mandag 16. august 2010

Müsli

Dette er praktisk å ha i skapet til travle frokoster. Ha litt müsli på tyrkisk yoghurt, og frokosten er klar!

1, 5 dl blandede, hakka nøtter (f.eks mandler, hasselnøtter, valnøtter, paranøtter, pekannøtter)

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

frøene fra en vaniljestang eller vaniljeessens

1/3 dl kaldpresset olje (helst en uten mye egen smak)

1/2 dl vann

1 knapp ts salt

kanel & sukrin etter smak
______________________________________________________________________________

For variasjon kan du også tilsette kokosmasse, gresskarfrø, pinjekjerner, og/eller litt kardemomme. Kanskje har du andre ideer også?

Bland sammen alt og hell det over i et tynt lag på en bakepapirkledt stekeplate.La stå i ti minutter.

Stek i ovnen på på 225 grader i ca 10 - 15 min, eller til blandingen blir gylden brun. Hvis ikke alt vannet er borte på denne tiden skrur du ned varmen til 60 - 70 grader og lar ovnsdøra stå på gløtt frem til müslien er blitt tørr. Husk at du har hatt olje i den, så den vil fortsatt glinse litt selv når alt vannet er borte.

Avkjøl, hakk opp og oppbevar i lufttett boks. Etter at müslien er avkjølt kan du eventuelt også tilsette noen tørkede bær (blåbær, bringebær eller gojibær for eksempel).

Spis gjerne sammen med tyrkisk yoghurt og bær.

søndag 15. august 2010

Fiskesuppe med blåskjell

Hva skal jeg si? Denne suppa er bare den beste fiskesuppa jeg vet om. Nest etter en jeg spiste i Kragerø for mange mange år siden. Hvis du aldri har laget fiskesuppe på din egen blåskjellkraft, så har du en fiskesuppeopplevelse foran deg. Blåskjellkraft er en helt magisk ingrediens når det kommer til fiskesuppe.

4 store porsjoner


1/2 kg vaskede blåskjell

evt. 200 g reker med skall

2 dl hvitvin

1 fedd hvitløk i skiver

1 - 2 sjalottløk i skiver

2 dl vann

3 dl fløte

1 fennikel i strimler

2 vårløk i fine skiver

noen små asparges i biter

noen cherrytomater delt i to

3-400 g assortert beinfri fisk i små biter, f.eks. laks, uer og torsk

saft av 1/2 sitron eller noen dråper eddik

salt og pepper

2-3 ss persille, gressløk og evt. dill.
_______________________________________________________________________________

Sjekk blåskjellene dine. De som er skadet kaster du. De som ikke er lukket, eller ikke lukker seg når du dunker dem lett i kjøkkenbenken kaster du også. Skyll blåskjellene godt i kaldt vann.

Varm olivenoljen i en stor kjele. Stek sjalottløk og hvitløk til den er myk. Tilsett hvitvinen og blåskjell og rør rundt. La dampe i 4 - 5 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Kast de blåskjellene som ikke har åpnet seg i løpet av dampingen.

Sil kraften og ta vare på den. Rens de fleste blåskjellene, men legg noen til side til pynt.

Hvis du bruker ferske reker i suppa kan du la rekeskallene trekke i litt vann i 15 minutter. Hvis du gidder. Du har allerede fått en god kraft fra blåskjellene, men det sitter mye god smak i rekeskallene også. Sil kraften gjennom et kjøkkenhåndkle og kast rekeskallene. Hvis kraften fra rekene utgjør mer enn 2 - 3 dl, har du den tilbake i kjelen og lar den koke til den er redusert til ca. 2 - 3 dl. Dette bruker du istedenfor de 2 desilitrene med vann i oppskriften.

Nå tilsetter du kraften fra blåskjellene. Hvis du ikke har kokt kraft på rekeskall koker du bare opp blåskjellkraften sammen med 2 dl vann. Tilsett fløten, og kok opp igjen.

Tilsett finstrimlet fennikel, vårløk og asparges. La suppa putre videre et par minutter før du tilsetter cherrytomater og fisk i biter. Ikke la bitene være alt for små. La disse trekke forsiktig (ikke koke) i noen få minutter til de er ferdige.

Smakssett suppa med salt, pepper og sitron og legg i de rensede blåskjellene.

Hell suppa i skåler. Pynt med blåskjellene du la til siden, evt. reker og de hakkede urtene.

Hvitvinsdampede Blåskjell

Blåskjell er noe av det aller enkleste i verden å tilberede. Også er det fantastisk godt. Dessuten lager du samtidig en kraft som er fullstendig himmelsk å bruke til fiskesuppe. Spar på den!

Du kan godt plukke blåskjellene selv, men da må du ringe Mattilsynets blåskjelltelefon først for å sjekke om det er trygt å plukke blåskjell der du bor. Dessuten må du skrubbe blåskjellene fri for skjegg og rusk. Eller du kan kjøpe blåskjell i nett i butikken, som er ferdig skrubbet. Sjekk plukkedatoen på blåskjellene. Det skal ikke ha gått mer enn 7 dager siden de ble plukket.


Til 2 personer:


1/2 kg blåskjell (minst!)

1 - 2 sjalottløk - hakket

1 fedd hvitløk - finhakket

1/2 fennikel - i fine strimler

2 dl tørr hvitvin

olivenolje

1 liten kvast timian

litt hakket gressløk
_______________________________________________________________________________

Skyll blåskjellene godt i kaldt vann. Sjekk alle skjellene. De som er skadet kaster du. De som ikke vil lukke seg når du dunker skjellet lett i kjøkkenbenken kaster du også.

Varm olivenoljen i en kjele. Tilsett sjalottløk, hvitløk og fennikel. Stek til løken er myk. Tilsett hvitvinen, blåskjell og urter. Rør godt og sett på lokk. La dampe i ca. 5 minutter, eller til skjellene har åpnet seg.

Og nå kommer den viktigste delen av oppskriften:  Sil av kraften og ta vare på den! Hvis du ikke skal bruke den med en gang, så fryser du den ned. De beste fiskesuppene er laget på blåskjellkraft.

Sjekk skjellene igjen. De som ikke har åpnet seg under dampingen kaster du.

Servér som de er, eller med det du måtte ønske av tilbehør.

Illustrasjonsfoto: Hjortefoto / CC by-sa 2.0

fredag 13. august 2010

Kyllingsouvlaki

Dette er enkel sommermat. Sett bort i fra tiden når kyllingen ligger og marinerer er det fort gjort, enkelt og passer både på grillen og i stekepanna. Godt er det også. Souvlaki er den greske varianten av fast food, og er tradisjonelt laget av lammekjøtt på grillspyd. Denne gangen bytter vi ut lammekjøttet med kylling.

Kyllingsouvlaki til 2-3 personer


3 kyllingfileter

en stor og god klunk olivenolje

en god dæsj rødvinseddik

2 finhakkede fedd hvitløk

2 ss hakket fersk oregano
______________________________________________________________________________

Skjær kyllingen opp i passe store terninger. Bland resten av ingrediensene i en pose og ha kyllingen oppi posen sammen med marinaden. Klem forsiktig på posen sånn at marinaden fordeler seg jevnt utover alt kyllingkjøttet.

La gjerne marinere i fire timer eller over natten.

Stek grillspydene på grillen eller i litt olje eller smør i stekepanna.

Servér med tzatziki.

Her er souvlakien servert med tzatziki.

torsdag 12. august 2010

Tzatziki

Tzatziki er en gresk (og tyrkisk) dip som tradisjonelt serveres til souvlaki eller brød. Tzatziki passer i grunn til all slags grillmat, både kjøtt, fisk og fugl.

En stor skål tzatziki:


3 dl gresk eller tyrkisk yoghurt

1 agurk

2 fedd hvitløk - finhakket

litt finhakket mynte (kan utelates)

salt & hvitpepper

sitronsaft
_______________________________________________________________________________

Riv agurken på et rivjern. Hvis du vil kan du dele agurken i to på langs og skrape ut den myke innmaten først. Mye av vannet som vi uansett vil ha ut av agurken sitter der.

Dryss salt over og legg den raspede agurken i et dørslag. La agurken renne av seg i en halvtimes tid.

Klem resten av vannet ut av agurken. Bland yoghurt, agurk, hvitløk og mynte.

Smak til med salt, hvitpepper og sitronsaft.

Tzatzikien blir bedre om den får stå en stund før den spises. Og den er kanskje enda bedre dagen etter.

Har du litt ordentlig god olivenolje stående kan du gjerne ringle litt olivenolje over tzatzikien før servering.

Her er tzatzikien servert med kyllingsouvlaki.

mandag 9. august 2010

Ovnsstekt omelett med laks og asparges

Dette er jo en klassiker dersom den er laget som en pai. Vi hopper over paiskallet og lager det som en ovnsstekt omelett istedenfor. Du kan bruke både kokt laks, stekt, varmrøkt eller kaldrøkt laks i denne oppskriften Selv synes jeg den er best med varmrøkt laks.


litt olivenolje

100 - 150 g laks (ferdig kokt, stekt eller røkt)

150 - 200 g asparges

1 liten vårløk - snittet

eventuelt litt hakkede urter

2 dl revet ost

salt & pepper

3 egg

1 dl fløte, creme fraîche eller rømme
__________________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 grader.

Kutt aspargesen i to eller tre, gi dem et raskt oppkok, og skyll dem i kaldt vann.

Smør en liten ildfast form eller en paiform med litt olivenolje. Ha laksen i biter og aspargesen i formen. Strø vårløk (og eventuelt urter) og ost over.

Visp sammen egg, fløte/creme fraîche/rømme, salt og pepper. Hell eggeblandingen over osten. Rist lett på den ildfaste formen slik at eggeblandingen fordeler seg godt ned i de andre ingrediensene.

Stek omeletten i ca. 20 minutter, eller til eggene har stivnet. Kan serveres både varm og kald, gjerne med litt salat og en klatt creme fraîche.



lørdag 7. august 2010

Brownies

Dette er opprinnelig Nigella Lawsons oppskrift. Selv fant jeg den gjennom Mona S på lavkarbo.no. Også har jeg lagt til et par ørsmå endringer før jeg postet den her. Uansett så er dette en av de aller beste sjokoladekakene jeg vet om - de høykarbiske kakene innberegnet.

Kaken er klissete og mektig, gjerne litt bløt når den er dagsfersk, og mer kompakt, men minst like deilig, om ikke enda deiligere, etter at den har stått i kjøleskapet til dagen etter. Når du tar den ut av kjøleskapet er det lurt å la den stå en stund i romtemperatur før den spises. Det er mye fett i kaken, og dette stivner jo i kjøleskapet. Jeg synes for så vidt kaken er god når den er kald også, men da er den nesten mer konfektaktig enn kakeaktig.

Denne er også fin å fryse ned i porsjonsstykker, slik at du har noe å ta opp fra fryseren en dag du har lyst på noe godt.

Kaken er absolutt nydelig med krem og bringebær til.


225 g mørk sjokolade (minst 70 %)

225 g smør

frøene av en vaniljestang (eller 2 ts vaniljeekstrakt)

1/2 dl sterk kaffe

1 - 2 dl sukrin

3 egg - vispet

150 g malte mandler

100 g hakkede valnøtter og/eller hasselnøtter
______________________________________________________________________________

Sett stekovnen på 170 grader.

Smelt sjokolade og smør sammen kaffen på svak varme i en tykkbunnet kjele.

Ta kjelen av varmen, rør inn vanilje og sukrin inn i sjokoladerøra og la det avkjøle.

Visp eggene inn i røra. Bland i mandelmelet og valnøtter/hasselnøtter. Hell røra i en springform kledd med bakepapir.

Stek kaken i  ca. 20 minutter. Det kan godt hende du vil steke den litt kortere eller litt lenger. Det er viktig å følge med på kaken slik at den ikke blir for mye stekt. Den skal være klissete og seig. Jeg pleier å ta formen ut av ovnen noen ganger mot slutten av steketiden og riste litt på den. Når kaken fortsatt "disser" littegrann i midten, uten at den virker flytende, er den ferdig.

Oh, joy!

fredag 6. august 2010

Laks med aspargessalat, hasselnøtter og sennepsvinaigrette

Inspirasjonen til denne deilige middagen fant jeg her.

2 personer


2 laksefileter på 150 - 175 g uten skinn og bein

et par never grønn salat (f. eks romanosalat, hjertesalat eller fersk spinat)

100 g asparges

3 ss olivenolje

2 ts grov sennep

1 neve ristede hasselnøtter

salt & pepper
_________________________________________________________________________________

Rist hassenøttene i en tørr panne. Hakk dem eventuelt grovt når de har kjølnet litt.

Kok opp vann i en stor kjele. Tilsett salt i vannet. La laksen trekke til den har skiftet farge, og ha deretter oppi aspargesen. La det hele trekke i 5 til 7 minutter, til aspargesen er mør og laksen er såvidt gjennomkokt.

Visp sammen olivenolje, sitronsaft og sennep til en vinaigrette.

Ha salat og ferdigkokt asparges i en bolle, hell over vinaigretten og bland godt.

Fordel blandingen på to tallerkner, plasser en laksefilet på hver, og strø over ristede hasselnøtter. Kvern litt pepper over laksefiletene tilslutt.

onsdag 4. august 2010

Kantarell- og kyllinggryte

Jeg har vært i skogen. Og der fant jeg skogens gull - kantereller! Når jeg først hadde funnet kantareller ville jeg lage noe som hadde nettopp kantareller i sentrum. Denne gryteretten har lite annet krydder, og har derfor masse smak av bare kantareller. Godt! Hvis du absolutt vil ha litt krydder i denne kan jeg tenke meg at det blir godt med ørlittegrann timian.

Til 2 personer


2 kyllingfileter i biter

et stort lass kantareller

smør

1 - 2 vårløk

1 fedd hvitløk

2 dl fløte

salt & pepper
_______________________________________________________________________________

Brun kyllingbitene i smør. De trenger ikke bli gjennomstekte, fordi de skal koke i fløten senere. Legg dem til siden.

Stek kantarellene i rikelig med smør. Tilsett hvitløk og vårløk og stek litt videre.

Tilsett kyllingen og fløte og la alt koke til fløten blir tykk. Smak til med salt og pepper. Selv brukte jeg litt kantarellfond istedenfor salt for å få enda mer kantarellsmak på gryta.

Server med f.eks salat eller kokte grønnsaker.

Her har jeg servert gryta med brekkbønner.


Og bare for å friste... Jeg fant blåbær i skogen også! Så da ble det tyrkisk yoghurt med nyplukkede blåbær til dessert:


mandag 2. august 2010

Tom Kah Gai

Tom Kha Gai er en deilig thailandsk suppe med kokosmelk og galangal. Jeg har sett og prøvd mange Tom Kah Gai-oppskrifter og jeg har likt dem alle. Jeg vet imidlertid ikke hvilken av dem som er "den originale" eller mest autentiske, hvis det finnes noe slikt. Her kommer en av variantane i alle fall.

Det er ikke krise hvis du ikke får tak i alle ingrediensene. Galangal kan byttes ut med ingefær, kaffir limeblader kan droppes mot at du har i litt limeskall. Det er mulig man ikke lenger kan kalle det Tom Kha Gai lenger hvis man bytter ut for mye av ingrediensene, men det kommer sikkert til å være godt i alle fall. For de som bor i Oslo finner du alt du trenger i det asiatiske supermarkedet A-Food i Osterhaugsgate, der jeg alltid handler hvis jeg har planlagt sørøstasiatisk mat til middag.

 Til 4 personer


 8 dl (2 bokser) kokosmelk

12 skiver galangal

1 stk sitrongress delt i store biter

8 kaffir limeblader

4 sjalottløk

3 små chili eller 1/2 stor

3 dl kyllingbuljong (lag gjerne av fond)

400 g kyllingfilet i biter

2 vårløk i biter

10-12 cherrytomater delt i to

4 ss fiskesaus

evt. litt sukrin

4 ss limesaft

frisk hakket koriander
______________________________________________________________________________

Kok opp kokosmelk, galangal, sitrongress, kaffirlime og sjalottløk. La det småkoke i cirka fem minutter. Tilsett kraften og kok opp. Deretter har du i kylling, løk, sukrin, vårløk og fiskesaus. Du lar dette få et oppkok før du tilsetter tomatene, og lar dette få et oppkok. Fjern kjelen fra platen og ha i limesaft til slutt. Pynt med koriander og servér.

Det er ikke meningen at du skal spise sitrongresset. Selv foretrekker jeg også å la galangalskivene ligge igjen i tallerknen også. Disse skal først og fremst gi smak til suppa.


 Koriander, lime, chili og galangal. Får du ikke tak i galangal kan du bruke ingefær.

  Kaffir limeblader og sitrongress.