I innleggene om sild (her, her og her) nevnte jeg at jeg brukte en variant av Line sitt grove lavkarbobrød til silda. Jeg liker at brødet til silda er ordentlig grovt og litt kompakt, litt som dansk rugbrød. Så når jeg laget brødet økte jeg mengden kli og minsket mengden solsikkefrø i forhold til Lines originaloppskrift. Jeg innbiller meg at brødet blir enda grovere da (uten at jeg er sikker, ettersom at jeg ikke har smakt brødet slik Line lager det). Jeg tilsatte også en ts sukrin for litt mer smak. Jeg hadde litt for lite cottage cheese, så jeg erstattet litt av cottage cheesen med creme fraîche. Det gikk helt fint. Brødet henger godt sammen, så det er ikke noe problem å skjære det i tynne tynne skiver, slik som jeg liker å ha det til silda.
1 beger cottage cheese
7 egg
½ ss salt
1 ts sukrin
100 - 150 g kruska kli
120 g linfrø
100 g solsikkefrø
1 ts bakepulver
_____________________________________________________________________________________
Mal halvparten av solsikkefrøene i blenderen og ha dem i en bolle.
Kjør cottage cheese (evt. creme fraîche), egg, sukrin og salt godt i blenderen.
Ha resten av solsikkefrøene, 2/3 av kruskaklien, linfrø og bakepulver i bollen sammen med de malte solsikkefrøene, og bland godt. Hell eggeblandingen over i bollen og bland videre til det er en jevn deig. Deigen skal være mye mer fuktig enn en brøddeig, men heller ikke helt flytende. Juster med mer/resten av kruskaklien.
Kle en brødform med bakepapir og helle røra oppi.
Stek brødet i halvannen til to timer på 190 grader på nederste rille. Hvis brødet blir for godt stekt på toppen før det er ferdig kan du dekke brødet med litt bakepapir den siste delen av steketiden.
Her er brødet servert til sennepssild, sild i dill og julesild.
Brød med eggerøre og røkt røye.
Når jeg har bakt dette brødet så har jeg aldri hatt surkin i. Er det nødvendig?
SvarSlettNei, det er det sikkert egentlig ikke. Det er en gammel vane jeg har fra de første lavkarbobrødene jeg bakte back in the days. Tanken er (selv om man ikke tenker over det til vanlig) at det er ganske mye søtsmak i vanlig mel, særlig hvetemel, og at det kan være greit å erstatte litt av den søtligheten som går tapt når man kutter ut mel. På den annen side er man jo mye mer ømfindtlig for søtsmak etter en stund på lavkarbo, så det kan godt hende det er fullstendig overflødig. Gammel vane, som sagt ;)
SvarSlettDet så veldig godt ut :)
SvarSlettnam nam...sild og grovbrød...himmelsk!! Bildene ser helt fantastiske ut :-D
SvarSlettDet så veldig godt ut! Må nesten ha brød til alt det gode julepålegget :-)
SvarSlettHvordan er det forresten å fryse ned, evnt holder det seg en stund?
Det brødet så kjempgodt ut! Enig at det er best med en ordentlig grov kompakt brød til sild og annet julegodt!
SvarSlettMitt favorittbrød:)
SvarSlettGry: Jeg ser ikke noen grunn til at det ikke skulle la seg gjøre å fryse det ned. Jeg har ikke prøvd å fryse dette, men jeg har ellers hatt god erfaring med å fryse lignende brød. Eller kan du jo høre med Line (linken i innlegget) om hun har prøvd å fryse dette?
SvarSlettDette brødet er kjempegodt. Jeg fryser det, oppskåret i skiver. Det går helt fint. Anbefaler også knekkebrødene til Frida. Har aldri vært knekkebrødfan, men nå er jeg blitt det. :-)Takk Frida for en super blogg.
SvarSlettSå hyggelig Mariann. Tusen takk :)
SvarSlettNå har jeg brødet ditt i ovnen. Men jeg lurer på om kruska-kli er lavkarbo? Det er jo laget av hvete??!!
SvarSlettHvis du nettopp har laget brødet med kruskakli, så har du vel også pakken med kruskakli hjemme hos deg? Hvis du leser bak på pakken ser du at kruskakli inneholder 9 gram karber per 100 gram. Det er nok den ingrediensen i brødet som gir flest karber (150 g kruskakli gir 13-14 g karber). Men det er fordelt på et helt brød, så det blir ikke så mye per brødskive. Ingen grunn til bekymring med andre ord.
SvarSlettOg ja, det er laget av hveteplanten, men det er fiberet fra hveten, og ikke stivelsen, slik som hveteMEL. Det er stivelsen som utgjør karbene i hveteplanten.
Dette har blitt mitt favorittbrød. Nam!
SvarSlettJeg skjærer forresten opp brødet etter at det har kjølt seg en stund, pakker i passe porsjonsposer og fryser ned. Tar fram og tiner i kjøleskap når jeg trenger mer. Går helt fint det.
SvarSlettTakk Lothiane. Godt å høre at brødet fint lar seg fryse.
SvarSlettMulig jeg har gjort noe feil, for røra ble liksom så tørr... Men brødet står i ovnen nå, så da blir det spennende å se...
SvarSlettSå rart. Den skal liksom være ganske våt. Hmmm... De eggene jeg pleier å kjøpe er veldig store. Kanskje det er det som gjør det? Hvis du har brukt små egg mener jeg? Jeg burde kanskje spesifisere i oppskriftene at jeg vanligvis bruker store egg. Håper resultatet funker i alle fall.
SvarSlettDet ble litt tørt om jeg skal være ærlig... Litt sånn sagflis-følelse i munnen når man spiser... Men kanskje eggene var små ja... Hilsen Enel
SvarSlett@ Enel: Ja, jeg mistenkte vel at brødet ditt kunne bli tørr når deigen ble tørr. Synd at det ikke gikk bra :(
SvarSlettHei Frida!
SvarSlettHar nå bakt brødet ditt og hadde samme problem som Enel. Jeg hadde i noen store egg og noen små. Måtte ha i halparten så mye egg og Cottage Cheese men enda var røren veldig tørr. Eneste jeg hadde i kjøleskapet for å gjøre røren bløtere var kefirmelk. Vet jo det ikke er optimalt men det måtte en halv liter til for at røren skulle bli bra. Det står i ovnen nå så det skal bli spennende å se resultatet. Du skal få høre etter hvert.
Ellers vil jeg si at du har en fantastisk blogg og oppskriftene dine har vært til stor inspirasjon.
Takk for tilbakemelding Mette. Kan det hende at jeg har bommet på mengden kruskakli når jeg har skrevet ned oppskriften mom tro? En halv liter kefir er jo ganske mye fuktighet. Jeg tror jeg skal endre på oppskriften slik at det står at man ikke skal ha i all kruskaklien med en gang, men heller tilsette etter hvert til riktig konsistens. På den måten slipper vi at andre opplever det samme...
SvarSlettHåper det løste seg med kefiren, slik at brødet ble spiselig.
Hvor mange karber er det ca i dette brødet?
SvarSlettHar ikke regna på det. Men det kan ikke være de store mengdene. Bruk for eksempel matvareguiden.no til å finne karbeinnholdet i de ulike ingrediensene, så burde det være en smal sak å regne ut selv ;)
SvarSlettJeg bakte det i går. Veldig fornøyd. :)
SvarSlettTakk :)
Godt å høre Bente :)
SvarSlett