onsdag 16. februar 2011

Burmesisk kylling


Egentlig hadde jeg lyst på noe indisk i går. Men etter å ha bladd gjennom et utall indiske oppskrifter på vindaloo og korma og tikka og what not, så viste det seg at alle oppskriftene enten innebar marinering (det hadde jeg ikke tid til) eller en ingrediens jeg ikke hadde, eller bukkehornkløver som jeg vet at jeg har et sted, men som jeg ikke kunne finne (på tide med en opprydding i skapet).

Så da ble neste valg noe burmesisk. Burmesisk mat er influert av både India og Kina. Inspirasjonen fra India finner man igjen i burmesiske karrier, som er litt mildere enn de indiske. Så da ble det en enkel burmesisk karri på meg. Burma er i grunn mest kjent for det brutale militærdiktaturet som har omdøpt landet til Myanmar, og for demokratiforkjemperen og fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi som har sittet i husarrest i åresvis. Det kommer liksom ikke så mange gode nyheter fra Burma. Men triste tilstander i Burma betyr ikke triste oppskrifter fra Burma.

Denne retten ga meg et skikkelig flashback. Smakene hadde rett og slett veldig mye til felles med mammas hønsefrikassé, som har vært et fast innslag på menyen opp igjennom hele barndommen min. Det kan bare bety en ting, nemlig at denne burmesiske karrien har en del til felles med den "norske" gule karrien som finnes på glass i et hvert norsk kjøkkenskap. Artig.




Til 4 - 6 personer

1 1/2 kg kyllinglår delt i to eller tre

2 ss ghee eller olje

2 store hakkede løk

3 laurbærblad

2 ts malt gurkemeie

1/4 ts chilipulver

1/2 ts malt kardemomme

1/2 ts malt spisskummin

1/2 ts malt koriander

1/2 ts malt ingefær

1 kanelstang

2 stilker hakket sitrongress (bare det hvite)

6 fedd hakkede hvitløk

1 ss revet fersk ingefær

2 1/2 dl hønsekraft (gjerne av fond)

rikelig med hakket frisk koriander
_______________________________________________________________________________

Varm ghee eller olje i en stor kjele og stek løken under omrøring til den er myk.

Tilsett de øvrige ingrediensene, utenom kylling og kraft, og stek videre under omrøring til det begynner å dufte.

Tilsett kyllingstykkene og rør godt slik at krydderblandingen dekker kyllingbitene.

Hell buljongen over, og la det hele koke under lokk i 45 - 60 minutter, eller til kyllingen er ordentlig mør. Det er nok ikke nok kraft til å dekke kyllingen helt. Så pass på å snu litt på bitene underveis, slik at de blir gjennomkokte overalt.

Ha gjerne litt grønnsaker i kjelen de siste 10 minuttene av koketiden. Blomkål, for eksempel, passer bra.

Strø frisk koriander over før servering.



.

4 kommentarer:

  1. Så spennende! Har aldri verken smakt eller hørt om burmesisk mat før!

    SvarSlett
  2. Ser utrolig godt ut, og midt i blinken for meg:). Takk Frida mor<3

    SvarSlett
  3. Ser skikkelig digg ut - du er så flink til disse eksotiske rettene -her har det begrenset seg til italiensk og kinesisk (wok )

    SvarSlett
  4. Åååå, høres bare så godt ut!!!

    SvarSlett