Når du plukker brennesle, så bør du være tidlig ute. Du vil ha de friske toppskuddene av den unge brennesleplanten. Når planten vokser seg stor blir den trevlete. Bruk hansker når du plukker for å ikke brenne deg. Når du kommer hjem fjerner du de groveste stilkene og vasker brenneslen. Hvis du ikke skal bruke alt du har plukket med en gang kan du forvelle brenneslen ved å ha skuddene i kokende vann et par minutter, til bladene har falt sammen. Hell av vannet, og legg bladene i kaldt vann. Hell av det kalde vannet og frys brenneslen ned i porsjonsposer. Du kan bruke frossen forvellet brennesle på akkurat samme måte som spinat.
Til fire porsjoner
1 - 2 liter brennesleskudd
1 vann
evt. 2 dl hvitvin (kan utelates)
1/2 løk
1 lite hvitløksfedd
1 lite hvitløksfedd
litt smør
1 - 2 ss kyllingfond
2 dl kremfløte
salt & hvit pepper
litt revet muskat
2 - 4 smilekokte egg
_______________________________________________________________________________
Finhakk løken og hvitløken. Varm litt smør i en stor kjele og stek løken i smøret til løken er blank og myk. Hvis du bruker hvitvin i suppa tilsetter du denne nå og lar den koke inn.
Tilsett fløte og fond og la koke noen minutter. Smak til med salt, pepper og litt revet muskatnøtt. Om du ikke har brukt hvitvin i suppa kan det være godt å smake til med bittelitt hvitvinseddik eller noen små dråper sitronsaft også.
Tilsett vann. Kok opp vannet og tilsett brenneslen. La koke i fem seks minutter. Bruk en stavmikser og kjør til en glatt suppe, eller evt. bare til brenneslen er finhakket hvis du som meg liker litt mer tekstur på suppa.
Tilsett fløte og fond og la koke noen minutter. Smak til med salt, pepper og litt revet muskatnøtt. Om du ikke har brukt hvitvin i suppa kan det være godt å smake til med bittelitt hvitvinseddik eller noen små dråper sitronsaft også.
Server med halve smilekokte egg i suppetallerknene.