mandag 5. desember 2011

Asiatisk ørret med korianderyoghurt og wokede grønnsaker


Jeg simpelthen elsker koriander. Det er bare et problem med koriander, og det er at den har så kort holdbarhet. Jeg har enda ikke funnet en oppbevaringsmetode som gjør at korianderen holder seg mer enn et par dager etter at jeg har kjøpt den. Den beste sjansen man har er om man finner en korianderbunt der røttene fortsatt er intakte. Da kan man sette korianderen med røttene ned i et glass med vann, omtrent som en bukett blomster.

Koriander er noe som folk elsker eller hater. Det er noe med korianderen som gjør at jeg ennå ikke har møtt noen som stiller seg likegyldig til den. Selv om jeg nå knapt kan leve uten koriander, så vet jeg hvordan dere korianderhatere har det. Jeg har vært der selv en gang. Men etter å ha bodd en periode i et land der koriander ikke var til å unngå, så ble jeg omvendt. Og det er jeg veldig glad for. For dere som ikke enda er omvendt kan man stort sett i alle retter der det er brukt frisk koriander, bytte ut korianderen med bladpersille (ikke kruspersille altså).

Denne retten ble til da jeg hadde en god bunt med koriander til overs, som jeg fryktet ville visne for meg om jeg ikke brukte den sporenstreks. Korianderyoghurten ble et friskt innslag til den småhotte asiatiskinspirerte ørreten.



180 g ørretfilet per person

litt finhakket hvitløk

litt finhakket frisk ingefær

chiliflak

limesaft

sesamolje

salt/fiskesaus (nam pla)

sesamfrø (gjerne svarte)

1 bunt koriander

1 dl tyrkisk/gresk yoghurt

litt sitronsaft

pepper

grønnsaker til woking
_______________________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 grader.

Smør en ildfast form med litt rapsolje, og legg ørretfiletene i. Dryss litt finhakket ingefær, hvitløk og chiliflak over fisken. Drypp limesaft og sesamolje over. Dryss litt salt eller fiskesaus og sesamfrø over til slutt.

Finhakk koriander og bland det med yoghurten. Smak til med litt sitronsaft og pepper.

Sett fisken inn i ovnen, og la steke i ca. 12 minutter.

Varm litt rapsolje i en panne, og wok de grønnsakene du har lyst til å servere til. På bildene har jeg brukt skråskjært vårløk og stangselleri. Smak til med litt salt og pepper, eller fiskesaus og chiliflak.

Server fisken med grønnsaker og korianderyoghurt.