▼
torsdag 15. mars 2012
Saus og dip til skalldyr
En av de enkleste måtene å servere et lekkert og godt måltid til mange gjester er å gå for et skalldyrsbord. Tilberedelsene er minimale, men resultatet er fantastisk. Fordel for eksempel krabbeklør, kreps, blåskjell, stekte kamskjell og noen store gode reker på fat sammen med sitronbåter. Blåskjell er enkelt og kjapt å dampe i hvitvin, krabbeklørne må bare knuses litt lett med hammer og kamskjellene stekes i smør. Strø litt ferske urter over blåskjellene og kamskjellene som pynt. Så lager man 3 - 5 forskjellige diper/sauser, blander sammen en grønn salat med en enkel dressing på olje, eddik, salt og pepper, og serverer det hele med godt (lavkarbo) brød. Og selvfølgelig, ikke minst, med uanstendige mengder musserende eller hvitvin.
Forresten trenger man ikke ha gjester for å servere skalldyr. Det er jo bare å nedjustere litt. Litt krabbeklør, noen sitronbåter, et par dip'er, lavkarbobrød og en flaske prosecco, så er fredagskvelden i boks for min del.
Her kommer noen forslag til diper og sauser som er gode til skalldyr. Fremgangsmåten er den samme for alle. Bland godt, og la stå et par timer i kjøleskap før servering.
SØT CHILIDRESSING
3 dl creme fraiche
1 ss sambal oelek
1 ss sukrinmelis
1 ss risvineddik
1 lite hvitløksfedd - finhakket/revet
et par klyper salt
evt. litt finhakket koriander
evt. litt finrevet fersk ingefær
SENNEPSDRESSING MED DILL
2 dl rømme/creme fraiche
1 dl majones
1 ss skånsk sennep
2 - 3 ss frisk finhakket dill
AVOCADODRESSING
1 moden avocado
3 dl rømme
1 båt hvitløk
1 ss limesaft/sitronsaft
salt & pepper
DILLDRESSING
1,5 dl majones
1 dl rømme
saften av en halv sitron
4 ss finhakket dill
4 ss finhakket persille
1 - 2 ts sukrinmelis
KARRIDRESSING
1 dl rømme
1 dl majones
1 - 2 ss karri
URTEDRESSING
2 dl rømme
2 ss sitronsaft
2 - 3 ts sukrinmelis
salt & pepper
3 ss finhakkede friske urter (f.eks en blanding av rosmarin, basilikum og timian)
REMULADESAUS
1 dl rømme/creme fraiche
1 dl majones
1/2 dl finhakket sylteagurk
1 ts skånsk sennep
1 - 2 ss kapers - hakket
pepper
evt. hakket gressløk
Spiste blåskjell på Fransk maner forleden...hvitvinsdampet med aioli og (hold deg fast) pommes frittes!! Utrolig godt og syndig ! Fransk junk food på sitt beste :)
SvarSlettHjemme kan en jo bruke selleri-frittes!
Åh! Nam! Også pommes frites da! Din gærning! Haha. (Men jeg lar meg ikke sjokkere Nannah, jeg har akkurat vært ute og spist skikkelig italiensk pizza med hvetebunn og greier. Og kremt... tiramisu til dessert.)
SlettMmmmm....er sikker på at de dressingene kan brukes til mye annet godt også i tillegg til skalldyr.
SvarSlettJa, det gjør de nok :)
SlettNam! Masse gode oppskrifter Frida :-)
SvarSlettTove
http://sjelemat.blogspot.com/
Takk Tove:)
SlettSå gott!
SvarSlett/ Jenny
Det ser kjempegodt ut, og du tar fantastiske bilder!
SvarSlettTusen takk Trond :)
SvarSlettDette så jo utrolig fristende ut - merker meg disse :)
SvarSlettTakk Makro :)
Slett