lørdag 28. juli 2012

Västerbottenkrem / Västerbottendip

Denne oppskriften har jeg stjålet fra Nannah sin blogg Hansel & Gretel. Det er enda godt at det kan være en utfordring å få tak i den svenske västerbottenosten i Norge, for denne dip'en er avhengighetsskapende.


3 dl creme fraiche

150 - 200 g västerbottenost

salt & pepper
_______________________________________________________________________________

Riv eller kutt osten i småbiter. Kjør sammen med stavmikser. Server for eksempel som dip til grønnsaker i staver, eller med lavkarbobrød.

mandag 23. juli 2012

Lavkarbo vafler

Etter tips fra en av dere lesere måtte jeg prøve de amerikanske pannekakene i vaffeljernet. Disse vaflene gjorde større suksess hjemme hos meg enn de tidligere postede mandelvaflene. Dette ble ordentlige vafler jo! Eneste lille forskjellen på denne oppskriften og de amerikanske pannekakene er at denne har fått litt kardemomme i seg.



6 vafler

1 boks philadelphia kremost (200 g)

2 - 3 ss sukrinmelis

noen klyper vanilje

et par klyper malt kardemomme (malte frø fra 1 kardeommebelg for de som maler kardemommen selv)

4 egg

1 1/2 ts bakepulver

1 1/2 ss fiberhusk
_______________________________________________________________________________

Visp sammen egg og kremost til en glatt røre. Jeg gjør dette i blenderen. Tilsett de andre ingredienesene og bland godt. La røra stå og svelle. Røra skal bli litt tykkere enn en vanlig vaffelrøre. Blir røra for tykk kan du godt tynne ut røra med litt fløte. Men vær litt forsiktig med å tynne ut. Bruker du for mye fløte riskiker du tynne vafler.




torsdag 19. juli 2012

Sommersalat med halloumi, melon og jordbær

En herlig frisk sommersalat som smaker spesielt godt en solskinnsdag. Den salte smaken fra den grillede osten sammen med de søte jordbærene og melonbitene er en uslåelig kombinasjon. Visste du forresten at en del melontyper som piel de sapo, cantaloupe og honningmelon bare inneholder rundt 5 g karbohydrater per 100 gram? Istedenfor hallouni kan du også bruke grillost.


Til en porsjon trenger du ca:

et par never grønn salat, f.eks baby leaf

3 - 4 jordbær i skiver

en neve melon i biter

ca. 75 g halloumi eller grillost

olivenolje

nykvernet pepper

balsamicoeddik
_______________________________________________________________________________

Legg salatbladene, jordbær og melon på en tallerken. Ha litt pepper over salaten. Pensle osten med olivenolje og grill den på grill eller grillpanne (eller bruk stekepanne). Legg osten over salaten og drypp litt balsamico over til slutt.

Enjoy!



onsdag 11. juli 2012

Vaniljedessert med rabarbra og jordbær

Dette er egentlig en slags crème brûlée-oppskrift. Men jeg har droppet karamelisering av sukker på toppen, og erstattet det med litt hakket jordbær. Det passer perfekt sammen med den syrlige rabarbraen. En herlig og frisk sommerdessert!




4 porsjoner

150 g rabarbra

1 ss smør

0,5 dl sukrin

1 vaniljestang

3 dl kremfløte

0,5 dl sukrin

3 eggeguler

8 - 12 jordbær
__________________________________________________________________________________

Skjær rabarbra i biter. Ha smør i en kjele over medium til høy varme og ha rabarbra og sukrin i kjelen. Fres rabarbraen under omrøring i 2 - 3 minutter til rabarbraen begynner å bli myk. Smak til om du synes det er søtt nok. Jeg liker at rabarbraen er ganske syrlig, som en kontrast mot den søte vaniljekremen og jordbærene, men det kan hende du vil ha de litt søtere. Fordel rabarbraen i fire små ildfaste skåler (ramekin).

Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha vaniljestang og frø i en kjele sammen med fløten og kok opp under omrøring. Sett til siden og la fløten kjøles ned.

Rør sammen sukrin og eggeguler. Ta vaniljestangen ut av fløten, og hell fløten over eggegulen mens du rører om. Det gjør ikke noe om det er litt lunk på fløten, men om den er for varm risikerer du at eggegulene koagulerer. Smak om eggeblandingen er søt nok. Fordel blandingen over rabarbraen i de ildfaste skålene.

Sett formene i en større ildfast form. Hell varmt vann i den større ildfaste formen. Sett formen inn i ovnen på 150 grader. La desserten bake i vannbadet i ca. 60 minutter.

Ta de små formene ut av vannbadet og la dem bli kalde. Oppbevar i kjøleskap frem til rett før servering.

Kutt jordbærene i små terninger, og fordel jordbærhakket på toppen av dessertskålene rett før servering.


mandag 9. juli 2012

Grønne sesambønner

Sesamolje kan gjøre underverker, ikke minst for grønne bønner. Disse grønne bønnene er kanskje de beste grønne bønnene jeg vet om. Herlig nøttete, og superenkle å lage. De passer til både kylling, fisk, svin og storfekjøtt, og gir middagen en asiatisk touch.


400 g grønne bønner (haricot vertes)

1 - 2 ss sesamolje

1 liten ts maldonsalt (mye mindre om du bruker vanlig salt)

1/2 ts nymalt svart pepper

1/2 ss sesamfrø
__________________________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 grader. Vask og tørk de grønne bønnene, og kutt gjerne endene av dem.

Spre de grønne bønnene i en ildfast form. Risle over sesamoljen, salt, pepper og sesamfrø. Bland godt sammen så alle bønnene er jevnt dekket med olje, krydder og sesamfrø.

Sett formen inn i ovnen og bak i ti minutter. Ta formen ut av ovnen og rør rundt i de grønne bønnene. Sett formen tilbake i ovnen og bak videre i 5 - 10 minutter, til bønnene begynner å bl rynkete.