3 porsjoner
1 kg grytekjøtt av lam uten bein
6 dl vann
1 ½ ts salt
1/2 stor sellerirot
1 stk blomkål
1 stk purre
1 boks creme fraiche eller seterrømme
ca. 3 ss hakket frisk dill
sitronsaft
salt og pepper
litt sukrin
_______________________________________________________________________________
Legg kjøttet i en stor kjele. Ha i salt og pepper. Hell vannet over til det såvidt dekker kjøttet. Kok opp, skum av, ha på lokket og la koke i ca. 45 minutter.
Skjær selleriroten i staver, purren i skiver og blomkålen i buketter. La grønnsakene koke med kjøttet de siste 10 minuttene under lokk. Pass på å røre foriktig rundt av og til.
Sil kraften fra grønnsaker og kjøtt over i en kjele. Er det veldig mye kraft igjen kan du godt la den koke inn litt før du tilsetter resten av ingrediensene til sausen. TIlsett rømme/creme fraiche og kok opp. Smak til med salt, pepper, sukrin og sitronsaft. Ha dillen i rett før servering.
Legg kjøtt og grønnsaker på tallerkner og hell sausen over til slutt.
Illustrasjonsfoto: Cristoffer Glosli / CC by-nc-nd 2.0 |
Illustrasjonsfoto: Olga Massov / CC by-nc-nd 2.0 |
Dette så kjempe godt ut:-) Lam er utrolig godt og dill også! Når det gjelder mat er høsten utrolig deilig!
SvarSlettEnig! Høsten er intet mindre enn fantastisk på matfronten. Har planer om å kose rompa av meg - bokstavlig talt - de nærmeste par månedene ;)
SvarSlettTack för ett bra lammrecept. Äter mycket lamm på hösten, när jag bor i Turkiet. Bara några veckor kvar innan jag åker nu, på 6 sköna veckor i Alanya :)
SvarSlettHar skrevet denne ned i lavkarbo-oppskriftsboka mi. Den skal prøves ut når jeg får tid til det. Ser bare så godt ut.
SvarSlettBirgitta: 6 uker i Tyrkia høres helt himmelsk ut! Og tyrkisk mat er jo kjempegodt. Mye godt krydder og tilbehør. Du må ha god tur :)
SvarSlettHannem: Det var veldig godt altså, så det er bare å glede seg ;)
Har prøvd dette idag, og selv ungene som ikke er så glad i blomkål syntes det var kjempegodt. Fant ikke kjøtt uten bein, men skar det i biter og kokte beina sammen med kjøttet. Det da en god smak. Hadde sausen oppi kjøttet/grønnsakene, så vi spiste det som ei suppe (den ble litt tynn). Skal ha i litt JBK-mel neste gang. Men godt var det!
SvarSlettSå bra at det falt i smak. Jeg har også brukt fårikålkjøtt med bein når jeg har laget denne. Synes i grunn det blir best når man tar med beina i kokingen.
SvarSlettJa, grunnen til at jeg lager sausen i kjele ved siden av er fordi det er lettere å få den til å tykne da. Jeg vet ikke helt hvorfor. Kanskje det er fuktigheten fra grønnsakene som gjør at det er vanskeligere å få den til å tjukne oppi gryta med kjøtt og grønnsaker? Er ikke så glad i jbkm selv, så unngår det. Men liker du det, er det jo veldig praktisk da.