akkurat koker, slik at det ikke svir seg.
mandag 1. mars 2010
Benløse fugler
Jeg hadde helt glemt at disse eksisterte. Helt til jeg snublet over denne oppskriften på matprat.no. At det går an å glemme noe som er så godt? Har som vanlig gjort et par ørsmå justeringer på originaloppskriften for å få dem akkurat som jeg vil ha dem. Jeg får 6-8 kaker ut av denne oppskriften.
400 g kjøttdeig
100 g spekk eller bacon
¼ - ½ stk løk eller 1 stor sjalottløk
½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt nellik
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt allehånde
3 ss smør
6 dl vann
1 stk kjøttbuljongterning
___________________________________________________________________
Form flate porsjonskaker av kjøttdeigen. Skrell og finhakk løken. Finhakk spekk/bacon.
Bland sammen krydder og strø det på porsjonskakene. Legg på en blanding av løk og spekk/ bacon på midten av kakene og lukk dem igjen. Form dem som avlange boller. Klem dem godt sammen, sånn at skjøten ikke går opp under stekingen.
Stek bollene i smøret på middels varme til de har fått en fin brun farge. Legg dem over i en gryte med vann og buljongterning og la det småkoke på lav varme til de er gjennomkokt, ca. 15-20 minutter.
Bruk gjerne litt av kraften som basis i en fløtesaus.
100 g spekk eller bacon
¼ - ½ stk løk eller 1 stor sjalottløk
½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt nellik
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt allehånde
3 ss smør
6 dl vann
1 stk kjøttbuljongterning
___________________________________________________________________
Form flate porsjonskaker av kjøttdeigen. Skrell og finhakk løken. Finhakk spekk/bacon.
Bland sammen krydder og strø det på porsjonskakene. Legg på en blanding av løk og spekk/ bacon på midten av kakene og lukk dem igjen. Form dem som avlange boller. Klem dem godt sammen, sånn at skjøten ikke går opp under stekingen.
Stek bollene i smøret på middels varme til de har fått en fin brun farge. Legg dem over i en gryte med vann og buljongterning og la det småkoke på lav varme til de er gjennomkokt, ca. 15-20 minutter.
Bruk gjerne litt av kraften som basis i en fløtesaus.
En liten digresjon bare. Jeg oppdaget akkurat at lchf-bloggen lå på 2. plass på bloggurat i kategorien "vegetar". Er ikke det litt ironisk? Jeg er og blir en kjøtteter, og denne siden må da tidvis være en vegetarianers verste mareritt...?