Focaccia er et italiensk brød som er smaksatt med krydderurter, havsalt, olivenolje og gjerne ost, tomater eller andre typer grønnsaker. Brødet kan spises som en rett i seg selv, eller som tilbehør til andre retter, som for eksempel til suppe. Selvfølgelig er focacciaen egentlig laget av mel og gjær, men dette alternativet laget på malte sesamfrø er etter min mening et veldig godt alternativ.
Brødet er laget etter de samme prinsippene som solsikkebrødet, bare at solsikkekjernene er byttet ut med sesamfrø. Jeg vil også gjerne ha litt tykkelse på focacciaen, så hvis du bruker samme langpanne som til solsikkebrødet ville jeg doblet eller tredoblet oppskriften. Selv lager jeg focacciaen i en mindre form, type ildfast form, for å få den tykkelsen jeg vil ha.
I denne oppskriften har jeg smakssatt brødet med rosmarin, oliven, parmesan og chorizo. Det var det jeg hadde tilgjengelig i skapene mine denne gangen. Du kan velge å gjøre det annerledes. Se for eksempel hvordan Makronella har gjort det.
Til en røre som er passe stor til en ildfast form:
3 egg
75g kremost
1/2 dl fløte
2 dl sesamfrø
1 ss fiberhusk
1ts bakepulver
75g kremost
1/2 dl fløte
2 dl sesamfrø
1 ss fiberhusk
1ts bakepulver
litt salt & sukrin
olivenolje
litt havsalt
rosmarin (kan byttes ut med andre krydderurter)
oliven (kan sløyfes)
litt revet parmesan (kan sløyfes eller byttes ut med for eksempel feta)
noen skiver ekte spansk chorizo (kan byttes ut med for eksempel soltørkede tomater)
__________________________________________________________________
Sett ovnen på 175 grader.
Mal sesamfrøene i blenderen, eller med en stavmikser.
Tilsett egg, ost, fløte, bakepulver, litt salt og sukrin til de malte sesamfrøene og bland godt. Tilsett deretter fiberhusken og bland videre.
Dekk en ildfast form eller en liten langpanne med bakepapir. Hell røren over i formen.
Strø rosmarin, havsalt, parmesan, oliven og chorizobiter (eller det du velger å smaksette brødet med) over brødrøra. Avslutt med å dryppe god olivenolje utover røra.
Sett brødet i ovnen og la det steke i ca. 30 minutter.
La det avkjøles litt før du skjærer det i passe store porsjonsstykker.
Jeg følte meg ganske heldig som hadde mer focaccia igjen etter gårsdagens middag sånn at jeg kunne spise focaccia til morgenkaffen.
Hærregud! Jeg oppdaga nettopp bloggen din!
SvarSlettLAGRELAGRELAGRE!! :)
Her var det MASSE matoppskrifter jeg vil prøve!
Klem!
Så veldig veldig godt ut! Det gjorde også kaffen din. Den så kremete og nydelig ut, hva har du i den.?
SvarSlettSmil fra Line
ÅÅÅååå focaccia har jeg lengtet etter! Supert til supper!!! Focaccia duppet i deilig saus/suppe...mmmmmmmmmm...nå drømmer jeg meg bort!!! Tusen takk! Hilsen Janicke
SvarSlettDenne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlettSorry... Skrivefeil.
SvarSlettIkke så lenge siden jeg tenkte at jeg savnet focaccia. Sesamfrøene er kjøpt inn, i morgen skal jeg teste dette!
June: Jeg er glad for at du liker bloggen. Jeg håper du liker maten også når du får prøvd deg på noen oppskrifter :D
SvarSlettLine: Kaffen er en kruttsterk espresso med en god klunk kremfløte. Så det er ikke så rart den ser kremete ut ;) Et lite måltid i seg selv :)
SvarSlettJannicke: Det har blitt en del suppe på meg etter at jeg fant denne oppskriften. Veldig godt!
SvarSlettSølvi: Lykke til med brødet i morgen da! Håper det smaker :)
SvarSlettDa har jeg bakt og spist! Mmmmm.... Deilig!
SvarSlettCa. hvor mange karbohydrater er det i denne?
SvarSlettEllers tuuuusen takk for oppskriften!
Jeg har ikke regnet på antall karber i denne. Kjøkkenvekten min har avgått med døden så jeg får ikke veid opp ingrediensene. Dessuten vil det jo være avhengig av hva slags og hvor mye "pynt" du har på brødet. Men bare brødet uten pynt/smakstilsetninger havner vel anslagsvis på kanskje 10 karber på hele røra tenker jeg. Hvis noen har regnet mer nøyaktig på det får de rope ut ;)
SvarSlettDette brødet var knallgodt! Jeg serverte det til middagsgjester i dag, riktig så godt mottatt( typ: kan jeg få oppskrifta? )!
SvarSlettSå gøy å høre Imse. Jeg er også veldig glad i dette brødet :)
SvarSlettDette ser kjempe godt ut, jeg skal prøve den i morgen :) Kan kanskje også brukes til pizzabunn??
SvarSlettKanskje? Du får avlegge rapport om du prøver ;)
SvarSlettHei igjen. Dette brødet funker hjemme hos oss som pizzabunn. Det samme gjorde solsikkebrødet. Jeg forstekte brødet litt først, før jeg la fyllet på slik at bunnen skulle bære vekten.
SvarSlettHilsen Elisabeth
Så bra! Da får jeg prøve meg på det en dag. Takk for rapport :)
SvarSlettHeii :)
SvarSlettJeg bare måtte skrive en liten hilsen her. Jeg sitter her,frustrert,midt på natten og leter etter oppskrifter til mitt nye liv som lavkarbomenneske,herregud,jeg blir nesten litt tårevåt her jeg sitter,-TAKK og TAKK og TAKK for masse flotte oppskrifter!!! :D Spes. brødene!!! Hittil har jeg bare laget knekkebrød (som jeg spiser kun en gang i uken..) men nå kan jeg endelig lage noen spennende brød! STOR takk :)
Mvh
Thea Marie
Hei Thea Marie!
SvarSlettSå flott at du har begynt med lavkarbo! Det kommer du nok ikke til å angre på, selv om omstillingen kanskje kan være litt vanskelig til å begynne med. Jeg blir veldig glad for å høre at du finner inspirasjon her hos meg. Ellers finnes det jo etter hvert ganske mange lavkarboblogger med oppskrifter, i tillegg til oppskriftsdelen på lavkarbo.no. Du har kanskje allerede vært innom der også?
Tusen tusen takk for en hyggelig tilbakemelding. Og MASSE lykke til med livet som lavkarbomenneske ;)
Klem fra Frida.
Åååå,fantastiske du som legger ut disse geniale oppskriftene!! har prøvd lav-karbo en gang før, det gikk veldig fint, men kjente at jeg savnet brød i forskjellige varianter... Nå skal det bakes både det ene og det andre her ja:-D Gleder meg til å se på resten av oppskriftenen du har lagt ut, TUSEN TAKK:-)
SvarSlettTakk tilbake på deg Silje, og lykke til med bakinga!
SvarSlettHei, hva slags kremost kan man bruke??
SvarSlettSer ut som ett helt nydelig brød og spent på å prøve. Utrolig bra blogg du har.
Takk :)
SvarSlettJeg bruker som regel philadelphia eller tine sin kremost naturell.
En nydelig oppskrift som jeg absolutt må prøve ut..! :)
SvarSlettHilsen en som har oppdaget supermat og lchf-mat!
:)
Takk Viola! Lykke til med det nye kostholdet ditt. Det kommer du nok ikke til angre på ;)
SvarSlettJeg bakte foccacia i går kveld, det ble litt til frokost og lunsj i dag, med smør, gräddost og litt paprika. Til middag ble det foccacia-pizza, det funker helt perfekt! Jeg splittet foccaciaen, smurte med tomatsaus, la på ost, løk, pepperoni og noe stekt kjøttdeig. Nam nam! Neste gang jeg lager pizza bruker jeg samme oppskrift, bare litt bløtere slik at jeg får den litt tynnere i panna :) Tusen takk for en super blogg!
SvarSlettHøres ut som om du har fått mye godt ut av focacciaen Ingeborg :)
SvarSlettJeg liker veldig godt foccacia uten noe i, altså ikke mer enn standard oppskriften. Nå har jeg begynt med lavkarbo. Jeg prøvde denne oppskriften i dag og foccaciaen smakte helt forferdelig. Måtte bare hive alt sammen. Har det seg slik at den gode smaken kommer av det "ekstra" du har tilsatt? Som chorizo, oliven osv? Jeg hadde ikke fiberhusk..kan det ha noe med smaken å gjøre? Det ser kjempe godt ut og ut i fra komentarene så høres det ut som great success!Hva har jeg gjort galt? Den ble også veldig tynn. Du har en god blogg med masse godt innhold:)
SvarSlettSå dumt at den ikke smakte godt. Når det gjelder fiberhusken skal ikke den i utgangspunktet ha noe å si for smaken, kun for konsistensen. Når det gjelder tykkelsen kommer det vel litt an på hva slags form du brukte. Til denne oppskriften bruker jeg en vanlig ildfast form, altså en sånn glassform man bruker til gratenger o.l.
SvarSlettNår det gjelder smaken er det ikke så godt å si hva som har skjedd. Jeg vet at jeg selv enkelte ganger har fått en slags litt bitter bismak på focacciaen, men jeg kan ikke forklare hvorfor dette skjer av og til, for jeg bruker jo den samme oppskriften hver gang. Jeg tror akkurat dette er blitt diskutert under et annet blogginnlegg en gang, og da var det noen som mente at det kunne ha å gjøre med sesamfrøene og hvor ferske de var. Jeg vet ikke om det har noe med hvor ferske sesamfrøene er, men jeg tror ganske sikkert at det har noe med sesamfrøene å gjøre på en eller annen måte. For dette skjer jo aldri med brød som inneholder flere sorter frø enn bare sesamfrø.
Hvis du ikke har noe i mot et litt mørkere brød, så kunne du kanskje teste ut en variant med 50/50 sesamfrø/solsikkekjerner?
Hei.
SvarSlettHar nettopp laga og smakt dette brødet,og det er nyyydelig ! Ikkje vanskelig å leve på lavkarbo med så masse inspirasjon eg finn her inne :-) Takk som deler :-)
Så hyggelig at det falt i smak. Og takk! Bare hyggelig å dele vet du.
SvarSlettfocaccia er så godt! Lager det når jeg kommer hjem i morgen. Hadde helt glemt hvor godt det smaker :) <3
SvarSlettDa håper jeg lavkarbovarianten også faller i smak :)
SvarSlettJeg hadde gledet meg til Focaccia med aioli etter alle de supre kommentarene her.
SvarSlettJeg kvernet og blandet og pyntet. Så skulle super-kokken jeg være kreativ og helle over chili-olje for å få litt spice i det hele..
Det var det eneste jeg hadde å spise til middag den dagen, og for å få det i meg ble retten til slutt døpt om med "2ss aioli per ett mini tygg focaccia"...
Hvorfor smakte det helt for j**lig?.. Har hørt at linfrø kan få litt annerledes smak om de knuses for mye (kjørte de i stavmikserdingsen min). Eller er det fordi jeg senere oppdaget at chili-oljen kun egner seg for salater, og altså ikke til steking etc..
Ellers må jeg bare få si at denne bloggen er helt fantastisk, både på layout, bilder og smaker :D
Ånei! Så leit å høre! :(
SvarSlettDet er vanskelig å si hva som skjedde. Jeg vet at sesamfrø av og til kan få en bitter smak. Jeg har opplevd det et par ganger at focacciaen har fått en litt bitter bismak, men jeg vet ikke hva jeg har gjort annerledes de gangene det har skjedd... Om det har noe med selve frøene å gjøre, eller måten man har malt dem på... Jeg har imidlertid inntrykk av at det aldri skjer dersom man blander ut litt av sesamfrøene med solsikkekjerner. Det er akkurat som om det tar brodden av det som gjør at sesamfrøene av og til kan bli bitre.
Ellers tusen takk for hyggelige ord! <3
Jeg lagde også dette foccacia-brødet her om dagen. Er suuuperfersk i LCHF-gamet så forventer at det kommer til å prøves og feiles litt. MEN, jeg brukte matfløte og philadelphia light istedetfor i oppskriften. Kan det være derfor at brødet ble skikkelig ikke godt i det hele tatt? smakte bare egg og småkaker...
SvarSlettLagde brødet ditt nå og synes det var supert, det smaker jo litt "uvant", men vi må jo huske at dette er jo ikke hvete som vi er vant til. Jeg synes derimot det meste er en vanessak, så at det "lugger" litt i overgangen må man bare regne med. Mulig det er litt "bismak" på det, men det er som du sier at litt solsikke kan fikse dette. Jeg tenkte også at en teskje med hvitløk også tar brodden av det meste. Dette med aioli, må jo være supert.
SvarSlettBloggen din er fantastisk, stjeler ofte oppskrifter fra deg til min egen, men sier alltid at jeg har funnet de hos deg :-)
Marte: Vanskelig å si... Men ut med matfløte og lightprodukter og inn med ordentlige varer. Alt blir bedre med litt mer fett ;)
SvarSlettHenriette: Det er sant. Man kan ikke forvente at det blir akkurat som hvetebakst. En teskje hvitløk var kjempelurt! Og tusen takk! Bare hyggelig at du låner, sårlig når du forteller hvor du har lånt fra ;)
UTROLIG GOD!! takk!! skal aldri mer lage høykarbo focaccia ;)
SvarSlettOi, så BRA!
SvarSlettJeg vil tro at type olje som blir brukt kan ha innvirkning på smaken, for de som synes den ikke blir god. Ekstra virgin har mer smak enn olivjenolje til steking f.eks..
SvarSlettDet var ingen dum teori. Olivenolje til steking er nok lurt ja :)
SvarSlettDenne kunne jeg tenkt meg å prøve �� Men... Jeg tåler ikke sesamfrø, forslag til hva jeg kan erstatte d med?
SvarSlett