En av mine absolutt største svakheter er
hummus. Jeg kan nærmest leve på midtøstenbrød (
khubz /
markouk /
lavash) med hummus. Så hvis jeg tar noen avstikkere fra den (ikke egentlig så) smale lavkarbosti, så er det veldig sannsynlig at det er hummus som står på menyen. Ja og disse flate midtøstenbrødene da. De hører liksom til.
Brødet er en historie for seg selv. Men når det gjelder hummusen er jo ikke egentlig den det verste man kan spise i et lavkarboperspektiv. Jeg er sikker på at Fedon ville sagt at det er helt ok. Men for mange av oss som er litt strengere enn Fedon, så er hummus egentlig på nei-lista. Så da jeg snublet over
denne lavkarbo hummusoppskriften, så
måtte jeg teste den ut sporenstreks (med et par justeringer på fremgangsmåten).
Det er faktisk ganske snålt at noe som har squash som base kan bli såpass "hummusete". Det er nok tahinien som gjør det. Jeg kommer nok til å havne på hummuskjøret fremover også, men dette er faktisk et bra alternativ. Den ligner på kikerthummus og er skikkelig god. Det er egentlig synd at den blir forvist til kategorien "lavkarbomat som etterligner høykarbomat". Den burde få lov til å være god nok i seg selv som - rett og slett - squashdip.
4 kopper skrelt og hakket squash
3/4 kopp tahini
1/2 kopp friskpresset sitronjuice
1/4 kopp god olivenolje (pluss litt ekstra til risling)
3-4 hvitløksfedd
salt
2 ts spisskummin (eller etter smak)
_______________________________________________________________________________
Ha squashen i et dørslag. Strø litt salt over. La squashen stå å renne av seg i 20 minutter. Saltet vil trekke ut en del av fuktigheten i squashen. Bruk hendene og klem ut litt mer av vannet etter at squashen har fått stå en stund. Men du trenger ikke overdrive. Litt fuktighet kan godt være igjen i squashen. Er du redd for at det er for mye salt bør du skylle litt av squashen og klemme ut vannet igjen før den skal brukes.
Ha tahini og sitronsaft i en blender/kjøkkenmaskin og kjør til en glatt masse. Tilsett alle de andre ingrediensene og kjør videre til en glatt dip. Smak til om du vil justere mengden salt, spisskummin eller sitronsaft.
Hvis dip'en er helt rennende betyr det antageligvis at du har hatt for lite tahini i. Tilsett da litt mer tahini. Hummusen kommer kanskje til å være en del mer flytende enn vanlig hummus med det samme. Men gir du den noen timer (eller natten over) i kjøleskapet, så setter den seg og blir mer som hummus i konsistensen.
Ha hummusen i en skål. Risle litt god olivenolje over, og dryss gjerne litt paprikapulver og/eller za'atar over før servering.