▼
torsdag 2. desember 2010
Sennepsmarinert ribbe
Nå som ribba er så billig i butikken er det ingen grunn til å vente helt til julaften med å spise ribbe. Ribbe er jo perfekt LCHF-mat. For meg er den klassiske juleribba bare krydret med salt og pepper, og den vil jeg gjerne vente med til jula kommer. I mellomtiden lager jeg ribbemiddager der ribba er krydret på ulikt vis. I fjor postet jeg en oppskrifter på chiliribbe og kinesisk ribbetapas. Her kommer en oppskrift på sennepsmarinert ribbe. Det er en deilig oppskrift, og langt mer "julete" enn de forrige oppskriftene.
Når ribba krydres mer enn juleribba stiller det ikke like store krav til kvaliteten på ribba. Selve juleribba handler jeg inn hos slakteren, og da sparer jeg ikke. Jeg kan virkelig ikke forstå at man vil spare penger ved å kjøpe ribbe til 14,90 til selveste julemiddagen. Julemiddagen skal jo være noe spesielt. Førjulsribbene derimot må gjerne være rimiribbe for min del. Men les innholdsfortegnelsen! Hvis ribba inneholder 76 % svinekjøtt er det grunn til å være skeptisk. I beste fall er de resterende 24 prosentene vann og salt, noe som betyr at du bare er lurt på pris. Da betaler du 14,90 per 760 gram, ikke per kilo. I verste fall er ribba tilsatt andre stoffer som du slettes ikke vil ha i maten din. Ribbe skal være 100 % kjøtt. Basta. Om man må betale noen kroner mer for kiloen, så er det verdt det.
Så er det denne svoren da dere. Jeg har aldri forstått alt dette maset om hvordan man skal få sprø svor. Jeg har aldri syntes at det har vært noen hokus pokus. Riktignok har det variert mellom sprø svor og herlig boblende, fluffy, perfeksjonistsvor. Men svoren er alltid blitt sprø. Helt til i dag. Altså, den ble jo hard slik at den knaste, men denne gangen boblet det rett og slett ikke, og jeg vet ikke hvorfor. Denne oppskriften har aldri sviktet meg tidligere (og jeg har laget mye ribbe). Men jeg satser hardt på at den ikke gjør det igjen. Det er mulig at jeg hadde litt for dårlig tid i dag. Denne gangen skrudde jeg opp temperaturen et lite hakk fra begynnelsen av, for å bli ferdig i menneskelig tid, jeg lot ikke ribba ligge mer enn et halvt døgn før steking, og jeg tok den ikke ut av kjøleskapet i god tid før steking. Jeg vet ikke om det kan være en av disse tre tingene, eller en kombinasjon av dem som drepte svoren min. Men neste gang skal jeg uansett huske at hastverk som regel er lastverk.
ribbe (jeg regner en halv kg per person, og blir bare glad hvis det er noen rester igjen)
salt
pepper
rikelig med sennep (Jeg har brukt skånsk sennep her. Bruk den du liker best.)
___________________________________________________________________________________
Gni ribba inn med salt, pepper og sennep. Stapp godsakene godt ned i alle sprekker i kjøttet. Pakk ribba inn i matpapir og la den stå i kjøleskapet en dag eller tre.
Ta gjerne ribba ut av kjøleskapet et par timer før du skal steke den. Forvarm ovnen til 200 grader.
Legg ribba med svorsiden ned i en ildfast form. Hell kokende vann i formen til det dekker svoren. Dekk formen med aluminiums folie, sett den inn i ovnen og la den dampe i 30 minutter.
Ta ribba ut av ovnen, fjern aluminiumsfolien, og snu ribba med svorsiden opp. Legg eventuelt en liten tallerken under ribba om det er nødvendig for å få fett og kraft til å renne av svoren etterhvert som ribba steker.
Sett ned temperaturen til 170 grader og stek videre i 1,5 til 2 timer. Dersom svoren ikke er blitt sprø setter du opp temperaturen til 275 grader, skrur på grillfunksjonen på ovnen og lar ribba stå i noen minutter til svoren blir sprø. Følg godt med. Dette går fort. Det er sekunder mellom perfekt sprø svor og en svidd ribbe.
La ribba stå og hvile i et kvarter utenfor ovnen før du begynner å skjære i den.
Server for eksempel med surkål, eller med sennepsstuede rosenkål.
Mmmm..sennep er nydelig på ribbe! Har du prøvd å gni den inn med colemans sennepspulver? Det gir nydelig smak. Selv damper jeg aldrig ribbe. Da blir fettet stivt og ikke godt synes jeg. Jeg langsteker den heller...(minst 5 timer)du finner min framgansmåte inne på lavkarbo i oppskriftene mine om du vill prøve.
SvarSlettNannah.
Juleribba her i huset er uten svor på gammelmåten. Legges med fettlaget ned og bena opp. Resultatet er verdens nydeligste fett som smelter i munnen!
Er helt enig med deg i at før jul er det artig å eksperimentere litt med forskjellig krydder på ribba!
LOL...underskrifta havna visst midt i!! :D
SvarSlettNannah
Jeg har prøvd den langstekte ribba di Nannah. Og den er nyyydelig! Best faktisk! Det er den fremgangsmåten jeg kommer til å bruke i jula. Men det er litt for tidkrevende i førjulsstria, så da blir det hurtigvarianten.
SvarSlettååå ribbe er så utrolig godt :-) Har spist mye ribbe allerede..det blir variert med forskjellige krydder. Har spist med julekrydder også vi da (salt,pepper og ingefær) men vi spiser ikke ribbe i jula.
SvarSlettSkal teste din verson den så kjempe god ut :-)
Er det lov å si at det øverste bildet var direkte sexy? :D skal nok få laga meg noe ribbe ja! Mmmm..
SvarSlettJanicke: Ingen grunn til å spare på ribba. Ingefær er også kjempegodt!
SvarSlettVero: Hahaha! Det er lov! Det er ikke uten grunn at det er noe som heter matporno ;)
De gangene jeg har laga ribbe, har jeg brukt å gni den inn med sennep. Elsker den smaken sammen med ribba. Kan godt tenke meg at ingefær smaker godt til den, heller det enn nellik. Synes ofte at sylte smaker litt for mye av nellik. Har spist ribbe og skal gjøre det igjen før jul, men kommer ikke til å lage det sjøl før på julaften - sammen med pinnekjøtt. Egentlig ikke så veldig komplisert mat å lage. I år prøver jeg å lage rødkålen sjøl, det ser ikke så vanskelig ut. Til dessert skal jeg lage sitronfromasj, har aldri vært noe for riskrem på julaften..
SvarSlettSå kult at du skal lage rødkålen selv Hannem. Jeg er heller ikke så glad i riskrem. Men jeg er vant med multekrem på julaften, som jo er en grei lavkarbodessert.
SvarSlett