mandag 22. februar 2010

Hollandaise

En klassisk fransk smørsaus. Passer godt til fisk og Egg Benedict. Sausen er veldig lik på bearnaise, basisen er i grunn den samme, men hollandaisen er krydret annerledes. Også er det jo en perfekt lavkarbosaus da!


300 g smør
 
3 stk eggeplommer
 
litt sitronsaft

litt eddik 
 
salt og hvitpepper
 
cayennepepper
___________________________________________________________________

Smelt smøret i en liten kjele. Sett kjelen til side et par minutter og hell deretter det klare smøret over i en bolle. Hell vekk bunnfallet. Nå har du en en bolle med klaret smør.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

Kok opp en liten kjele med vann.

Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Sausen skal aldri bli mer enn 65 grader varm. Da skiller den seg. Pisk kraftig i 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske mens du har i litt og litt av det klarede smøret.

Hvis sausen klumper seg eller blir for tjukk pisker du bare inn noen vanndråper, så blir den fin og glatt igjen. 

Smak til med sitronsaft, eddik, cayenne, salt og hvitpepper.

Juster eventuelt sausen med litt vann, alt ettersom hvor tjukk saus du vil ha. 

Hvis jeg vil ha en liten ekstra snert og avveksling på sausen tilsetter jeg gjerne en ts dijonsennep.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar