lørdag 15. januar 2011

Squashspaghetti med kjøttsaus



Denne ganske nære slektningen av bolognese er vel nesten blitt en norsk klassiker. Jeg tror de fleste norske hjem lager en slik kjøttsaus i en eller annen form til spaghettien. Dette er en grunnoppskrift på kjøttsausen slik jeg liker den best, og som kan varieres på mange måter. Jeg fyller ofte på med sopp, hakket stangselleri, sellerirot, paprika eller andre grønnsaker, om jeg måtte ha det liggende i kjøleskapet. Det går også an å hive en klunk fløte i sausen mot slutten av koketiden om man vil ha en mer kremet variant.

Når det gjelder squashspaghettien, kan du lese mer om tilberedingsmetoden i det tidligere innlegget mitt om squashcarbonara a la julienne, og se en annen variant på tilberedning her.

Oppdatering: Og nå ser jeg at Line aka LilaLife også har skrevet om juliennepasta med hjemmelaget pesto i dag. Sjekk hvordan hun har gjort det her.

4 porsjoner

1/2 - 1 pakke bacon i terninger

400 g kjøttdeig

1 stor gul løk - finhakket

2-3 fedd hvitløk - finhakket

1 boks hermetiske tomater

2-3 ss tomatpuré

1-2 ss grønnsaksfond

1 ss worcestershiresaus

1 ss rødvinseddik (eller en liten klunk rødvin om du har noen rester)

1 stor ss pesto

1 ts timian

1 ss oregano

2-4 squash

olje

revet parmesan
________________________________________________________________________________

Stek bacon i en stekepanne og ha det i en kjele.

Stek løken i fettet etter baconet til løken er myk. Ha hvitløken i sammen med løken mot slutten av steketiden til løken. Ha løk og hvitløk i kjelen sammen med baconet.

Ha evt. mer olje i stekepanna om nødvendig og stek kjøttdeigen. Ha tomatpureen i kjøttdeigen og stek sammen med kjøttdeigen på slutten av steketiden til kjøttdeigen. Ha kjøttdeigen over i kjelen sammen med løken og baconet.

Tilsett alle de andre ingrediensene i kjelen og kok opp. La alt sammen koke i minst en halv time. På slutten kan smake om det er nødvendig å salte. Både bacon og fond inneholder salt, så for min del var ikke det nødvendig.

Skrell evt. squashen med ostehøvel. Bruk et juliennejern til å skjære strimler av squashen (a la julienne). Ha strimlene i et dørslag sammen med litt salt. La squashen renne av seg mens kjøttsausen koker. Når sausen er ferdig varmer du litt olje i en stekepanne, og klemmer overflødig vann ut av squashen. Stek squashen kjapt i oljen til den er varm.

Ha squash på tallerknen, øs kjøttsaus over og strø rikelig med revet parmesan på toppen.


.

14 kommentarer:

  1. Ops. Nå oppdaget jeg at jeg hadde klart å linke til meg selv, der jeg egentlig skulle linke til Line i oppdateringen. Herved rettet opp. Ting går litt fort i svingene i blant.

    SvarSlett
  2. Dette så fristende ut!
    Takk også for den fine brødoppskriften.
    Har bakt det i dag og det ble jo kjempegodt!
    Etter 12 dager var det deilig å sette tennene i en brødskive ;O))

    Linda

    SvarSlett
  3. Etter 12 dager på lavkarbo skulle det stå ;O)

    Linda

    SvarSlett
  4. Takk Linda :) Hehe, jeg regna med at du ikke mente at det var godt å sette tenna i et 12 dager gammelt brød :D

    Lykke til videre på lavkarbo :)

    SvarSlett
  5. Samkjørte til tusen:), ser nydelig ut.God helg Frida:)

    SvarSlett
  6. Hehe, jepp. God helg til deg også ;)

    SvarSlett
  7. Så bra! Jeg har lurt på hvordan jeg kan erstatte spagetti - smart, gleder jeg til å prøve!

    SvarSlett
  8. Ja, ikkesant! Nå må du ikke forvente deg spaghettikonsistens altså. Men det er veldig fint som noe sausen kan feste seg til. Det er jo tross alt sausen som er viktigst i pastarettene ;)

    SvarSlett
  9. Dette er så godt:-D Hadde dette i forrige uke og da liker også barna squash:-D

    SvarSlett
  10. Hehe, det kan jeg tenke meg at de gjør ;)

    SvarSlett
  11. Hei.
    Jeg lurer på hvor du fikk kjøpt ditt juliennejern for jeg har letet over alt og ingen har :)

    Utrolig flott blogg du har forresten. Jeg kommer til å prøve mange av oppskriftene dine! :D

    Hilsen Eva

    SvarSlett
  12. Takk Eva. Hyggelig å høre.
    Juliennejernet mitt har jeg kjøpt på Culina i Torggata 33, Oslo. Bor du ikke i Oslo har jeg hørt at de har det på jernia (men dyrere enn på Culina). Ellers må du prøve velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker.

    SvarSlett