mandag 30. november 2009

Kremostmuffins

(eller Cream Cheese Muffins)

Av og til er det godt med dessert. Og ostekake i alle former og varianter er noe av det beste jeg vet. Her kommer det en veldig enkel variant av søte ostemuffins. Oppskriften kan varieres med ulike krydder og bær. Sist jeg laget disse fikk jeg ni muffins, men antallet muffins kan bli mindre dersom du ikke har noe fyll i dem.

   

1 pk Philadelphia kremost

2 egg

1 ts vaniljeekstrakt (smak til, den hjemmelagede varianten vil nødvendigvis variere i styrke)

1/2 - 1 ss sukkererstatning (f. eks. sukrin)

1 ss rømme

2 ts sitronsaft

  

Valfritt fyll:

bringebær

blåbær

nøtter

sjokolade

kanel

muskat

revet skall av sitron, lime eller appelsin

Eller hva du nå enn måtte ha av egne gode ideer.

____________________________________________________________________

Kjør osten i microen i 30 sekunder for å gjøre den mykere. Bland den med alle ingrediensene utenom fyllet i en blender.

Fordel røra i muffinsformer og putt ditt yndlingsfyll oppi sammen med røra. Du kan velge å blande fyllet med røra, eller bare strø det over på toppen.

Sett muffinsene i ovnen på 175'C i ca. 20 minutter.

Avkjøl muffinsene før du spiser dem.

Her er tre ulike varianter. En med bringebær, en med hasselnøtter og en med kaneldryss. Server dem gjerne med litt pisket kremfløte.

  


lørdag 28. november 2009

Kremet spinat med bacon

Nok til fire

  

400 g fersk spinat

4-5 striper bacon - finhakket

1 fedd hvitløk- finhakket

1 liten løk - finhakket

1 klype muskat

Salt og pepper

2 ss smør

1 kopp kremfløte

____________________________________________________________________

Fjern de tykke stilkene fra spinatbladene. Vask spinaten godt og rist vannet godt av.

Forvell spinaten i kokende vann til spinaten faller sammen. Dette tar ikke mer enn et minutt eller to. Hell av det kokende vannet og skyll spinaten i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Klem det kalde vannet ut av spinaten. Hakk spinaten.

Stek hakket bacon i en panne til baconet slipper sitt eget fett. Tilsett løk og hvitløk og stek til løken er blank.

Smelt smøret i pannen sammen med løk og bacon. Tilsett fløten og la koke et par minutter Smak til med salt, pepper og muskat.

Tilsett spinaten til slutt. Rør rundt og varm opp.

Server!

Bildet er hentet fra simplyrecipes.com som også har den originale oppskriften som inneholder mel og melk istedenfor fløte.

  

Enkel tomatrelish

Denne er kjapp og enkel og supergod til for eksempel speilegg og bacon eller til pølsene.

En neve cherrytomter
En ss finhakket salatløk
En klunk god olje, f.eks. avocadoolje
Et dryss finhakket persille
Nykvernet pepper og salt
____________________________________________________________________
Del cherrytomatene i fire. Bland sammen alle ingrediensene. La gjerne stå et kvarters tid før du spiser.


Hjemmelaget vaniljeekstrakt

Denne har jeg funnet på Clotilde Dusouliers matblogg. Ekte vanilje kommer fra vaniljeorkideen - opprinnelig fra Mexico - og må ikke forveksles med vanilin som er et billigere syntetisk fremstilt produkt. Vanilin er det som brukes i vaniljesukker, vaniljeessens og de fleste andre produkter som selges i Norge med "vaniljesmak".
Vanilje er fantastisk i de fleste desserter og søte drikker. Ikke bare setter vaniljen en vidunderlig smak, men den gjør at du trenger mindre søtt i desserten fordi vaniljen i seg selv gir en søtlig smak. Dessuten skjuler vaniljen den bismaken som er helt uungåelig dersom du bruker kunstig søtning.
En av mine yndlingsdesserter er friske bringebær med pisket krem søtet med en klype sukrin og vaniljeekstrakt. Gjerne med hakkede rista mandler og sjokoladesaus laget av smeltet mørk sjokolade og Cocosa. Jeg bruker også vaniljeekstrakt  kakao og hjemmelaget sjokolade.
 
3 medium store vaniljestenger
1 kopp rom eller vodka (rom gir selvsagt romsmak til ekstrakten)
____________________________________________________________________
Hell kokende vann i et lite rent syltetøyglass med tett lokk. La vannet stå i glasset i 10 minutter for å sterilisere glasset. Hell ut vannet.
Skjær vaniljestengene på langs og putt dem i syltetøyglasset. Hell spriten over, sett på lokket og rist på glasset. Sett glasset på et mørkt og kjølig sted og la det stå i 8 uker. Rist på glasset et par ganger i uka. Ekstrakten vil bli mørkere og mørkere i løpet av de 8 ukene.
Etter at du har begynt å bruke av ekstrakten kan du med jevne mellomrom etterfylle glasset med sprit. Når du bruker vaniljefrø i andre oppskrifter tar du vare på de tomme stengene og legger dem i glasset med ekstrakt. Ta ut gamle vaniljestenger dersom det blir litt fullt i glasset. Hvis du fortsetter å "mate" glasset på denne måten vil du ha deilig vaniljeekstrakt for evig og alltid.




Her har jeg helt litt av vaniljeekstrakten sammen med en vaniljestang over på et mindre flaske. Det har gått et par uker og ekstrakten har fått litt farge. Den skal bli mørkere, og nytt bilde kommer når ekstrakten har fått stå noen uker til.

Ovnsbakt Ratatouille

En oppskrift fra Clotilde Dusoulier.


2 løk

2 fedd hvitløk

1 aubergine

1 squash

2 grønne paprika

8 små tomater

2 kvister rosmarin

2 kvister timian

olje

salt og pepper

____________________________________________________________________

Sett ovnen på 180'C.

Skjær alle grønnsakene i skiver.

Ha alt i en ildfast form. Ha på salt og pepper og ha over litt olivenolje.

Dekk formen med aluminiumsfolie og bak i 45 minutter.

Fjern aluminiumsformen og bak i 30-45 minutter til. Den er ferdig stekt når grønnsakssaftene i bunn har fordampet.

Fjern urtekvastene før du serverer.


Bildet er tatt av Sifalcia. VIlkårene for videreformidling av bildet finner du her.

tirsdag 24. november 2009

Foliebakt pestoørret

Dette må være en av verdens enkleste fiskeretter. Også så god da gitt!



Filet av ørret
Smør
Pesto
______________________________________________________________________

Sett stekeovnen på 200'C. Renskjær fileten for bein, men behold gjerne skinnet på. Smør et flak aluminiumsfolie med smør. Ikke vær gnien på smøret. Legg laksefileten på folien med skinnsiden ned. Smør et passe tykt lag med pesto på toppen av fileten. Pakk inn fileten i folien. Sett i ovnen og stek i ca. 15 - 25 minutter (avhengig av størrelsen/tykkelsen på fileten).

Server med f.eks agurksalat, vanlig salat, asparges eller kokt blomkål.

Squashlapper

500 g squash

2,5 ss soyamel eller bakemix.

1 egg

1/2 hakket rød chili

1 finhakket hvitløksfedd

75 g revet cheddarost

salt og pepper

smør til steking

____________________________________________________________________

Riv squashen og legg den på et kjøkkenhåndkle. Klem ut væsken. Bland mel og egg. Tilsett squashen og resten av ingrediensene. Form til passe store lapper og stek ca. 4 minutter på hver side. Server gjerne med røkt laks eller ørret og en klatt rømme.

 

Sennepsstuet rosenkål

Denne har jeg stjælt fra Nannah på lavkarbo.no. Nydelig til medisterkaker, ribbe, julepølse eller annet svinekjøtt.

600 g rosenkål
2 dl kremfløte
1 liten rødløk
1,5 ss grov skånsk sennep
Ribbefett eller smør
salt og pepper
____________________________________________________________________

Kok rosenkålen såvidt mør. La den renne godt av og del den i to . Finhakk løken. Smelt fettet i en panne og la det boble uten å bli brunt. Hell i fløten og kok opp. Skru ned varmen å la den småkoke i 5 min på svak varme til fløten tykkner litt. Smak til med sennep. salt og pepper.
Bland i kålen og dryss løken over.

Sennepsstuet rosenkål servert til medisterkaker.

søndag 22. november 2009

Tunfiskrøre

Dette er en tunfisksalat som jeg har elsket i alle år. Det som er så herlig med å leve på lavkarbokost er at all den deilige majonesen i min elskede tunfisksalat plutselig kan spises uten dårlig samvittighet. Jeg pleier å ha en boks med tunfiskrøre stående i kjøleskapet de ukene jeg vet at det kommer til å bli litt travelt. Et par tre hjertesalatblader fylt med tunfiskrøre er en kjapp og god start på dagen. Tunfiskrøren er også god sammen avocado eller egg.





1 boks tunfisk i olje

1-2 stilker vårløk - hakket

4-5 cornichonger (eller en liten neve sylteagurker i skiver) - hakket

evt. 2-3 ts seterrømme

pepper

rikelig med majones
____________________________________________________________________

Press oljen ut av tunfisken. Bland sammen alle ingrediensene. Ha i litt og litt majones til passe konsistens.

Kjapp frokost
   

Spinat- og Fetamuffins

1 pk (400g) tint spinat
140 g fetaost

1 båt hvitløk
4 egg

1 dl fløte
1/4 ts muskat

1/2 ts nykvernet pepper
litt finhakket chili

revet parmesan/gulost
____________________________________________________________________

Bruk gjerne spinat som ikke er finhakket. Da hakker du den bare lett. Klem ut overflødig vann.
Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra parmesan/gulost. Fordel i et smurt muffinsbrett. Strø ost over og stek på 175 grader i ca 30 min. eller til eggeblandingen har stivnet.
Hvis du blander noe av osten i røren blir muffinsene litt fastere.

  
 

Skaldemaninspirerte medisterkaker

Disse er til dels inspirert av Skaldemans fakirbiffer.


1 kg medisterdeig

3 dl fløte

5 eggeplommer

2 egg

1 ts nyrevet muskatnøtt

2 ts ingefærpulver

salt & pepper
____________________________________________________________________

Ha krydderet i deigen og spe deigen litt etter litt med fløte, egg og eggeplommer. Stek ca. 12 medisterkaker i rikelig med smør.
Hvis du vil ha saus kan du koke ut stekepannen med fløte etter at kakene er stekt.


Medisterkaker servert med sennepsstuet rosenkål
   

Chimichurri

Nydelig kald urtesaus fra Argentina. Deilig å helle over all slags kjøtt.

2 dl god olivenolje
1 stk presset sitron
2 ss finhakket bladpersille
2 båter finhakket hvitløk
4 finhakkede sjalottløk
2 ss finhakket frisk basilikum (og evt. timian og/eller oregano)
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
____________________________________________________________________
Bland sammen og la stå og trekke en stund før bruk.


Bildet er tatt av Clark Maxwell. Vilkårene for videreformidling av bildet finner du her.

Ostegratinerte auberginer med kylling og blåskimmelost

Dette er en av mine absolutte favoritter. Blåskimmelost og aubergine passer veldig godt sammen.


1 stor aubergine
Olivenolje
Smakssterk blåskimmelost (jeg liker å bruke den svarte castelloen)
Jarlsbergost eller Sveitserost
1/2 pakke kyllingkjøttdeig
______________________________________________________________________

Del auberginen i to på langs. Plasser halvdelene i en ildfast form med snittflatene opp. Dynk snittflatene med olivenolje.

Stek auberginene ved 200'C til auberginene er myke. La dem avkjøle seg så mye at du klarer å håndtere dem.

Ta ut innmaten med en skje.

Stek kjøttdeigen, og bland den med aubergininnmaten, blåskimmelosten og litt av gulosten.

Legg blandingen tilbake i auberginskallene og strø resten av osten over.

Gratiner i ovnen til osten på toppen er gylden.


Illustrasjonsfoto av snapperwolf. Vilkårene for videreformidling av bildet finner du her.

Nutty Cheese Muffins

Dette er opprinnelig en Atkins-oppskrift. Jeg har "norskifisert" målene. Muffinsene er nydelige med pålegg på og en fin erstatning for grove rundstykker.

120 g malte mandler
120 g malte valnøtter
80-100 g smeltet smør
120 g revet ost
4 store egg
1 ts bakepulver
____________________________________________________________________

Bland sammen ingrediensene og hell i 12 smurte muffinsformer. Pynt eventuelt med hakkede nøtter eller solsikkekjerner.

Stek i ca. 15 minutter på 180'C.



Illustrasjonsfoto av feministjulie. Oppskriften gir muffins som er ørlittegrann mørkere i fargen enn disse muffinsene. Vilkårene for videreformidling av bildet finner du her.

Tacokrydder

Denne oppskriften har jeg opprinnelig funnet på lavkarbo.no. Dette krydderet er like godt som kjøpetacokrydderet som er fullt av sukker.
__________________________________________________________________ 

1/2 ts salt
2 ts spisskummin
1/2 ts malt koriander
1/2 ts chilipulver
1/2 ts hvitløkspulver
1 ts paprikapulver
litt pepper
litt oregano
litt tørket grønn koriander

Bland alt sammen. Jeg pleier å tredoble oppskriften og oppbevare krydderblandingen på glass. Til vanlig taco bruker jeg 1-2 ts per 100 g kjøttdeig. 

Frokostmuffins

Denne oppskriften tror jeg kommer fra Nigella Lawson. Opprinnelig har de litt hvetemel i seg, men det bytter jeg ut med litt glutenmel. Hvis du ikke har glutenmel er jeg sikker på at det går like greit med litt johannesbrødkjernemel, fiberhusk, eller rett og slett litt ekstra mandelmel. De er nydelige som de er, eller med pålegg på seg.

1 kopp Cottage Cheese
3/4 kopp nyrevet parmesan
2-3 ts glutenmel
1 kopp finmalte mandler
1 ts bakepulver
1/4 kopp finhakkede soltørka tomater
1/4 kopp finhakket basilikum (eller 3-4 ts pesto)
1/4 kopp vann
4 lettpiskede egg
1/2 ts salt
____________________________________________________________________
Forvarm ovnen til 200'C

Bland alt bortsett fra 1/4 kopp parmesan.

Hell i 6-12 muffinsformer.

Dryss parmesan over og stek i 30-40 minutter til de er gyldne.


Bildet er tatt av Iain Farrel. Vilkårene for videreformidling av bildet finner du her.

Baba Ganoush

Nydelig aubergindip!

3 auberginer
4 hvitløksbåter
Sitronjuice av ca. 3 sitroner
God olivenolje
Salt
Ca. 1,5 dl tahini
1,5 ts spisskummin
Evt. 1 cm revet ingefær
Hakket fersk persille og mynte til pynt
____________________________________________________________________

Grill auberginene i 20 - 30 minutter til skinnet har fått luftbobler. Snu auberginene underveis.

Legg auberginene i et kjøkkenhåndkle i minst 10 minutter.

Fjern skinnet og press ut overflødig saft.

Mos auberginkjøttet sammen med alle de andre ingrediensene i en blender eller med en stavmikser.

Hell blandingen i en bolle og dryss ferske urter og hell en klunk god olivenolje over.


Bildet er tatt av Halfacat. Vilkårene for videreformidling av bildet finner du her.

Moussaka

600 g kvernet fårekjøtt
2 auberginer
1 dl olivenolje
1 ts salt
1/2-1 ts pepper
1 boks hakkede tomater
1 liten klunk hvitvinseddik
2 store fedd hvitløk
1 stor løk
1 kvast persille
1 ts kanel
Oregano
2 dl fløte
2 eggeplommer
1 egg
1 dl revet parmesan
Revet gulost
____________________________________________________________________
1. Skjær auberginen i centimetertykke skiver. Strø salt over skivene og la dem renne av i et dørslag i 40-60 minutter.
2. Stek auberginskivene i olje og legg dem på kjøkkenpapir.
3. Stek kjøttdeig, hakket løk og hakket hvitløk.
4. Rør tomater og krydder inn i kjøttdeigen og la det hele koke i en time.
5. Legg et lag auberginer i bunn av en ildfast form. Hell kjøttsausen over og legg et nytt lag med auberginer på toppen.
6. Visp sammen fløte, egg, parmesan og litt av gulosten. Hell blandingen over formen og strø revet gulost på toppen.
7. Stek på 200'C i 40 minutter.
8. Server med gresk salat og tzatziki.


Bildet er tatt av Joana Hard. Vilkår for videreformidling finner du her.