fredag 30. september 2011

Kyllingschnitzel med senneps- og estragonsaus

Det er litt jobb med frysing og panering av disse schnitzlene. Men selv om det tar litt tid, så er det ikke vanskelig. Og det er så inmari verdt det!

Hvis du ikke har fersk estragon, kan du bruke tørket. Men da er det lurt å begynne med dressingen, sånn at den får stå og trekke litt før du serverer den.






Til to personer

300 g kyllingkjøttdeig

2-3 egg

2 ss philadelphia

2 ts fiberhusk

salt & pepper

1/2 kopp finrevet parmesan

1/2 kopp skåldede og malte mandler

smør

3/4 dl rømme

3/4 dl majones

1 1/2 ss sennep

1 ss frisk hakket estragon

2 - 4 sitronbåter
_______________________________________________________________________________

Visp sammen 1 egg, 2 ss philadelhiaost, salt og pepper. Bland fiberhusken godt med eggeblandingen. La stå i noen minutter.

Bland kyllingkjøttdeigen godt inn i eggeblandingen. Form to schnitzler på bakepapir på en tallerken.  Sett tallerkenen med schnitzlene inn i fryseren i ca. en halv time. Da blir de lettere å panere.

Visp sammen et egg i en dyp tallerken (her kan det hende du må tilsette et ekstra egg, men se det litt an). Bland sammen parmesan og malte mandler. Dypp de halvfrosne schnitzlene i egget og vend dem deretter i mandelpaneringen. Stek schnitzlene i godt med smør til de er gyldne og gjennomstekte.

Bland sammen rømme og majones, og smak til med sennep, estragon, salt og pepper.

Server scnitzlene med senneps- og estragonsausen, et par sitronbåter til å skvise over schnitzlene, og annet tilbehør som salat eller grønnsaker. På bildene har jeg servert schnitzlene med blomkål- og brokkolimos.



torsdag 29. september 2011

Råstekte neper

Enkelt og greit tilbehør.


1 bunt neper

olivenolje

havsalt

pepper

evt. krydderurter
_______________________________________________________________________________

Vask nepene og skjær dem i båter. Ha dem i en ildfast form, og risle olje over. Bland nepene godt med oljen, og salte og pepre.

Sett i ovnen på 220 grader, og stek i 30 - 40 minutter, til de er møre og gyldne.


Her er nepene servert til foliebakt ørret og sursøt agurk- og rømmesalat.

onsdag 28. september 2011

Sesam- og agurksalat

Ideen er stjålet fra Simply recipes, og tilpasset ørlittegrann etter sånn jeg vil ha det. Kjempegod salat som passer spesielt til asiatiske fiskeretter. Eller bare for å gi en liten asiatisk vri til ikke så asiatiske fiskeretter.



Til 2-3 personer

2 agurker

salt

2 ss sesamolje

2 ss riseddik

1/2 ts chiliflak

litt sesamfrø
_______________________________________________________________________________

Skrell agurkene med en ostehøvel. Del dem i to på langs, og deretter deler du de halve agurkene i to på langs igjen. Kutt de lange agurkbitene på tvers i terninger.

Ha agurken i en bolle. Dryss litt salt og chiliflak over. Hell sesamolje og riseddik over, og bland alt godt sammen.

Dryss litt sesamfrø over. Bruk gjerne rista sesamfrø, eller som jeg har gjort her - svarte. Har du ikke rista eller svarte sesamfrø, bruker du helt vanlige sesamfrø. Pynt gjerne med litt frisk koriander på toppen om du har.

Her har jeg servert agurksalaten til asiatiske lakseboller og chilimarinerte scampi.



Her servert med asiatiske lakseboller og chilimarinerte scampi.

Marinaden til scampien har jeg laget ved å blande et par ss sambal oelek, et hakket hvitløksfedd, litt revet ingefær, 1 liten ts sukrin, hakket koriander, en klunk sesamolje, litt limesaft og litt fiskesaus. Jeg lot scampiene marinere en times tid, før jeg tredde dem på spyd og stekte dem kjapt i rapsolje.

tirsdag 27. september 2011

Torsk med spinat og bacon

Skikkelig nydelig fiskerett. Virkelig!



Til to personer

3-400 g torskefilet

120 g bacon

smør

300 g spinat

1 liten løk

2 fedd hvitløk

1 god klunk hvitvin

2 dl fløte

salt & pepper

revet muskat

evt. en liten håndfull revet parmesan
______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 grader.

Ha litt olivenolje i en liten ildfast form. Legg torsken i den ildfaste formen. Salte, pepre og hell litt olivenolje over på toppen. Sett formen til side til ovnen er varm nok.

Stek baconet til det er sprøtt. Ta ut baconet av pannen, men la baconfettet være igjen. Sett baconet til siden.

Ha litt smør i pannen sammen med baconfettet, og stek løken og hvitløken til løken begynner å bli myk. Tilsett spinaten og stek videre til spinaten har falt helt sammen. På dette tidspunktet bør det også være på tide å sette torsken inn i ovnen. Torsken skal steke i ca. 12 minutter. Men det kan selvfølgelig variere med tykkelsen på fileten.

Tilsett en god klunk hvitvin i spinatblandingen og la vinen koke inn. Har du ikke hvitvin kan du evt. erstatte den med en liten klunk hvitvinseddik.

Tilsett fløte i pannen og kok opp. La småputre i noen minutter til fløten begynner å tykne litt. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Ha i en liten neve parmesan, og rør rundt.

Ha spinatblandingen på en tallerken. Dryss over bacon. Legg en torskefilet oppå spinaten, og hell litt av olivenoljen fra den ildfaste formen over til slutt.

Enjoy!


mandag 26. september 2011

Blomkål- og brokkolimos

Dette er vel en av klassikerne blant oss som spiser lavkarbo. Ikke uten grunn. Det er godt, enkelt, og passer til det meste.


Har du rester av sellerirot, persillerot, neper, knutekål eller andre egnede grønnsaker, så hiv dem oppi kjelen og kok og mos dem sammen med brokkolien og blomkålen. Litt løk kan også være godt. Fløten kan byttes helt eller delvis ut med créme fraîche, rømme eller smøreost for variasjon. Litt gressløk eller sprøstekt bacon på toppen er heller ikke feil. Mosen kan selvsagt også lages av bare blomkål eller bare brokkoli.



1 blomkål

1 brokkoli

1 fedd hvitløk

vann

2 dl fløte

3 ss smør

salt & pepper

evt. litt revet muskat
_______________________________________________________________________________

Del blomkål og brokkoli i buketter og biter. Kok opp vann, og ha brokkoli, blomkål og hvitløksfeddet i det kokende vannet. La koke til grønnsakene er helt møre, ca 10 min.

Hell av vannet, men ta gjerne vare på det som kraft til suppe eller saus. La grønnsakene dampe ordentlig av seg.

Mos grønnsakene. Bruk en stavmikser hvis du vil ha en fin konsistens. Jeg liker at det er litt tekstur på mosen, så jeg bruker en potetstapper.

Varm opp fløten med smøret til smøret har smeltet, og tilsett litt og litt av væsken til mosen har passe konsistens. Jeg har som regel litt væske til overs, men en fløte- og smørblanding kan man bruke til så mye annet, at det gjør jo ingenting. Smak til med salt, pepper, og evt. litt muskat.

Her er mosen servert med kyllingschnitzel.

lørdag 24. september 2011

Knekkebriks

Jeg har lenge holdt meg til varianter av Nannahs vidunderlige knekkebrød. Men nå følte jeg at det var på tide å få litt variasjon i knekkebrødlaginga mi. Dette ble en herlig variant. Konsistensen på knekkebriksene forteller meg at denne oppskriften også egner seg fint til å lage grove kjeks til ost. Tilsett eventuelt ørlittegrann sukrin og form deigen til runde kjeks på bakepapiret hvis du vil ha kjeks fremfor knekkebriks.




5 store egg

2 ss olivenolje

2 dl sesamfrø

2 dl solsikkefrø

2 dl linfrø

2 dl finmalte mandler (kan erstattes med f.eks. malte valnøtter)

1 liten ts salt
_______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 150 grader.

Finmal sesamfrø, solsikkefrø og linfrø i en blender. Ikke ha alt i blenderen på en gang, da blir det vanskelig å få alt finmalt. Litt og litt av gangen er bedre. Bland de malte frøene med de malte mandlene.

Pisk eggene sammen med saltet og olivenoljen. Bland det våte og det tørre godt.

Smør blandingen utover en bakepapirkledd stekeplate. Jeg synes det er lettest å få til dette ved hjelp av en slikkepott. Hvis blandingen er for tørr til å spres utover, tilsett et ekstra pisket egg eller en skvett vann. Jeg lager knekkebriksene såpass tynne at jeg må til med to stekeplater for å få plass til alt.

Rut opp knekkebriksene før du setter stekeplaten i ovnen. La knekkebrødene steke i et kvarters tid, før du åpner ovnsdøra, og lar den stå på gløtt mens knekkebriksene steker videre i 40 minutter til. Pass nøye på dem så de ikke blir brent. Skru ned varmen litt hvis du begynner å bli nervøs. Har du laget dem ekstra tynne kan det hende du må redusere steketiden. Og omvendt.

Skru av varmen, og la de tørke videre på ettervarmen. Oppbevar f.eks i en metallboks.



Disse knekkebriksene ble kanskje ikke så vakre å se på. Men gode var de. Her er knekkebriks med ridderost og paprika.

torsdag 22. september 2011

Lavkarbo kaviar


Det er kanskje ikke voldsomme mengder sukker man får i seg når man spiser ferdigkjøpt kaviar. Men så er det jo så enkelt å lage en hjemmelaget variant, at jeg kan ikke helt se grunnen til å la vær. Ideen fikk jeg hos Gry.

Jeg har tilsatt litt sukrin i kaviaren. Det er vel sånn at når man er fostret opp på Mills kaviar, så er man vant til at det er en del søtsmak i kaviaren. Men du kan jo smake på kaviaren før du tilsetter sukrinen. Kanskje du liker den uten?



3 ss rød lodderogn

3 ss ekte majones

en klype hvitpepper

noen klyper sukrinmelis
_______________________________________________________________________________

Bland alle ingrediensene. Smak! Tilpass mengden hvitpepper og sukrinmelis etter dine egne smaksløker. Jeg har brukt ganske mye rogn i forhold til majones. Det gjør at kaviaren er ganske flytende og skarp på smak. Vil du ha en tykkere og mildere kaviar øker du bare mengden majones.

Spis for eksempel med kokte egg på frokostrundstykker.




.

tirsdag 20. september 2011

Jordskokkmos

Den søte smaken fra jordskokken kommer veldig godt frem i denne mosen. Uvant for noen kanskje, men veldig godt synes jeg.




ca. 500 g jordskokker

2 fedd hvitløk

1 - 2 ss créme fraîche

50 g smør

sitronsaft

hvitpepper

salt
_______________________________________________________________________________

Rensk jordskokkene og del dem i terninger. Kok dem i ca. 10 minutter til de er møre. Hvis du har melk i kjøleskpet, kok dem gjerne i melk, hvis ikke går det bra å koke dem i vann.

Hell av vannet. Tilsett smør og créme fraîche. Bruk en visp til å vispe sammen jordskokkene til en mos. Jeg liker at den er litt chunky. Vil du heller ha en puré kan du bruke stavmikser. Smak til med litt sitronsaft, salt og hvitpepper.



Her har jeg servert jordskokken med skinkebiff og brunet løk og sukkererter med hvitløk og persille. Ja, også litt sprøstekt bacon på toppen. Det blir jo aldri feil.



Her er jordskokkmosen servert til timian- og sitronkylling og nykål med bacon.

søndag 18. september 2011

Sursøt agurk- og rømmesalat

Digg til fisk.




1/2 ts salt (gjerne sellerisalt)

2 ts sukrinmelis

2 ss hvitvinseddik

2 dl rømme

2 ss hakket vårløk

2 ss hakket dill

2 agurker
_______________________________________________________________________________

Løs saltet og sukrinen opp i eddiken. Tilsett rømme og rør godt. Smak til dressingen om du synes det er passe mye søtt, salt og surt. Tilsett vårløk og dill.

Skjær agurken i tynne skiver og ha sammen med dressingen. Sett i kjøleskapet, og la trekke i en times tid, eller mer.



Her har jeg servert agurksalaten til foliebakt ørret.

torsdag 15. september 2011

Lavkarbo pannekaker

Det er overraskende hvor mye dette minner om vanlige pannekaker, så fort man får dreisen på stekinga. Jeg liker å lage dem så tynne som mulig, uten at de blir umulige å snu. Det er en balansegang. Og så steker jeg dem nok litt lenger enn jeg ville stekt vanlige pannekaker med hvetemel. Igjen har det å gjøre med at de skal være greie å snu uten at de går i stykker. Jeg måtte vrake en pannekake eller to før jeg hadde kontroll på tykkelse og steketid, men nå er disse pannekakene med blåbær på seg en av mine favoritter.



4 - 6 pannekaker

4 egg

4 ss rømme

1 liten ts bakepulver

1 - 2 ts sukrin

et par klyper salt

smør til steking
_______________________________________________________________________________

Visp sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Varm litt smør i en non-stick stekepanne. Ikke bruk for mye smør, da blir pannekakene av en eller annen grunn vanskeligere å snu. Stek pannekaken helt til den er stivnet på toppen, før du snur den og steker ferdig. Server med blåbær.


onsdag 14. september 2011

Kyllingspyd med harissa

Klarer du å skvise inn en grillmiddag til før høsten virkelig tar overhånd? Da kan jeg anbefale denne spicy grillretten. Nam nam!

Harissa er en krydderpasta som er mye i bruk i Nord-Afrika. Harissa inneholder mye chili, men også andre krydder som hvitløk, karve, spisskummin og koriander. Harissa er nok kanskje mest kjent og best i sin originale form, altså som pasta laget av fersk chili og hvitløk. I denne oppskriften har jeg imidlertid brukt en tørr harissablanding. Harissa kan du kjøpe ferdig i innvandrerbutikker (det gjorde jeg denne gangen). Får du ikke tak i ferdig tørr harissa kan du lage en egen harissablanding. Oppskriften finner du her.



0,8 - 1 kg kyllingfilet i biter

3 fedd hvitløk - revet

3 ss harissa

3 ss olivenolje

saft av en halv sitron

salt & pepper
_____________________________________

Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra kyllingen i en pose. Bland godt. Ha i kyllingen og kna godt sånn at marinaden dekker alle kyllingbitene. La marinere i et par timer før du griller dem.

Server for eksempel med salat og dressing.




tirsdag 13. september 2011

Harissa (tørr krydderblanding)

Harissa er en krydderpasta som er mye i bruk i Nord-Afrika. Harissa inneholder mye chili, men også andre krydder som hvitløk, karve, spisskummin og koriander. Harissa er nok kanskje best i sin originale form, altså som pasta laget av fersk chili, hvitløk og krydderier. Her kommer imidlertid en tørr variant, som kan brukes som andre krydderblandinger, eller som kan blandes ut med litt vann, olje og hvitløk til en lettvint harissasaus.

Den mer ordentlige harissapastaen kan du kjøpe på innvandrerbutikker, i enkelte Meny-butikker, eller du kan lage selv.  Jeg kommer nok til å poste en oppskrift på harissapasta også etter hvert.

Harissa passer til både fisk, fugl, kjøtt og grønnsaker.

Foto: Kenneth Yau / CC: by-nc-nd


  
2 ts spisskumminfrø

2 ts korianderfrø

4 ss finknuste tørkede røde chili

2 ts paprikapulver

1 ts havsalt

1/2 ts karvefrø - malt

1 ts tørket mynte

1/2 ts hvitløkspulver eller tørkede hvitløksflak
_______________________________________________________________________________

Rist spisskummin og koriander i en tørr panne. Mal de ristede frøene. Bland alle ingrediensene. Oppbevar på et lufttett glass.


Kyllingspyd med harissa.