onsdag 29. desember 2010

Lam Korma


Denne oppskriften er opprinnelig fra Andreas Viestad sin vidunderlige kokebok Smak av Krydder. Jeg ble imidlertid oppmerksom på denne deilige deilige retten etter å ha sett den på Werners herlige NokEnMatblogg. Jeg er jo veldig glad i indisk og pakistansk mat generelt, men denne retten er jo bare fabelaktig!

Retten skal i følge Viestad ha kommet til Nord-Pakistan via de muslimske mogulene som regjerte i dagens Afghanistan på 1500- og 1600-tallet. Den mogulske maten skal ha oppstått i keiserpalassene der maten skulle uttrykke rikdom og overflod. Og det gjør da virkelig også denne retten!

Til fire personer


1 ts spisskumminfrø

2 nellikspiker

3 kardemommebelger

1 ts svarte pepperkorn

1-2 ts korianderfrø

1-2 cm kanelstang

1/2 ts nymalt muskatblomme (eller revet muskat)

2 ts finhakket ingefær

1 - 3 grønne chili uten frø - finhakket

2 finhakkede hvitløksfedd

2 ts grovt havsalt

3 ss kokvarmt vann

700 g lammebog uten bein (eller annet grytekjøtt av lam) i 3 cm store terninger

en klype safran (1/2 gram)

2 ss ghee (eller smør)

1 hakket løk

10 mandler, skåldet og hakket/malt

1 ss valmuefrø

2 1/2 dl yoghurt (helst den tyrkiske, tjukke varianten. Yoghurten kan også helt eller delvis erstattes med  kokosmelk)

frisk koriander eller bladpersille til pynt

mandelskiver til pynt
______________________________________________________________________________

Knus spisskummin, nellik, kardemomme, pepper, korianderfrø og kanel i en morter. Fjern skallet fra kardemommebelgene.

Ha kardemommefrø, muskatblomme, ingefær, chili, hvitløk, salt og kokende vann i morteren, og mos videre til du har en jevn masse.

Legg kjøttet i en stor bolle. Hell over krydderblandingen, og det meste av safranen, og bland godt. Dekk til bollen, og la stå i kjøleskapet i 24 timer, eller i romtemperatur i halvannen time.

Smelt ghee eller smør i en gryte på middels til sterk varme (hvis du bruker smør istedenfor ghee kan det være lurt å ha litt rapsolje sammen med smøret for å få smøret til å tåle mer varme). Fres løken i 3-5 minutter til den er gylden og myk. Tilsett kjøttet og brun det i 5-7 minutter.

Hell i resten av marinaden, mandlene, valmuefrøene og yoghurten. Kok opp, legg på lokk og skru ned varmen. La kormaen småkoke i 1 1/2 - 2 timer til kjøttet er så mørt at det nesten faller fra hverandre.

Ha retten på tallerkner, og pynt med for eksempel litt yoghurt, et dryss safran, litt frisk koriander/persille og mandelskiver.




...

8 kommentarer:

  1. ååå du er en fristerinde :-D vann i munnen her jeg sitter!!!

    SvarSlett
  2. Hehehe, jeg kan virkelig ikke skryte nok av denne retten altså! Ingredienslisten er milelang, men det er sååå verdt jobben! Noen retter gjør en bare litt lykkeligere rett og slett, og dette er definitivt en av dem. Slengkyss og tommel opp til Werner som la den ut på bloggen sin.

    SvarSlett
  3. Ja dette må på menyen i januar!! Kjenner jeg må ha litt mer kryddret mat snart!!

    SvarSlett
  4. Ja, er litt ferdig med julekrydringa nå merker jeg. Sitter her og googler thaimat. Da skjønner man at jula er over.

    SvarSlett
  5. WOW, dette gleder jeg meg til å lage!! Med litt tilpasning kan jeg også spise dette. Du er så flink!

    SvarSlett
  6. Ja, det er bare å begynne å glede seg. Den tilpasningen får du sikkert helt utmerket til Line ;)

    SvarSlett
  7. Oj! Det där lät riktigt gott, jag måste be hustrun skriva upp det här receptet på menyn för nästa vecka.

    SvarSlett