torsdag 29. mars 2012

Kylling Suuqar med squash

Superenkel og god kyllingrett fra Somalia.



500 g kyllingkjøtt i terninger (enklest med filet, best med lårkjøtt)

1 stor squash i skiver

1 løk - i tynne skiver

1 fedd hvitløk (kan utelates)

1 ts eddik

1 ts spisskummin

1/2 ts chilipulver (eller finhakket fersk chili, tilpass etter ønsket styrke)

salt & pepper

rapsolje

2 ts sitronsaft

evt. smør

litt finhakket koriander (eller bladpersille)
______________________________________________________________________________

Brun kyllingkjøttet på høy varme i oljen. Tilsett spisskummin, chilipulver, salt og pepper.

Tilsett løken og stek videre under omrøring til løken er blitt myk. Tilsett squash, sitron og eddik. Rør videre til squashen er mør. Rør inn korianderen rett før servering. Jeg synes også det er godt å røre inn en god ss eller to med smør de siste par minuttene av steketiden.

Server for eksempel med blomkålris.


mandag 26. mars 2012

Urtekjeks med sesamfrø

Dette ble fantastisk gode kjeks til ost. Også så godt det luktet på hele kjøkkenet da de ble stekt! Oppskriften er en videreutvikling av oppskriften på mandelkjeksene som jeg postet for et par år siden. Disse ble ikke like pene, men selv om mandelkjeksene er kjempegode så må jeg si at disse slår mandelkjeksene ned i støvlene på smak. Eneste problemet med denne oppskriften er at den er for liten. Neste gang dobler jeg den, for disse kjeksene forsvant fort.




1 dl finmalte mandler (jeg har brukt skåldede mandler i kjeksene på bildene)

1, 5 dl rista sesamfrø

2 eggehviter

1/2 dl revet ost (gjerne parmesan, men vanlig gulost funker også)

tørkede urter (f. eks. basilikum, oregano, rosmarin, timian)

1 - 2 ts fiberhusk

olivenolje
______________________________________________________________________________


Sett ovnen på 160 grader.

Kjør osten sammen med eggehvitene i en blender, slik at det blir en jevn væske.

Bland sammen alle ingrediensene. Ha en liten dæsj olivenolje i deigen. Juster eventuelt deigen med et par ss vann om den blir for tørr. Har du brukt vanlig ost istedenfor parmesan, så må du salte deigen.

Smør et flak bakepapir med litt olivenolje. Pass på at det ikke blir så mye olje. Et tynt lag holder.

Ha deigen over på bakepapiret. Fukt hendene med kaldt vann, og bruk fingrene til å presse deigen utover bakepapiret til en til en stor tynn flate. Skjær flaten i passe store ruter. Strø evt. litt salt over om du vil ha litt ekstra salt smak på kjeksene.

Stek kjeksene på 160 grader i ca 30 - 40 minutter. Følg med underveis. Steketiden kan variere og er avhengig av tykkelsen på kjeksene. De skal begynne å bli litt gyldne, og når du tapper på overflaten med fingerneglen skal du kjenne at den er blitt hard og sprø. La dem kjøle av på en rist.

Server med god ost.




lørdag 24. mars 2012

Omelettwrap med røkt ørret

Jeg fant tidenes beste røkte ørret på Bondens marked for et par uker siden. Einerøkt regnbueørret fra Leiren laks kommer i en helt annen liga enn røkelaksen/ørreten du finner i butikken. Fisken fra Leiren laks er røkt i et ombygd sauefjøs på Stamnes, etter en oppskrift som har gått i generasjoner. Det kjennes på smaken det ligger mye kunnskap og kjærlighet bak dette produktet. Jeg gleder meg allerede til neste gang Leiren laks kommer til et Bondens marked i nærheten av meg.

Når jeg hadde så god ørret så måtte jeg gjøre litt ekstra stas på den. Får du ikke tak i akkurat Leiren laks sin regnbueørret, så kan du selvsagt bruke annen røkt ørret eller laks i denne oppskriften.


litt smør til steking

1-2 egg (avhengig av størrelsen på eggene og størrelsen på stekepannen din)

litt fløte (ca 1 ss per egg)

pepper

kremost/snøfrisk/rømme/creme fraiche

røkt ørret (eller røkt laks) i skiver

litt grønne salatblader / ruccola / babyleaf / spinat / bladpersille /friske urter

litt cottage cheese
_______________________________________________________________________________

Pisk egg og fløte lett sammen. Smelt litt smør i en stekepanne og stek en tynn tynn omelett i pannen. Når omeletten er så tynn er det knapt nødvendig å snu den. Den stivner tvers igjennom. Bare pass på at den ikke steker alt for lenge, for da blir den sprø og vanskelig å rulle sammen.

Legg den tynne omeletten på en tallerken. Smør kremost (eller snøfrisk, rømme eller créme fraîche) på omeletten. Legg et lag med tynne skiver røkt ørret (eller laks) oppå osten. Strø grønt og litt cottage cheese oppå ørreten. Pepre. Rull sammen og spis.

Her er omelettwrap'en før rulling. Her har jeg brukt den tyrkiske kremosten karnyak til å smøre omeletten og ruccola og bladpersille som grønt.

tirsdag 20. mars 2012

Blomkål i carbonarasaus

Jeg er så begeistret for carbonarasaus. Det finnes nesten ikke den ting som ikke bare kan puttes i en carbonarasaus og med ett bli noe av det beste jeg har spist. Også er den så anvendelig at den passer til nesten alt. Blomkål i carbonarasaus er kjempedeilig tilbehør til både fisk, fugl og kjøtt. Jeg spiser gjerne blomål i carbonarasaus helt for seg selv også. Eller med litt sprøstekt bacon.

Fremgangsmåten er den samme uansett hva jeg lager den til, bortsett fra urtene. Jeg smakssetter nemlig blomkålcarbonaraen med urter som passer til det jeg serverer den til. Gressløk og bladpersille passer til alt, dill passer fint til fisk, og salvie er fantastisk til kylling.


1 blomkål

3 eggeplommmer

1,5 dl fløte

5 toppede ss revet parmesan

en neve hakkede urter etter smak

salt & pepper
_______________________________________________________________________________

Skjær blomkålen opp i terninger eller små buketter. Ha de i en kjele med saltet vann, kok opp og la koke et par minutter. Du vil at blomkålen skal begynne å bli mør, men at den fortsatt har litt tyggemotstand. Hell av vannet og la stå og dampe av seg mens du lager sausen. Hvis jeg likevel har ovnen i gang, så hender det at jeg heller ovnsbaker blomkålbitene til de begynner å få litt farge i kantene. Da synes jeg blomkålcarbonaraen  blir enda bedre, men det tar jo litt lenger tid.

Ha eggeplommer, fløte og parmesan i en kjele. Varm opp på medium varme under konstant røring til sausen tykner. Det går fort. Det er ikke meningen at sausen skal stå og koke. Da koagulerer eggeplommene og du får noe som ligner mer på en sausete eggerøre.

Smak til med pepper og evt. litt salt.

Tilsett urter og blomkål.  Har sausen blitt for tykk kan du også spe med ørlittegrann fløte.

Vend blomkålen godt inn i sausen til all blomkålen er dekket med saus.


Her har jeg servert blomkålcarbonaraen til et par medisterkaker. Ettersom at jeg hadde ferdige medisterkaker i fryseren som bare trengte oppvarming, så ble dette middag på godt under et kvarter. Sånne oppskrifter er uvurderlige i hverdagen altså.

lørdag 17. mars 2012

Vietnamesisk nudelsalat

For å få en lavkarbovariant av en av mine vietnamesiske favorittretter, må man bruke de japanske shiratakinudlene. Men det gjør ingenting. Shiratakinudler ligner veldig på glassnudlene som tradisjonelt brukes i denne salaten. Jeg har skrevet litt mer om shiratakinudler i forbindelse med oppskriften på Pad Thai.



To porsjoner

1 pk shiratakinudler i lake

rapsolje til steking

finsnittet isbergsalat (eller hjertesalat eller kinakål)

strimlet agurk

finsnittet stangselleri

en neve bønnespirer

finsnittet vårløk

peanøtter (eller sprøstekt løk)

ferdig stekt kylling i biter (eller strimlet, stekt biffkjøtt)


Dressing:

1 liten ss revet fersk ingefær

1 revet hvitløksfedd

1 liten rød chili uten frø - finhakket

limejuice av en halv lime

2 ss fiskesaus (nam pla)

2 ss vann

1 ts sukrin

1 ss peanøttolje (eller rapsolje)

litt sesamolje
______________________________________________________________________________

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen i et glass med lokk. Skru igjen lokket og rist godt.

Skyll shiratakinudlene godt i et dørslag. Varm olje i en panne og stek shiratakinudlene et par minutter. Tilsett halvparten av dressingen og stek videre i et minutt eller to.

Legg salaten i bunn av to dype tallerkner. Legg de varme nudlene over salaten. Ha agurk, bønnespirer, vårløk, stangselleri og kylling/kjøtt på toppen. Hell over resten av dressingen og topp med peanøtter eller sprøstekt løk.

Spis med pinner om du kan.




torsdag 15. mars 2012

Saus og dip til skalldyr



En av de enkleste måtene å servere et lekkert og godt måltid til mange gjester er å gå for et skalldyrsbord. Tilberedelsene er minimale, men resultatet er fantastisk. Fordel for eksempel krabbeklør, kreps, blåskjell, stekte kamskjell og noen store gode reker på fat sammen med sitronbåter. Blåskjell er enkelt og kjapt å dampe i hvitvin, krabbeklørne må bare knuses litt lett med hammer og kamskjellene stekes i smør. Strø litt ferske urter over blåskjellene og kamskjellene som pynt. Så lager man 3 - 5 forskjellige diper/sauser, blander sammen en grønn salat med en enkel dressing på olje, eddik, salt og pepper, og serverer det hele med godt (lavkarbo) brød. Og selvfølgelig, ikke minst, med uanstendige mengder musserende eller hvitvin.

Forresten trenger man ikke ha gjester for å servere skalldyr. Det er jo bare å nedjustere litt. Litt krabbeklør, noen sitronbåter, et par dip'er, lavkarbobrød og en flaske prosecco, så er fredagskvelden i boks for min del.

Her kommer noen forslag til diper og sauser som er gode til skalldyr. Fremgangsmåten er den samme for alle. Bland godt, og la stå et par timer i kjøleskap før servering.



SØT CHILIDRESSING

3 dl creme fraiche

1 ss sambal oelek

1 ss sukrinmelis

1 ss risvineddik

1 lite hvitløksfedd - finhakket/revet

et par klyper salt

evt. litt finhakket koriander

evt. litt finrevet fersk ingefær



SENNEPSDRESSING MED DILL

2 dl rømme/creme fraiche

1 dl majones

1 ss skånsk sennep

2 - 3 ss frisk finhakket dill



AVOCADODRESSING

1 moden avocado

3 dl rømme

1 båt hvitløk

1 ss limesaft/sitronsaft

salt & pepper



DILLDRESSING

1,5 dl majones

1 dl rømme

saften av en halv sitron

4 ss finhakket dill

4 ss finhakket persille

1 - 2 ts sukrinmelis


KARRIDRESSING

1 dl rømme

1 dl majones

1 - 2 ss karri


URTEDRESSING

2 dl rømme

2 ss sitronsaft

2 - 3 ts sukrinmelis

salt & pepper

3 ss finhakkede friske urter (f.eks en blanding av rosmarin, basilikum og timian)


REMULADESAUS

1 dl rømme/creme fraiche

1 dl majones

1/2 dl finhakket sylteagurk

1 ts skånsk sennep

1 - 2 ss kapers - hakket

pepper

evt. hakket gressløk

mandag 12. mars 2012

Kyllingsuppe med sopp og asparges

God og mettende suppe.


Fire porsjoner


3 kyllinglår

3 hvitløksfedd

1 løk

en skvett hvitvin/hvitvinseddik

noen timiankvaster (eller tørket timian)

noen never sopp

1 liten bunt asparges

2 dl fløte

salt & pepper
_______________________________________________________________________________

Ha kyllinglår, hele hvitløksfedd, løk i båter og litt timian i en kjele. Hell over vann til vannet dekker alle ingredisene. Kok opp og la putre på svak varme i 45 - 50 minutter. Fisk kyllinglårene opp av kraften og la dem kjøles litt ned slik at du klarer å håndtere dem. Nå skal de være såpass møre at du kan bruke en gaffel til å dra kyllingkjøttet av beina. Ha beina tilbake i kraften og la kraften putre videre mens du forbereder resten av suppa.

Del soppen og asparges i passe biter. Riv eller skjær kyllingkjøttet i mindre biter.

Ha godt med smør i en kjele. Stek soppen til den slipper væsken. Ha en liten skvett hvitvin eller hvitvinseddik i kjelen, og la det frese bort. Har du ikke hvitvin eller hvitvinseddik er det ingen krise, da bare smaker du til med litt sitronsaft til slutt for å få litt syre i suppa.

Sil kraften over soppen og hiv rester av bein, løk og hvitløk. Kok opp. Tilsett et par desiliter fløte. Her må du vurdere om du også skal tilsette mer vann om du hadde litt lite kraft. Jeg tilsetter vann dersom jeg har noe særlig mindre enn 7 - 8 desiliter kraft. Kok opp igjen. La putre noen minutter før du tilsetter kylling og asparges.  La koke videre et par minutter til aspargesen er passe mør. Smak til med salt (eller fond), rikelig med pepper og litt frisk timian.

lørdag 10. mars 2012

"Hummus" (eller egentlig en squashdip)


En av mine absolutt største svakheter er hummus. Jeg kan nærmest leve på midtøstenbrød (khubz / markouk / lavash) med hummus. Så hvis jeg tar noen avstikkere fra den (ikke egentlig så) smale lavkarbosti, så er det veldig sannsynlig at det er hummus som står på menyen. Ja og disse flate midtøstenbrødene da. De hører liksom til.

Brødet er en historie for seg selv. Men når det gjelder hummusen er jo ikke egentlig den det verste man kan spise i et lavkarboperspektiv. Jeg er sikker på at Fedon ville sagt at det er helt ok. Men for mange av oss som er litt strengere enn Fedon, så er hummus egentlig på nei-lista. Så da jeg snublet over denne lavkarbo hummusoppskriften, så måtte jeg teste den ut sporenstreks (med et par justeringer på fremgangsmåten).

Det er faktisk ganske snålt at noe som har squash som base kan bli såpass "hummusete". Det er nok tahinien som gjør det. Jeg kommer nok til å havne på hummuskjøret fremover også, men dette er faktisk et bra alternativ. Den ligner på kikerthummus og er skikkelig god. Det er egentlig synd at den blir forvist til kategorien "lavkarbomat som etterligner høykarbomat". Den burde få lov til å være god nok i seg selv som - rett og slett - squashdip.


4 kopper skrelt og hakket squash

3/4 kopp tahini

1/2 kopp friskpresset sitronjuice

1/4 kopp god olivenolje (pluss litt ekstra til risling)

3-4 hvitløksfedd

salt

2 ts spisskummin (eller etter smak)
_______________________________________________________________________________

Ha squashen i et dørslag. Strø litt salt over. La squashen stå å renne av seg i 20 minutter. Saltet vil trekke ut en del av fuktigheten i squashen. Bruk hendene og klem ut litt mer av vannet etter at squashen har fått stå en stund. Men du trenger ikke overdrive. Litt fuktighet kan godt være igjen i squashen. Er du redd for at det er for mye salt bør du skylle litt av squashen og klemme ut vannet igjen før den skal brukes.

Ha tahini og sitronsaft i en blender/kjøkkenmaskin og kjør til en glatt masse. Tilsett alle de andre ingrediensene og kjør videre til en glatt dip. Smak til om du vil justere mengden salt, spisskummin eller sitronsaft.

Hvis dip'en er helt rennende betyr det antageligvis at du har hatt for lite tahini i. Tilsett da litt mer tahini. Hummusen kommer kanskje til å være en del mer flytende enn vanlig hummus med det samme. Men gir du den noen timer (eller natten over) i kjøleskapet, så setter den seg og blir mer som hummus i konsistensen.

Ha hummusen i en skål. Risle litt god olivenolje over, og dryss gjerne litt paprikapulver og/eller za'atar over før servering.

torsdag 8. mars 2012

Fransk løkdip

Digg dip! Litt mer jobb en den gjennomsnittlige dipen. Men det synes jeg det er verdt.



2 gule hakket løk

rikelig med olivenolje

1/2 kopp majones

1/2 kopp kremost

1/2 kopp rømme

2 ts sitronsaft

2 ts worcestershiresauce

noen dråper tabasco

1/2 ts tagatesse/sukrinmelis

1 vårløk eller gressløk

friske grønnsaker som blomkål, agurk, stangselleri, paprika o.l. til servering
_______________________________________________________________________________

Varm opp olivenolje på middels varme i en panne. Tilsett hakket løk og stek til løken er myk og begynner å få farge - omtrent ti minutter.

Rør sitronsaft, sukrinmelis, salt og pepper. Sett ned varmen og stek videre på svak varme til løken er lett karamellisert, ca. 20 minutter.

Sett løken til side og la den avkjøles.

Visp  sammen majones, rømme og kremost. Denne dip'en er ganske tung. Du kan gjøre den ørlittegrann "lettere" ved å bytte ut majonesen med mer rømme om du ønsker det. Tilsett løken og bland godt. Smak til med worcestershiresauce. Nå kan du velge om du vil ha dipen "chunky", eller om du vil ha den glatt. Vil du ha den glatt kjører du den i blender eller med stavmikser, slik at løken blir most inn i de andre ingrediensene.

La dippen stå og sette seg i kjøleskapet i fire timer eller natten over. Server med finhakket vårløk eller gressløk på toppen.

Her er dip'en servert sammen med ostechips. Den kan også serveres sammen grønnsaker som blomkålbuketter, paprikastaver, stangselleri, agurkstaver, eller med kyllingvinger.

søndag 4. mars 2012

Mandelvafler - lavkarbo selvfølgelig

Jeg har lenge vært på jakt etter en god oppskrift på lavkarbovafler. Utfordringen min er at jeg er litt sær på ingrediensene, og helst vil lage mat uten at jeg trenger å svinge innom helsekosten eller nettbutikken for å handle inn ingredienser. Det vil si at jeg vil ha en oppskrift uten for eksempel johannesbrødkjernemel, bakemix eller proteinpulver. Denne oppskriften har jeg sett flere versjoner av rundt om kring, og er inntil nå den beste jeg har prøvd. Men jeg er ikke 100 % fornøyd. De blir litt tørre synes jeg. Noe som i grunn er litt snodig, med tanke på hvor mye fett de egentlig inneholder. Jeg spekulerer i om det hadde hjulpet å bytte ut noe av rømmen med kremost? Og kanskje redusere litt på mandlene? Det skal forsøkes neste gang jeg lager vafler. Om jeg ikke heller tester ut tipset jeg har fått om at røra til de amerikanske pannekakene også funker som vaffelrøre... Uansett, med en god klatt rømme på toppen av vaffelhjertene, sammen med litt bær, så blir de deilige i alle fall.



3 egg

2 - 3 dl rømme

50 g smeltet smør

vanilje

noen klyper kardemomme

1 ts bakepulver

2 - 3 ts sukrinmelis (smak på røra!)

2,5 dl finmalte skåldede mandler

1 ss fiberhusk
_______________________________________________________________________________

Pisk eggene sammen med 2 dl rømme. Visp inn resten av ingrediensene. Smak til om du synes det er passe søtt. Tilsett evt. mer sukrin. La stå og svelle i et kvarter.

Dersom røra er blitt for tjukk tilsetter du mer rømme. Er den for tynn tilsetter du mer fiberhusk, og lar den svelle litt til.

Stek i vaffeljern. Det er trolig ikke nødvendig å smøre vaffeljernet ditt. Røra er feit nok i seg selv.

Server med rømme og bær.


fredag 2. mars 2012

Kje i dill- og rømmesaus

Kje er en fantastisk råvare, som jeg skulle ønske det var lettere å få tak i. Nå i helgen er det matfestivalen Forsmak på Vulkan i Oslo, og der er jeg temmelig sikker på at det vil blir mulig å få tak i kje. Så i anledning matfestivalen gir jeg dere en god og enkel oppskrift med kjekøtt i seg.



ca. 1,2 kg spekje (kje grytekjøtt med bein)

Smør

1 ts salt

Pepper

3 dl vann

2 store never hakket frisk dill

1 boks seterrømme

1 liten løk i båter
__________________________________

Brun kjøttet i smør i en stekepanne. Legg det over i en kjele. Ha en del av vannet i stekepannen og kok ut pannen. Ha vannet fra pannen og resten av vannet i kjelen sammen med kjøtt, salt og pepper.

Kok opp. Skru ned varmen, og la kjøttet stå og trekke rett under kokepunktet i en times tid. Hvis kjøttet ikke har begynt å slippe beinet må du la det trekke litt lenger.

Tilsett  rømme, løk og dill. Kok opp. La stå og trekke/småputre i et kvarters tid.

Server med grønnsaker. Jeg synes kokt blomkål og brokkoli passer bra til denne retten.



torsdag 1. mars 2012

Lavkarbo Iskaffe

Iskaffe er en av mine store svakheter. Da er det flaks at det går an å lage en lavkarbovariant.

Illustrasjonsfoto: Jamieanne / CC: nc-nd.


To glass

2 toppede ts nescafé espressopulver

3 ts sukrinmelis

0,5 dl kokende vann

2 dl kaldt vann

1 dl fløte

masse isbiter
_______________________________________________________________________________

Løs opp sukrin og kaffepulver i det kokende vannet. La evt. kjøle av litt om du har tålmodighet til det. Ha masse isbiter i en shaker, ståltermos eller annen egnet beholder med lokk. Hell kaffeblanding, vann og fløte i shakeren/beholderen. Rist godt. Smak om du synes det er passe søtt/sterkt og passe mye fløte/vann. Hell iskaffen sammen med isbiter over i to glass.

Iskaffen kan også tilsettes smakstilsetninger som vanilje, kanel eller sjokolade.

Hvis du vil kjøre den fancy varianten kan du lage isbiter av kaffe istedenfor å bruke de vanlige isbitene og vispe litt krem til topping.